Nieuw Elan in oktober

Wat vindt Nieuw Elan? In deze nieuwsbrief staan de politieke standpunten van de fractie van Nieuw Elan in de gemeenteraad van 12 oktober. Speciale aandacht gaat uit naar de moties over het Alphense Stadshart.

In deze nieuwsbrief:

  •          Recente politieke standpunten
  •          Woningen starters
  •          Begrotingsdag
  •          Boost Your Business
  •          Stem lokaal, stem Nieuw Elan

Recente politieke standpunten september
Nieuw Elan is VOOR vaststellen bestemmingsplan Verlengde Roemer
Nieuw Elan is VOOR vaststellen bestemmingsplan Green Tech Valley
Nieuw Elan is VOOR vaststellen Contour Schiphol
Nieuw Elan is TEGEN amendement Landgoed Verboom
Nieuw Elan is VOOR incidentele subsidie voor bibliotheek Boskoop
Nieuw Elan is VOOR oprichten Rijn & Braassem
Nieuw Elan is TEGEN motie parkeerproef met financiering uit Algemene Reserve
Nieuw Elan is VOOR motie aantrekkelijk maken verblijf in Alphens centrumgebied
Nieuw Elan is VOOR motie aanmelden als pilotgemeente gereguleerde wietteelt

LANDGOED VERBOOM
Door een amendement (tekstwijziging) in het voorstel over Landgoed Verboom gaat het landgoed niet door. De eigenaar wil 21 woningen bouwen, de gemeenteraad wil er maar 4 toestaan. De eigenaar had bij voorbaat aangegeven dat hij het project definitief terugtrekt als het amendement wordt aangenomen.
De tegenstemmers waren Nieuw Elan en Lijst Bontekoe. Nieuw Elan heeft tegen het amendement gestemd om principiële redenen: als je als gemeente niet ingaat op particuliere initiatieven, sla je deze dood.

PARKEERPROEF & AANTREKKELIJK VERBLIJF
De motie van VVD en SP om een halfjaar een proef te doen met een paar uur gratis parkeren in het Alphense Stadshart haalde het niet. “Hier is een wethouder voor afgetreden”, meldde onze fractievoorzitter André de Jeu. “Gratis parkeren bestaat niet, de gemeente moet de kosten van circa 2 miljoen per jaar betalen. VOA, VOC en EDBA kunnen dit niet betalen en daar zijn zij ook niet voor.”

Het aantrekkelijk maken om in het centrum van Alphen aan den Rijn te verblijven, kreeg wel steun. De motie van de coalitie (CDA, Nieuw Elan, D66 en CU) en gedoogpartners (GroenLinks en SGP) werd gesteund door RGL, Lijst Bontekoe en VVD. Verschillende parkeermaatregelen moeten snel worden uitgevoerd, de fietsenstalling met de ingang aan het Fossapad moet een ingang op het Rijnplein krijgen en er komt een aantal onderzoeken: parkeren per minuut, spaarsysteem parkeren via winkeliers, mogelijkheden bedrijfsinvesteringfonds en een bezoekersonderzoek. Hieraan wordt een onderzoek naar openbare toiletten toegevoegd.

AANMELDEN PILOT WIETTEELT
Burgemeester Liesbeth Spies zal Alphen aan den Rijn op verzoek van de gemeenteraad aanmelden als pilotgemeente voor gereguleerde wietteelt. De kans dat Alphen wordt gekozen, is echter klein door het grote aantal gemeenten dat mee wil doen aan deze landelijke proef. Gereguleerde wietteelt moet de criminaliteit rond drugshandel en coffeeshops terugdringen.

Woningen starters
De afgelopen jaren is door onze wethouder Gerard van As flink onderhandeld met de eigenaren om verschillende leegstaande kantoorpanden om te bouwen naar woningen. Voor drie grote projecten is dit gelukt: Station Side, Castella en St. Joseph.
Hoewel de invulling heel verschillend is, is in alle gevallen de doelgroep starters en alleenwonenden. Station Side richt zich op Young Professionals die voor het eerst op zichzelf gaan wonen in een van de 155 studio’s of tweekamerappartementen. St. Joseph verzorgt 102 tijdelijke studio’s voor mensen die snel woonruimte nodig hebben maar geen urgentie krijgen. Op de begane grond stelt Woonforte de voormalige kantoorruimtes beschikbaar voor op de maatschappij gerichte bedrijven, zoals TOM in de Buurt, de Kledingbank en Victoria Studiecentrum. De 126 huurappartementen in Castella, het voormalige Rijnstaete, beschikken over een woonkamer met keuken en een ruime slaapkamer.

Begrotingsdag
De vierde dinsdag van september werd de Alphense Begrotingsdag gehouden. Wethouder Michel du Chatinier overhandigde de begroting voor het komende jaar aan Bas Wienbelt als vertegenwoordiger van de Alphense gemeenteraad. Du Chatinier meldde namens het college van burgemeester & wethouders dat de overgangsbegroting niet alleen sluitend is, maar zelfs ruimte biedt voor nieuw beleid van de volgende coalitie. Over een aantal onderwerpen lieten de politieke partijen in Museumpark Archeon hun licht schijnen. Natuurlijk was het na afloop tijd voor een wijntje de Herberg…

Boost Your Business
Wethouder Gerard van As verzorgde als wethouder economische zaken een openingswoord voor het ondernemersevent Boost Your Business op 5 oktober. Een erg interessante spreker was Cor Hospes, hij besprek het fenomeen citymarketing.

Stem lokaal, stem Nieuw Elan!
Op woensdag 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Het is heel belangrijk dat iedereen die mag stemmen ook echt naar de stembus gaat! Alleen dan heb je als inwoner van Alphen aan den Rijn invloed op wat er in de gemeente gebeurt. Wij roepen iedereen op om te gaan stemmen! Stem lokaal, stem Nieuw Elan!

 

“De gemeenteraadsfractie van Nieuw Elan vormt haar mening over alle voor de gemeente relevante onderwerpen op basis van inhoudelijke kennis van zaken, voortschrijdend inzicht en signalen vanuit de inwoners. Dit betekent dat Nieuw Elan wel uitgangspunten hanteert, maar weinig vooraf vaststaande standpunten heeft.”

Word lid van Nieuw Elan!

  •          Kunt u zich vinden in de politieke standpunten van de fractie?
  •          Past onze manier van politiek bedrijven bij uw idee over ‘echte’ politiek?
  •          Heeft u ideeën en meningen die u graag terug zou zien in de lokale politiek?

Word dan lid van Vereniging Nieuw Elan en praat met de gemeenteraadsfractie mee!
Aanmelden voor Nieuw Elan kan via de website www.nieuwelan.nl/steun-ons
Contact n.a.v. de nieuwsbrief kan via adejeu@alphenaandenrijn.nl 

Volg de fractie op facebook @NieuwElanAlphen


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.