Wegener ontslaat columnist opnieuw

Dennis Captein is opnieuw ontslagen als columnist van het Alphens Nieuwsblad. Een jaar geleden werd Captein ook al ontslagen, maar dat werd onder andere na heftige reacties op Alphens.nl en geenstijl.nl weer ingetrokken.

Het ontslag volgt na een klacht die is binnengekomen naar aanleiding van de column ‘De twee malloten van Nieuw Elan’. Het besluit om te stoppen met Captein is wederom genomen door hoofdredacteur Mart Jochemsen en werd de columnist gistermiddag telefonisch medegedeeld door de redactiechef van Wegener, Jan van Es.

Volgens Van Es had de klacht betrekking op het volgende columnfragment: Robert Blom predikt het economische woord alsof hij God zelve is. Reinder Koornstra is een zelfbenoemde retailgoeroe die elke zondagochtend in de hel en verdoemenis prekende Adventkerk zijn zonden uitwist.

Of de klacht afkomstig is van Koornstra of de Adventkerk wordt bevestigd noch ontkend. De hoofdredactie wil de klacht niet aan Captein voorleggen, maar zegt dat hem een jaar geleden, na het verschijnen van de column ‘Zondagsrust’, te verstaan is gegeven dat hij zich niet meer kritisch over religies mag uitlaten.

Captein zegt daarentegen dat Jochemsen zelf nog nooit contact met hem heeft opgenomen: “Ik heb die man nog nooit gezien, hij heeft mij nooit gebeld en nooit gemaild. Ik ben na de affaire van vorige jaar dan ook gewoon mijn ongezouten mening over het geloof blijven geven. In meerdere columns. Ik was daarin, voor wat betreft het geloof, veel feller dan in deze column. Daarover heb ik van Wegener geen opmerkingen gehad. En terecht, want als je Stennis bestelt, krijg je ook Stennis. Waarom nu dan ineens wel is mij een raadsel.”

Opvallend is dat het Alphens Nieuwsblad een week na de column over Blom en Koornstra op de voorpagina een foto van Captein plaatste met de tekst: Weer Stennis met Dennis! Altijd spraakmakend, altijd uniek, altijd betrokken, altijd prettig leesbaar, altijd actueel!

Van Es zegt dat hij nieuw is in deze functie bij Wegener en dat hij door Jochemsen is gestuurd om deze boodschap over te brengen, maar dat de reactie van de columnist de zaak wat hem betreft in een ander daglicht zet. “Ik ga de kwestie daarom opnieuw bespreekbaar maken en kijken of ik Jochemsen op andere gedachten kan brengen”, aldus Van Es.

Voor Captein is de maat nu echter wel vol. Hij wacht dat gesprek niet af: “Iedereen kan terugkomen op een beslissing, maar als Jochemsen dat nu weer doet, word ik waarschijnlijk over een paar maanden of een jaar weer ontslagen. En ik ben Heintje Davids niet. Bovendien ben ik er wel klaar mee om te werken onder een hoofdredacteur waarbij het angstzweet al uitbreekt na een enkele klacht. Ik neem altijd verantwoordelijkheid voor mijn column, maar als hij dat als hoofdredacteur en dus als eindverantwoordelijke niet doet, houdt het voor mij op.”

Captein heeft 14 jaar lang columns geschreven voor het Alphens Nieuwsblad. Vandaag verschijnt daarin zijn laatste bijdrage. Sinds twee jaar kunnen die ook gelezen worden via Alphens.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.