Geweld tijdens jaarwisseling? Brandweer doet aangifte

Op 31 december staat de B-ploeg van de brandweer in Alphen aan den Rijn 24 uur lang klaar om te reageren op meldingen tijdens de jaarwisseling. De brandweer helpt waar nodig, maar over één ding zijn de brandweermannen heel duidelijk: geweld of bedreiging wordt niet getolereerd.

De brandweer is gewend om te reageren op diverse meldingen met oud en nieuw. "Uiteraard zijn er veel vuurwerkgerelateerd", vertelt brandweerman Arie Rijsdam. "Van brandjes in prullenbakken tot het blussen van vreugdevuurtjes. Maar ook vuurwerk op het dak dat een brand veroorzaakt of een vuurpijl die per ongeluk door een open raam naar binnen vliegt. Het hoort er allemaal bij." Echter heeft de brandweer soms ook te maken met baldadigheid. "Dat zie je vooral met heel zwaar vuurwerk. Levensgevaarlijk", noemt Arie het.

In Alphen zijn er jaarlijks diverse incidenten tijdens de jaarwisseling, waaronder geweld -met of zonder vuurwerk- tegen hulpverleners. Brandweer Hollands Midden is daar stellig in en heeft dit jaar een zerotolerancebeleid opgesteld. 'Wordt er agressie of geweld tegen je gebruikt tijdens oud en nieuw? Word je bedreigd? Doe dan aangifte', zo luidt het beleid. 

De brandweer staat tijdens de jaarwisseling in nauw contact met de politie die, net als de ambulancedienst, ook gebruik maakt van het protocol. Bij geweld of bedreiging tegen hulpverleners is de politie snel ter plaatse en wordt er altijd aangifte gedaan. Als de dader gepakt wordt, wordt via het Openbaar Ministerie gebruik gemaakt van het (super)snelrecht waarbij de dader al binnen enkele dagen voor de rechter moet verschijnen. 

Arie is het eens met protocol. "In Gouda, dat ook onder het district Hollands Midden valt, liep het enkele jaren geleden uit de hand met oud en nieuw. Dat maakt toch wel indruk", stelt de Alphense brandweerman. "Mocht je in een conflict terecht komen dan kun je daar fysiek iets aan overhouden, zeker met zwaar vuurwerk. Wij willen als brandweer ook gewoon ons werk doen en veilig naar huis kunnen. Voor ons is het immers ook oud en nieuw..."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.

Evenement gisteren 13:43

Geslaagd Alphens Boksgala met hoogstaande gevechten

In de Rijnstreekhal vond afgelopen zaterdag het jaarlijkse Alphense Boksgala plaats, georganiseerd door Boksschool Teus de Kruyf. Met een tribune die tot de nok toe gevuld was, was het evenement een groot succes met zeventien amateurpartijen en drie professionele gevechten.