Alphen krijgt een Kinderraad en Kinderburgemeester

Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is blij met hun eigen voorstel om een Kinderraad in te stellen. De doelgroep bestaat uit leerlingen van groep 7 en 8. "We moeten ergens beginnen", meldt indiener Marjon Verkleij (CDA).

Vrijwel de complete gemeenteraad staat achter het voorstel om een Kinderraad en een Kinderburgemeester in te stellen in Alphen aan den Rijn. De raad met leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Alphense basisscholen moet er zijn voor het schooljaar 2019-2020 begint. Wethouder Gert-Jan Schotanus schaarde zich achter het voorstel en gaat aan de slag.

Verschillende partijen willen ook een jeugdraad voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. "Wij zouden het mooi vinden als het breder wordt dan groep 7 en 8", aldus Anouk Noordermeer (VVD). In Alphen aan den Rijn zijn hier echter slechte ervaringen mee. De leerlingen haken snel af onder meer door te weinig ondersteuning. "Als we in groep 7 en 8 beginnen, groeien de kinderen vanzelf door", vindt Harre van der Nat (SP) die ook denkt dat de volwassen gemeenteraadsleden veel kunnen leren van de kinderen.

Om het project te laten slagen is wel ondersteuning van de leerlingen nodig. Die moet komen uit een landelijk project Kinderrechten Nu. Deze organisatie ondersteunt alle Nederlandse Kinderraden. Daarnaast wil de gemeenteraad de raadswerkgroep Lokale Democratie bij het Alphense project betrekken. En last but not least: "In Bodegraven-Reeuwwijk is ook een Kinderraad", vertelt Verkleij. "Wellicht kunnen we daarbij aansluiten en samen optrekken."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.