Vivienne: 'Op het WK in Isra

Vanaf 21 tot en met 24 juli worden in Tel Aviv, Israël de wereldkampioenschappen synchroonzwemmen tot en met 15 jaar gezwommen: de zogenaamde Comen Cup. Het Nationaal Talententeam van de Koninklijke Nederlandse Zwembond – ook wel Jong Oranje 2 – zal aan de kampioenschappen deelnemen. Onder hen de Alphense Vivienne van Eenennaam.

De 14-jarige Alphense – normaal zwemmend bij het Hoofddorpse ZPCH - deed reeds internationale ervaring op in een 7-landentoernooi twee maanden geleden in Luxemburg. Toen werd ze tweede met haar duet. Nu zal ze met een team van 8 zwemsters op het onderdeel ploeg uitkomen.

Alphens.nl zocht Vivienne op in de aanloop naar het WJK. Van Eenennaam vertelt: "Synchroonzwemmen is zoveel meer dan met een knijper op je neus op de maat zwemmen. Het wordt wel eens vergeleken met 400 meter sprinten met je adem ingehouden, en er dan ook nog eens bij blijven lachen. Dat valt nog niet mee! Het is een combinatie van zwemmen en dansen en vereist conditie, lenigheid en natuurlijk gevoel voor muziek.

Direct verkocht
De Alphense begon met synchroonzwemmen eind 2010. Bij de Alphense Zwemclub AZC deed ze mee aan een kennismakingstraining en ze was direct verkocht. Haar talenten werden herkend: in juni 2014 werd ze geselecteerd bij het Nationaal Opleidingscentrum van de KNZB. Van Eenennaam: "Dat opleidingscentrum trainde in Hoofddorp en Nieuw Vennep, waar ik ook al gasttrainingen deed bij de Zwem en Polo Club uit Hoofddorp. Het was dus een logische stap om al mijn trainingen te gaan volgen in Hoofddorp. Dat gebeurde na de zomer van 2014. Mijn streven naar perfectie herkende ik in meerdere nieuwe teamgenoten. Als ik beter wilde worden moest ik en meer trainen en ook meer concurrentie op de trainingen hebben."

Het resulteerde in een mooie individuele 4e plaats in juni jongstleden op het onderdeel techniek op het NK, en twee zilveren medailles bij de duetten en bij de ploegen. Van Eenennaam blijft kritisch: "Ik was er superblij mee, 0.2 punten verwijderd van het podium bij de techniek. Goed om te zien waar ik me nog kan verbeteren".

Inmiddels traint Vivienne zo’n 25 uur per week. "Niet alleen in het water, maar ook op de kant. Denk daarbij aan lenigheidtrainingen, ritmisch gym, klassiek ballet, High Performance trainingen en ga zo maar door." Met haar LOOT-status, vergeven door het NOC/NSF, krijgt ze alle medewerking van haar school om de combinatie sport en school mogelijk te maken. "Het Scala College ondersteunt mijn sportieve doelstellingen. De afstemming tussen mijn school, mijn club en de bond is nooit onmogelijk. Er is een speciale LOOT-begeleider die dat regelt en mij ondersteunt. "

Door de KNZB en door de club worden de zwemsters nauwlettend in de gaten gehouden. Bij Cura fysiotherapie in Hoofddorp wordt een aantal keren per jaar metingen gedaan. Voedingsdeskundigen, sportartsen en een teamarts staan paraat om in te springen waar nodig.

Supergaaf om deel te mogen nemen
En dan nu het WK tot en met 15 in Israël. Vivienne is er enthousiast over: "We vertrekken op 19 juli, waarna we vanaf donderdag de 21e aan de bak mogen. Dan zwemmen we de voorrondes met ons team. Daarna worden onze punten op zaterdag opgeteld bij onze individuele technische prestaties, waarna bepaald wordt of we met het team ook de finale mogen zwemmen. De eerste 12 ploegen mogen daarin uitkomen. Echt gaaf om deel te mogen nemen en om te zien waar we staan ten opzichte van de superlanden op het gebied van synchroonzwemmen."

Om de reis te bekostigen werd door de zwemsters een crowdfundingactie opgestart. Van Eenennaam: "De zwembond had te weinig budget om bij te springen, dus zijn we zelfstandig op zoek gegaan naar mogelijkheden." Op talentboek – een initiatief van voormalig schaatser Yvonne van Gennip – werd plaats ingeruimd voor de aspiraties van de zwemsters. Vivienne is er ook terug te vinden en te ondersteunen. De Alphense vervolgt: "het is echt super om te ervaren dat bekenden maar ook mensen die me niet kennen, willen bijdragen om mijn droom waar te maken."

Dromen
Op de vraag wat die droom dan is, heeft het Alphense talent haar antwoord al klaar: medailles en hoge noteringen op internationale wedstrijden, op Europese kampioenschappen,  op Wereldkampioenschappen en misschien zelfs ooit op de Olympische Spelen.

Het WJK synchroonzwemmen wordt gehouden van 21 tot en met 24 juli. Alphens.nl zal de prestaties van de Alphense sporter in de Nederlandse ploeg blijven volgen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.