Alphense synchroonzwemster Van Eenennaam pakt door

Synchroonzwemster Vivienne van Eenennaam blijkt niet voor één gat te vangen. In voorgaande jaren zwom de 15-jarige Alphense in de nationale selectie van de KNZB. Aan het eind van het vorig seizoen kwam daar echter een einde aan.

Samen met haar duetpartner Rebecca Duyverman uit Hoofddorp pakte zij klasseringen op Nederlandse Senioren Kampioenschappen, Nederlandse Junioren Kampioenschappen en op de France Open in Sète. Helaas mocht het niet baten. De KNZB heeft haar topsportprogramma bij het synchroonzwemmen sinds vorig jaar beperkt tot enkele duetten en dat gaf druk op de selectie. Het duet van de Alphense en Hoofddorpse werd uitgeselecteerd. De droom is daarmee echter nog niet voorbij.

Synchroonzwemmen -een Olympische sport- kent een aantal routines: ploeg, duet, solo en vrije combinatie. Waar Nederland in het verleden nog in meerdere routines uitkwam op Europese en mondiale evenementen, wordt thans -door financiële beperkingen- alleen nog in de duetten geïnvesteerd. Het maakt wel dat er effectief maar één Nationaal Senioren Duet kan worden begeleid, met daarnaast wat junioren of zelfs nog jongere zwemsters.

Seniorenklasse
Het duet Van Eenennaam / Duyverman werd eerder voor de langere termijn geselecteerd. Dit betekende (Duyverman wordt dit seizoen 18 jaar) dat zij met ingang van dit seizoen, samen met de Brabantse tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer, in de seniorenklasse zouden uitkomen. De Nederlandse zwembond besloot echter om slechts plaats te maken voor maar één seniorenduet. Van Eenennaam en Duyverman bleven hierdoor vlak voor de zomervakantie met lege handen achter. Dat bleek echter geen reden om bij de pakken neer te zitten.

Het plan werd opgevat om op eigen kracht het duet in stand te houden en op zeer hoog niveau door te blijven trainen in een parallel programma en hierdoor wellicht in beeld te blijven. Vanuit de KNZB was er geen tegenstand voor dit initiatief en de zwemsters mogen zelfs bij gelegenheid gebruik maken van de badwaterfaciliteiten van de KNZB.

Een trainster werd gevonden in meervoudig oud-Nederlands kampioene Rynske Keur. Zij leerde de zwemsters inmiddels een geheel nieuwe lange en korte kür aan, waarmee Van Eenennaam en Duyverman het komend seizoen in binnen- en buitenland zullen optreden. De zwemsters zullen op de wedstrijden voor ZPCH uit Hoofddorp uitkomen.

Marketing
Vivienne is enthousiast: "Ik moest wel aan het idee wennen, en we zullen zien hoever dit ons brengt, maar zowel Rebecca als ik zijn topsporters in hart en nieren, dus we willen graag blijven presteren. We hebben nu hele gave nummers om op te zwemmen met hele mooie elementen."

"Rynske is echt een supertrainster, met veel oog voor detail en gevoel voor muziek, maar ook met oog voor plezier in de sport. Het belooft een mooi seizoen te worden, waarbij we naast onze gezamenlijke duetten, ieder voor onszelf actief zullen zijn als solist, ploegzwemster en vrije combinatie zwemster, zowel op senioren- als ikzelf op juniorenniveau. Ook onze LOOT status (Topsport Talent Status van het NOC/NSCF) bleef in stand, waardoor we geen problemen zullen ondervinden onze vele trainingen te combineren met school. De benadering die we nu hebben gekozen vraagt echter ook andere aandacht."

Waar eerst veel zaken uit handen werden genomen, moeten de zwemsters de dingen nu zelf regelen. Dat beperkt zich niet tot muziekkeuze en een eigen trainster, maar denk ook aan zelf badwater, krachttraining en landtraining organiseren. "Niet makkelijk, wel duur! We hebben dus onze eigen marketing opgezet, met een website, YouTube-kanaal, Facebookpagina, donatie-actie en meer. Op die manier hopen we, naast de clinics die we zullen geven, aan onze eigen sponsoren te kunnen komen. Het seizoen start over een week. We hebben er echt zin in!"


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.