Aftrap seizoen met discussie over kunst en cultuur

De Alphense Talkshow (DAT) is het nieuwe seizoen begonnen in een nieuwe locatie. Zaterdag 1 september werd DAT in Parkvilla gastvrij ontvangen. Het thema van het gesprek was kunst en cultuur in Alphen aan den Rijn. Een voorzichtige conclusie: er is een visie nodig!

Wat men verder ook vindt van kunst en cultuur, iedereen bij DAT is het er wel over eens dat een goede visie in de gemeente Alphen aan den Rijn ontbreekt. Het helpt ook niet echt dat op ambtelijk niveau de gemeente nogal eens tekort schiet. Panellid Machiel van der Schoot gaat nog een stapje verder: "De gevestigde orde maakt hier de dienst uit. Dat is ouderwets. Bovendien gaat het meeste geld dat bestemd is voor cultuur naar de ambtenaren."

Monica Leurings, directeur Parkvilla, bevestigt dat beeld. "Er moet een goede visie komen, die moet met alle culturele partners worden gemaakt. De onderlinge samenwerking is lastig, al willen we dat wel. Er komt echter nog weleens iets uit het gemeentehuis dat de samenwerking tussen de verschillende organisaties doorkruist."

Ook over de stelling dat de afgelopen twintig jaar de creativiteit in het onderwijs is afgekalfd en dat er steeds minder geld voor cultuur is, is men het wel eens. "Het is de afgelopen twintig jaar inderdaad steeds minder geworden", zegt Leuring. "Ik zie echter de afgelopen paar jaar een kentering. We zijn nu wel allemaal bezig om meer creatieve projecten op te zetten."

Visie en nieuw beleid
Een visie van de gemeente op kunst en cultuur is overigens in voorbereiding. In het coalitieakkoord zijn hier afspraken over gemaakt. Raadslid René Driesen (GroenLinks) zit tussen het publiek en zegt hierover: "We gaan met de gemeenteraad binnenkort aan de slag met een visie waar nieuw beleid op gebaseerd wordt. De hele kunst- en cultuursector moet daarover meepraten. Er moet ook geld bij. Wij willen Alphen aan den Rijn op de kaart zetten met een positief imago. Daarvoor is kunst en cultuur nodig."

Op de foto het panel met v.l.n.r. host Gerrit Willems, Jan van Rijn, Machiel van der Schoot, Arne Maletzky, Monica Leuring en host Ina de Jong.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.