Alphense Boys wint van FC Boshuizen

Twee keer eerder dit jaar lukte het Alphense Boys níet om van FC Boshuizen te winnen, maar in de laatste wedstrijd van 2016 werd het zondagmiddag op De Bijlen 3-1. Daarmee schudde de Boys deze belager verder van zich af. De formatie van Aad van den Berg, van wie deze middag bekend werd dat hij ook volgend seizoen de hoofdtrainer van de Boys is, is nog de enige ploeg die in de buurt van koploper Leonidas weet te blijven.

Als er twee teams zijn die willen voetballen en die respect voor elkaar hebben, en als daar ook nog eens een goede scheidsrechter tussen loopt, kan voetbal heel mooi zijn. Dit was zondagmiddag te zien. Onder leiding van arbiter Stefan de Groot won de nummer twee uiteindelijk verdiend van de nummer drie op de ranglijst. In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en deden zich weinig grote scoringskansen voor, zonder dat het saai was. Totdat in de 45-ste minuut het werk van de uitblinkende Stanley Mailoa rendement opleverde. Zijn voorzet op maat werd door Arjan Ouwendijk (foto boven) fraai binnengekopt.

Dat was enkele seconden voor de rust natuurlijk een opsteker voor de thuisploeg, die de tweede helft onstuimig opende. Binnen twee minuten werd Boshuizen-doelman Dennis van Roosendaal drie keer achtereen danig op de proef gesteld, maar in alle gevallen kwam hij als overwinnaar uit de strijd. Aan de Alphense dadendrang kwam even later een einde, toen Milan Stiphout in de punt van het strafschopgebied zijn tegenstander omver gooide en De Groot niet geheel onlogisch naar de stip wees. De strafschop van de voormalige ARC’er Cristian Cabrera Ortega werd niet geheel overtuigend genomen, maar ging er wel in: 1-1.

De club uit Leiden, in mei 2016 tegenstander van de Boys in de nacompetitie en toen twee keer de winnaar, nam vervolgens het initiatief. Het was aan Menno de Jong met twee wereldreddingen te danken dat de thuisploeg niet op achterstand kwam. Daarna namen de mannen van Aad van den Berg het heft weer in handen. Patrick Krop had na een prima actie de 2-1 op zijn schoen, maar zijn pegel ging over. De nieuwe voorsprong kwam kort daarna toch. Bas van Zoest kopte in de 68-ste minuut uit een hoekschop van Thom Nouwens bijzonder fraai binnen. Vijf minuten later moest de jonge verdediger na een forse beuk van Mike Bekooij totaal dizzy het strijdtoneel verlaten.

De ook al zo talentvolle jongeling Ian Quak, die tobt met de ziekte van Pfeiffer, nam zijn positie centraal achterin over. Kort daarna besliste Patrick Krop de partij. Keeper van Roosendaal verwerkte een schot van invaller Kevin Cameron niet afdoende en de spits reageerde alert: 3-1, toch alweer de zevende goal van de ijverige Krop dit seizoen. Uiteraard zetten de bezoekers nog even alle op alles, maar de Boys-defensie hield tamelijk gemakkelijk stand.

Sterker nog: door onder meer een schot van Cameron tegen de paal én door een schuiver van hem die net naast verdween, was de 4-1 dichterbij dan de 3-2. Het was de achtste overwinning van Alphense Boys in de laatste negen wedstrijden. De eerste helft van dit seizoen leverden 31 punten op; alleen de verliespartij van twee weken geleden tegen laagvlieger DRL was een dissonant in de verder prima reeks wedstrijden. Op 29 januari 2017 gaat de competitie - ijs en weder dienende - voor de Boys verder met een uitwedstrijd tegen Poortugaal; een week later (5 februari) komt koploper Leonidas in Alphen op bezoek.