Poppodium Het Kasteel

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers 

Ik zou wel eens willen weten wat, sinds de bouw in de zeventiger jaren, jongerenbunker ?Het Kasteel? de burgers van Alphen aan den Rijn eigenlijk wel niet heeft gekost. Aan bouwkosten, aan verbouwkosten, aan onderhoudskosten, aan saneringskosten en aan exploitatiesubsidie. Iemand op het stadhuis moet dat toch, in Euro?s van nu, kunnen uitrekenen. Zelfs zonder te letten op alle uren die ambtenaren, welzijnswerkers en politici eraan besteed hebben, denk ik dat de Alphenaren flauw zullen vallen van het bedrag wat daar namens hen allemaal in is gestoken. En helemaal als ze zien hoe weinig jonge Alphenaren daar eigenlijk gebruik van hebben gemaakt. 

In ieder geval weten we wel wat ?Het Kasteel? die Alphenaar nu kost, 100.000 Euro per jaar, sinds de laatste (dure) redding door ex-wethouder Robert Blom.

Bekend is dat voor dit dure geld in 2010 slechts 3600 bezoekers werden aangetrokken (en natuurlijk geen 3600 jongeren, zoals het AD/GH suggereerde). Stel dat die jongeren daar gemiddeld 20x zijn geweest, dan praten we over 180 Alphense jongeren die dus per persoon ruim ? 500 subsidie krijgen, elk jaar weer.

 Omdat zoiets natuurlijk niet aan ons burgers te verkopen is, werden de eisen wel flink opgeschroefd. De directie van Het Kasteel zou dit jaar zelfs 18.500 bezoekers moeten realiseren, een sprong in het duister die zelfs van tevoren al iedereen had moeten alarmeren. Want als je in 2010 16.000 bezoeken gepland hebt, en het zijn er maar 3.600, dan heb je als organisatie natuurlijk volkomen gefaald. Dat zou, in elke organisatie, al vergaande consequenties gehad moeten hebben, maar bij ?Het Kasteel?? Natuurlijk niet. De directie belooft, opnieuw, meer activiteiten, gericht op een breder publiek. Maar ja, ook zij moet toegeven dat meer activiteiten ook meer geld kosten. En hoe breed is breed, eigenlijk? Want het lijkt erop dat Het Kasteel een soort subcultuurtje heeft gekweekt, waar andere jongeren, bredere programmering of niet, zich niet zo gauw mee zullen mengen. Kortom, meer bezoeken, maar ook meer bezoekers? Volgens mij, medeburgers, wordt dat helemaal niet gemeten. Er wordt van alles voorondersteld, maar in de praktijk steekt de gemeente daar UW geld in zonder dat duidelijk is wat de gemeenschap daar eigenlijk mee opschiet. ?Het Kasteel? als een zwart gat in ons welzijnsbeleid. Gehandhaafd omdat het er nu eenmaal is.

Eigenlijk is het ook erg zeventiger jaren denken, het exploiteren van een gemeentelijk poppodium (officieel is dat niet zo, maar in de praktijk, met een constante bemoeienis van de verantwoordelijke wethouder, is dat natuurlijk wél zo) ?Het Kasteel? is een anachronisme uit de periode dat de welzijnsbomen de hemel ingroeiden. Natuurlijk moeten we er geen multifunctioneel centrum van maken, al wil Participe dat nóg zo graag. Daar is dat pand ook helemaal niet voor gebouwd. Alphen aan den Rijn moet zijn handen er nu eindelijk vanaf trekken, het verlies nemen (of, liever, nog meer verlies vermijden) en het aan de vele Alphense uitgaansondernemers overlaten ervan te maken wat wel mogelijk is. Geen duur onderzoek, geen gouden handdruk, geen startkapitaal of startsubsidie. Gewoon kappen! Dan houdt de gemeente per direct 100.000 Euro per jaar over. Als ze daarvan MAX (met meer bezoekers per jaar dan Het Kasteel) en CLUB SIXTEEN per jaar 25.000 Euro subsidie geven om, met uitsluitend vrijwilligers (zie mijn column Reinders Alphen op http://www.alphen.com ) honderden jonge Alphenaren die NIET in het commerciële uitgaanscircuit terecht kunnen, een veilige uitgaansgelegenheid te geven.

Die vrijwilligers hebben allang bewezen het allemaal prima te kunnen zonder bemoeienis van Participe, dus ook op dat budget kan weer bezuinigd worden. Zo heeft Hélène Opatja toch weer een ton op haar uitgaven bezuinigd, maar is uiteindelijk iedereen daar beter mee uit.

Het lijkt me dan ook, medeburgers, dat onze gemeenteraad dit najaar het dossier ?Het Kasteel? rustig en zonder de gebruikelijke emotionele taferelen kan sluiten. 

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.