En weer gaat er 30 miljoen over de balk

Uitgerekend op dag dat uitlekt dat de Lage Zijde één grote mislukking is geworden, maakt de gemeente in een vrolijk persbericht bekend dat de ombouw van de Rijnhaven (achter de PTT-toren) tot jachthaven weer een stap dichterbij is.

“Het gebied moet weer een aantrekkelijk en goed functionerend deel van de stad worden… van watersportknelpunt tot watersportknooppunt in het Groene Hart”.

Er is 21 miljoen !!! beschikbaar om 2 bedrijven uit te kopen en een hogere brug bij de Hoorn aan te leggen. Een beetje sjoemelen met geld uit andere potjes en je zit zo op de 30 miljoen.

Nou snap ik ook wel dat die haven niet veel soeps is, maar hoe belangrijk is dat in het geheel van Alphen?

  • Ik heb al een paar keer Susan geroepen, dat het Thorbeckeplein op Nederland 1 was, maar toen bleek het over Syrië te gaan.
  • Uitgerekend daar was een haventje te duur, terwijl dat de enige mogelijk is om het succesvol te maken.
  • Vrachtschepen mogen WEL aanleggen langs de Oudshoornseweg, het mooiste stukje van de rivier, maar pleziervaart niet. Laat die vrachtschepen in de Rijnhaven parkeren. Daar is en was die voor! Hoe goedkoop kan je 2 vliegen in één klap slaan? Dit is toch de omgekeerde wereld?
  • Het verhogen van de bruggen over de Aar, waardoor je een rondje Zegerplas, Aarkanaal, Oude Rijn kon varen was te duur. 
  • In de Oude Rijn mag je geen bootjes meer aanleggen bij je huis of een restaurant, omdat de beroepsvaart volgens de provincie zo intensief is. Waarom wordt die haven dan nooit gebruikt?
  • De Zegerplas is de ongezelligste zandwinplas van Nederland. Er kan en mag bijna niks, terwijl je voor weinig geld daar de betonnen randen weghaalt, wat extra strandjes, eilandjes en steigertjes aanlegt. Horeca is er al.Voilá: voor bijna niks een geweldig watersportgebied. 
  • Gepensioneerden die graag 's zomers naar Alphen kwamen en met hun bootje in het Aarkanaal gingen liggen, moeten sinds kort na 3 dagen weer oprotten!
  • Het omloopkanaal is nooit meegenomen als leuk grachtje toen de hele Hoge Zijde gesloopt en weer opgebouwd is. Een gemiste kans, maar die fout is nog redelijk en goedkoop te herstellen, door de boel bij de Bonifaciuskerk weer open te gooien.

Zal ik eens verklappen wat er aan de hand is?

Bij de gemeente is niemand verantwoordelijk voor het geheel. Zo moet wethouder van Velzen zorgen voor het Rijnhavengebied, Lyczak voor de Lage Zijde en Hoekstra voor de Herenhof. Allemaal denken ze, "het zal me aan m’n reet roesten wat er met de rest gebeurt, als mijn ding maar in orde komt". Part-time burgemeester Bas Eenhoorn heeft het te druk met bijbanen, dus van overleg en afstemming is nauwelijks sprake.

Zo kon er dus een prachtige (waar is waar) Baronie gebouwd worden, maar wel ten koste van de Lage Zijde. Zo heeft Kees van Velzen met Jan Zeeman een dealtje gemaakt over de jachthaven. Die wordt namelijk gekoppeld aan zijn Baronie. In ruil daarvoor gaat Zeeman bouwen bij het station. U begrijpt het al: dat valt ook onder Kees van Velzen! Die twee zijn wel een stuk slimmer dan die prutsers Lyczak en Vorm aan Lage Zijde. Alleen gaat dus straks die nieuwe jachthaven weer ten koste van de andere watermogelijkheden in Alphen. 

Dat haventje wordt opgezet door een paar kakkertjes uit Amsterdam, de zoveelste buitenstaanders, die niks van Alphen weten, maar ongetwijfeld afkomstig zijn uit het 'vriendjesnetwerk'. Er komt ook horeca bij. Dan snapt u nu ook, waarom de gemeente niet zo hard protesteert tegen het belachelijke afmeerverbod van de provincie bij de terrasjes aan de Oude Rijn? Ze willen de bootjes daar houden. Denken ze trouwens bij de gemeente dat wij alcoholisten zijn? Overal waar ze plannen maken, wordt horeca ingetekend. Daar zit een limiet aan hoor, wat een normaal mens kan drinken en betalen! Ook hier weer een plan ten koste van de bestaande horeca.

Machiel van der Schoot

P.S. Gemeente Alphen aan den Rijn en provincie Zuid-Holland, het zal mij op mijn beurt aan m'n reet roesten wat jullie bepalen of vinden. Als ik wil schoonmaken of spullen wil inladen, leg ik gewoon mijn boot achter mijn huis neer. je bekijkt het maar met je zooitje.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!