Alphense culturele organisaties kennen elkaar niet

Tijdens een bijeenkomst in het kader van de nieuwe cultuurvisie van de gemeente Alphen aan den Rijn bleek vooral dat men elkaar binnen de sector kunst en cultuur niet kent. Daarnaast werd de vraag gesteld wie de regie heeft over het beleid en wat de rol van de gemeente is.

Beleidsambtenaren en wethouder cultuur Leo Maat waren dinsdagavond 30 oktober in de Alphense Adventskerk om op te halen wat organisaties en inwoners vinden van het cultuurbeleid. Er waren een kleine vijftig bezoekers die hun mening wel wilden geven. Het aantal verschillende organisaties was beduidend kleiner. Dat kwam vooral door de beperkte schaal waarop de uitnodigingen waren verzonden.

Het kunst- en cultuurbeleid in Alphen aan den Rijn staat in de kinderschoenen. De nieuwe coalitie wil een verbeterslag uitvoeren waarvoor het startpunt een nieuwe cultuurvisie is. De inhoud van de visie wordt door beleidsambtenaren bepaald. Maar, de gemeente en wethouder Maat willen graag weten wat er leeft onder de kunst- en cultuuraanbieders. Opvallend is wel dat bij voorbaat het culturele erfgoed niet in de visie wordt opgenomen.

Vanuit de Nieuwe Muziekschool werd gesteld dat kunst en cultuur niet aan de markt kan worden overgelaten. Daarop aansluitend kwam de vraag wie er eigenlijk de regie heeft, de gemeente of de aanbieders? En: voor continuïteit is wel een goed onderkomen en een redelijke subsidie nodig.

De algemene conclusie, netjes verwoord door wethouder Maat, is dat professionals, amateurs, vrijwilligers, organisaties en de gemeente geen goed beeld hebben van wie er eigenlijk actief zijn in de sector kunst en cultuur. Daarnaast is er geen online databank met het aanbod. Er ontbreekt een netwerk om elkaar te leren kennen en gemakkelijk samen te werken. Het belangrijkste echter is het ontbreken van goede onderkomens. Maat concludeerde dan ook: "Ik heb het idee dat we als gemeente moeten investeren in faciliteiten."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!