Pilot om mensen met dreigende schulden op te sporen

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat een proef van zes maanden draaien met de pilot Schoon Schip. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid geeft door wie er minimaal twee maanden geen premie heeft betaald. Medewerkers van de afdeling Schuldhulpverlening gaan vervolgens met deze inwoners het gesprek aan om schulden te voorkomen.

Het is de bedoeling om te voorkomen dat mensen dusdanige schulden opbouwen dat zij hier niet of nauwelijks nog uit kunnen komen. Een vroeg signaal is dan dat bijvoorbeeld dat de zorgpremie niet meer wordt betaald. Zorg en Zekerheid en gemeente Alphen aan den Rijn werken de komende zes maanden samen om deze mensen op te sporen. Wie twee maanden geen premie betaalt, kan een telefoontje van de gemeente verwachten. Een medewerker van de afdeling schuldhulpverlening komt vervolgens op huisbezoek en kijkt op welke manier de helpende hand kan worden geboden. "Er zijn vaak meer mogelijkheden op bijvoorbeeld toeslagen dan mensen denken", aldus wethouder Han de Jager.

De Jager denkt dat mensen vaak in problemen terechtkomen, omdat zij moeite hebben met budgetteren. Ook vermoedt de wethouder dat snel gestegen woonlasten of werkeloosheid van invloed zijn. Gezinnen worden dan 'opeens' met een heel ander inkomen geconfronteerd en het is niet gemakkelijk om je daar aan aan te passen. Volgens de wethouder gaat het om circa 17 procent van de inwoners die enige moeite hebben om rond te komen plus 9 procent die problematische schulden heeft.

Het doel van de proef, die zes maanden gaat duren, is om te bekijken of een dergelijke vroegsignalering daadwerkelijk een preventieve werking heeft. Als de proef slaagt, kan een soortgelijk project worden uitgevoerd met medewerking van bijvoorbeeld energieleveranciers.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.