ZZP-er, Zin in Ondernemen?

Open Coffee Vrijdagmorgen 16 augustus is het voor de Alphense ZZP-ers weer verzamelen geblazen op de Open Coffee bij Zin in Ondernemen aan de Van Leeuwenhoekweg in Alphen aan den Rijn. Toegang is vrij, de koffie gesponsord, en iedereen heeft wel wat te ve

Regering plukt ZZP-er
Ik vrees dat er vrijdag vooral gepraat gaat worden over de woeste poging van onze regering om 500 miljoen te besparen over de ruggen van de ZZP-er. Officieel heet het dat, zo stellen VVD en PvdA, de zogenaamde Zelfstandigenaftrek de loonwerkers discrimineert. De praktijk is dat onze regering, gespeend van elk zuchtje fantasie en initiatief, érgens nog 6 miljard Euro moet bezuinigen om ook volgend jaar nog naar de pijpen van Brussel te mogen dansen. En die sterk gegroeide groep van Zelfstandigen Zonder Personeel, die van nature geen eenheid vormt, wordt verondersteld zichzelf niet als groep te kunnen verdedigen. Gelukkig zien ZZP-Nederland én FNV Zelfstandigen hier kansen.
Want, hoewel geen enkel vast dienstverband tegenwoordig nog een baangarantie voor de eeuwigheid biedt, is de zekerheid op inkomen van welke werknemer niet te vergelijken met de situatie waarin de ZZP-er, elke maand opnieuw, verkeert. Ze kunnen zelfs niet eens rekenen op WW, en vallen dus, als het fout gaat, direct terug op de Bijstand. De argumentatie vóór is dus flauwekul en de argumentatie tegen wordt steeds beter onderbouwd.

"Bezuinigen op zzp'er werkt juist averechts"
Woensdag 14 augustus opende dagblad Trouw, toch niet bepaald de meest opportunistische krant van Nederland, met deze titel. Als 'opwarmertje' voor meerdere artikelen waarin de vloer wordt aangeveegd met het economische beleid van het kabinet Rutte. Helaas worden in dit artikel vooral de negatieve aspecten van het ZZP-schap belicht, vooral het feit dat deze ondernemingsvorm wel veel vrijheid oplevert, maar vooral ook veel onzekerheid over de inkomstenstroom op korte én lange termijn. Wat, geen echte 'ondernemers'!
Voor veel ZZP-ers lijkt de voorgestane belastingmaatregel de genadeklap voor hun onderneming te zijn, en velen zullen zich voor bijstand gaan melden bij gemeenten die toch al niet weten hoe ze de groeiende schare van onvermogende burgers uit de bedelstand kunnen houden.
Maar áls dit gebeurt, zo blijkt uit onderzoek, is de regering nét zo snel een half miljard kwijt aan bijstandsuitkeringen, dan ze 'wint' door ZZP-ers hun belastingvoordeel te ontnemen.

Winkeliers Zonder Personeel
Er is een heel andere invalshoek mogelijk, die het ZZP-schap in een heel ander daglicht stelt. Vroeger was kleinschalige retail de norm, de meeste winkels draaiden, vaak noodgedwongen, zonder personeel. De mythe van de schaalvergroting, van groot naar groter tot grootst, heeft dit type winkels (denigrerend 'Pappa en Mamma winkels' genoemd) naar de marge teruggedrongen. Het lijkt echter een kwestie van tijd tot winkeliers, op een aangepaste manier natuurlijk, weer leren denken in kleine eenheden, als 'Winkeliers Zonder Personeel'!
Op mijn blog http://www.bricksenclicks.me heb ik voor mijn eigen specialisme, Detailhandel, de mogelijkheden uitgewerkt waarmee De Nieuwe Winkelier zijn positie binnen Het Nieuwe Winkelen van Cor Molenaar kan versterken. Dat komt erop neer dat de 'Redding van Winkels' niet uit zwakte ten opzichte van de internetwinkels voortkomt, maar uit de sterkte van een adequate, klantgerichte, toekomstbestendige, en innovatieve integratie van fysieke winkel en webshop. Niet aanpassen, maar herscheppen, is mijn boodschap. Die herschapen winkelformules leiden tot veel kleinere winkels, tot veel onderlinge samenwerking, en tot dynamische, maar compacte winkelcentra. De laatste bijdrage aan deze serie, van 14 juli j.l., gaat toevallig over de kansen die deze ontwikkeling gaat opleveren voor ándere ZZP-ers. Zonder personeel werken betekent immers dat je je niet langer kunt én wilt bezighouden met zaken die een ánder voor je kan doen? Dat gaat veel verder dan administratie, glazenwassen en logistiek!
Zo leidt het 'Nieuwe werken' binnen de detailhandel tot een heel andere opzet van het winkelgebeuren, zeker in grotere dorpen en kleinere steden, zoals die er in en rond de gemeente Alphen aan den Rijn zoveel zijn. Een soortgelijke ontwikkeling lijkt me in andere maatschappelijke sectoren heel wel mogelijk!

Van slachtoffer tot aanjager
De ZZP-er wordt in deze visie van slachtoffer tot aanjager van de maatschappelijke veranderingen die, onomkeerbaar, het gevolg zijn van internetrevolutie én crisis. Je kunt je bedrijf op een heel andere manier gaan runnen, en er op een heel andere manier je geld mee verdienen, dan al jarenlang als 'gewoon' wordt beschouwd.
Je maakt geen flexibele economie, en een flexibele arbeidsmarkt, door mensen eerst te ontslaan, en hen vervolgens, als ZZP-er, binnen de OUDE ORGANISATIESTRUCTUUR weer in te zetten. Je kunt, als klein, maar ook als groter bedrijf, een groot deel van je activiteiten afstoten naar andere bedrijven, ook van ZZP-ers, om je beter te concentreren op de dingen die er, in je relatie met je klanten, echt toe doen. Het is jammer dat Wientjes, Biesheuvel en Meerman, als voormannen in de economische sector, proberen hun vertrouwde 'oude wereld' zo te beschermen dat ze de echte kansen missen. Biesheuvel (MKB Nederland) heeft dat gelukkig al ingezien, en is vertrokken.
Nee, vrijdag moeten we maar eens praten hoe we ons als ZZP-er kunnen redden door offensief de mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingsverbanden te onderzoeken.
Te beginnen vrijdag a.s., aan de Van Leeuwenhoekweg in Alphen aan den Rijn!

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.