Wethouder Schotanus ziet niets in plan ijsclubs

Het voorstel om een bijdrage van bijna 7 ton aan de gemeente Leiden te geven voor de upgrade van de geplande ijsbaan naar 333 meter, heeft het niet gehaald. Hoewel de schaatsverenigingen bereid zijn een sociale hypotheek te sluiten, ziet de Alphense wethouder niets in het plan.

De oppositiepartijen en de schaatsverenigingen zijn teleurgesteld in de coalitiepartners Nieuw Elan, CDA en GroenLinks en in Beter Alphen. Deze partijen steunen wethouder Gert-Jan Schotanus die niets ziet in het voorstel van de oppositie om onmiddellijk 683.000 euro aan de gemeente Leiden te schenken. Een deel van het bedrag, 170.750 euro, zou door de schaatsverenigingen over een periode van 30 jaar worden 'terugbetaald' in de vorm van een sociale hypotheek. Hierbij verrichten de ijsclubs diensten, zoals schaatsclinics voor Alphense scholieren, die vertaald worden naar een geldbedrag dat in mindering wordt gebracht van deze 170.750 euro. Eenzelfde bedrag wordt door de ijsclubs gefinancierd.

"Ik denk dat er behoorlijke juridische uitdagingen in het plan van de ijsclubs en de oppositiepartijen zitten", zegt Schotanus. "De gekozen vorm is Right to Challenge, maar dat kan helemaal niet als wij als gemeente Alphen aan den Rijn geld aan een andere gemeente geven. Plus dat we vermoeden dat het in dit plan om een vorm van staatssteun gaat en dat is verboden. Ik ben bezig om juridisch advies hierover in te winnen."

De wethouder onderzoekt op verzoek van de gemeenteraad sinds oktober al een aantal alternatieven. Vanuit deze onderzoeken komt Schotanus dan met een aantal scenario’s naar de gemeenteraad. Het plan was om dit in februari te doen. Omdat de gemeente Leiden op 24 januari in haar raadsvergadering een definitieve keuze wil maken tussen een 250 en een 333 meter baan, zal de Alphense gemeenteraad een extra vergadering inlassen, waarschijnlijk op 10 januari. Schotanus zorgt dan dat zijn onderzoeken en scenario’s voor deze vergadering beschikbaar zijn, alsmede een juridisch advies over het voorstel van de oppositiepartijen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.