Nieuws

« Vorige - Volgende »

Zware straf voor Oversloot

25 oktober 2018 - 14:59  •  reacties

Zware straf voor Oversloot

Alphen aan den Rijn - De KNVB kent in het amateurvoetbal acht strafcodes, oplopend van niet al te heftige roodwaardige overtredingen tot en met de zwaarste, spugen. Als de scheidsrechter op het digitale wedstrijdformulier code 4 aankruist is hij van mening dat sprake was van een gewelddadige handeling buiten een duel van de bal. Er zijn diverse vormen van een dergelijke vermeende actie, die naarmate ze steviger zijn zwaarder bestraft worden, maar Luinge had niet bepaald de minst lichte op het oog, namelijk trappen. Voor een dergelijke notering in code 4 staat een schikkingsvoorstel van vijf wedstrijden schorsing. Natrappen levert in principe drie duels toekijken op, maar de leidsman vond dit kennelijk te laag ingeschat. Ook beoordeelde hij het erger dan simpelweg ernstig gemeen spel, vallend onder code 3 en met een straf van twee wedstrijden.

Wie de beelden terugkijkt vind de kwalificatie 'gewelddadige handeling;  veel te gortig, maar eigenlijk had Luinge regeltechnisch gezien wel gewoon gelijk. De tegenstander was Oversloot voorbij en de rappe aanvaller, waarvan het zo genieten is als hij langs de lijn hard rennend opkomt, gaf hem zonder de bal te kunnen en willen spelen een trap(je) tegen het been van zijn opponent. De speler accepteert gesteund door het bestuur de straf van vijf wedstrijden niet. Dat houdt een risico in. Het kan zelfs zo zijn dat het tonen van de beelden de tuchtcommissie juist sterkt in de mening van Luinge. En om de opvatting van zo’n gerenommeerde scheidsrechter  niet de delen en er alsnog een overtreding in de categorie 3 van te maken zal die commissie niet zitten te wachten lijkt me.

De kans is het grootst dat de zienswijze van Roelof Luinge gedeeld gaat worden. Dat betekent dat het schikkingsvoorstel vervalt en dat er als eis standaard een wedstrijd bijkomt. Natuurlijk is het goed dat men bij ARC het schikkingsvoorstel afwijst, maar de kans is toch wel heel groot dat Oversloot ingaande aanstaande zaterdag zes wedstrijden vanaf de zijlijn zal moeten toekijken. Maar proberen kan natuurlijk altijd, of je nu vijf of zes wedstrijden geschorst wordt maakt dan ook niet al te veel meer uit.

Dat trainer Mark Evers de komende weken een stevig probleem heeft met betrekking tot de invulling van de rechtsbackpositie is in ieder geval wel duidelijk. ARC speelt zaterdag op eigen veld tegen Zwaluwen’30. En dat is sowieso voor de Racing altijd al een stugge tegenstander.

Fotograaf: Alphens.nl