Winkelcentrum DE BARONIE

Historie? Deze week moest ik toch in de Karwei zijn, dus dan maar gelijk even kijken naar ons nagelnieuwe winkelcentrum op de kop van de Irenelaan. Nu heb ik de nodige vernieuwbouw van 'historisch erfgoed' gezien, maar ik moet zeggen dat daar, op het fron

Winkelcentrum
Tja, en als winkelcentrum?
Wordt het eigenlijk wel een winkelcentrum? Echt, beste lezers, ik heb echt nog nooit een winkelcentrum gezien waar, nog geen twee maanden voor de opening, nog geen enkele aanwijzing te vinden was van wélke winkels daar nou gaan openen. Green strooit informeel met allerlei namen, maar als het daar eind september, in de aanloop naar de feestdagen, storm moet gaan lopen, zouden de betrokken winkelketens dat toch van de dáken moeten schreeuwen, zo langzamerhand? Maar NIETS, niet eens dat het een winkelcentrum ís!
Eigenlijk lijkt dit hetzelfde probleem als waar VORM tegenaan loopt. Een aantal grotere en kleinere ketens die wel belangstelling tonen, maar hun uiteindelijke beslissing nog niet hebben genomen. Gaan we onze kansen grijpen in De Baronie, gokken we op het Thorbeckeplein, of laten we Alphen gewoon schieten? En dat in een wereld waarin het aantal winkelketens elke week afneemt. Een wereld waarin nieuwkomers met webwinkels een gespreid bedje vinden omdat de bestaande retailers zich geen raad weten met dat internet! Want hoeveel Alphenaren zouden er nog zijn die NIET inzien dat een gevulde Baronie de doodsteek betekent voor welk uitbreidingsplan dan ook in ons Stadshart? Voor de noodzakelijke upgrade van De Herenhof, of de herbouw van De Ridderhof?
Waarom denkt U dat het zo muisstil is op het Stadhuis, waar onze overambitieuze stadsbestuurders deze, langverwachte, 'redding' van de Baronie toch met wapperende vaandels en klaroengeschal zouden moeten vieren? Nee, zoals straks weer 1500 kinderen bij het Vakantiespel 2013 uit volle borst zullen zingen: "Het is stil, ....aan de overkant".

Buurtcentrum
Beste lezers, ik heb al vaker aangetoond dat De Baronie locatie een prima ontwikkelingsplek zou zijn voor een bijdetijds buurtwinkelcentrum voor de oude volksbuurten in dit deel van het 'Oude Dorp' van Alphen aan den Rijn. Een buurtcentrum dat, na de sanering van de huidige verspreide retail, kan rekenen op de klandizie van ongeveer 8000 consumenten in de directe omgeving. Een grote supermarkt, bakker, slager en groenteboer, aangevuld met een drogisterij, een Zeeman of Wibra, een slijterij, een bloemenstalletje en een eetcafé. Enfin, de visboer kan er ook nog wel bij. De helft van de nu gebouwde vierkante meters zou méér dan genoeg zijn. En dat winkelcentrum zou grotendeels ín de historische gebouwen opgenomen zijn. Zodat je er nog wat van zou zien. Samen met de bestaande school, kinderopvang en gezondheidscentrum een écht centrum voor deze wijk. Zeker wanneer ook nog ruimte gevonden zou worden voor de al bestaande buurtvoorzieningen.

Consequenties
Helaas, in plaats van een op de omwonenden gerichte oplossing, waarbij het gros van de bezoekers te voet of per fiets zou komen, is gekozen voor een winkelcentrum dat zich richt op een veel groter deel van Alphen, en daarbuiten. Met als gevolg enorme verkeersstromen in een wijk die dat, planologisch, helemaal niet kan hebben. Mét onnodige extra risico's voor de kinderen die daar op school zitten, of naar het zwembad gaan. Volkomen onnodige verkeersdrukte, op een plaats waar ons gemeentebestuur die verkeersdrukte juist wil doen afnemen, het milieu wil sparen, en het fijnstof probleem wil aanpakken. En dat allemaal tot meerdere eer en glorie van meneer Zeeman!
Ik ben heel benieuwd hoe de drie huidige wethouders die óók lijsttrekker voor hun hun partij zijn, díe spagaat gaan uitvoeren. En tegelijkertijd de geloofwaardigheid van een toekomst voor het Thorbeckeplein, mét nieuw bibliotheekgebouw, overeind willen houden in een omgeving waar in steeds grotere mate niet de stenen, maar de toetsen, onze economie gaan bepalen.

Ook in Boskoop, Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.