De meeste partijen lullen maar wat over Greenport

Het gaat niet goed met de economie in Alphen aan den Rijn. Er zijn meer mensen zonder werk en meer faillissement dan ooit. En als ik de geruchten uit de bankensector en de verhuurders van winkelruimtes moet geloven, wordt het zelfs nog erger.

Nou weet ik ook wel dat wethouders en ambtenaren voor een groot deel afhankelijk zijn van wat er in de rest van de wereld gebeurt, maar alleen afwachten tot het beter gaat is het andere uiterste. Toegegeven er is met hulp van de ondernemersvereniging VOA een economisch actieplan ontwikkeld, maar om nou te zeggen dat je dus rustig kunt gaan slapen....  

Ik ben echt geschrokken van het gebrek aan visie. Het is verkiezingstijd en dus gaan alle politieke partijen een programma opstellen. Daar moet natuurlijk ook een hoofdstukje over de lokale economie in. Lastig want daar hebben de meesten echt de ballen verstand van. Hoeveel raadsleden zijn zelf ondernemer of zijn dat geweest? Hoeveel politici hebben de zorgen gekend, die een winkelier heeft, als zijn klanten wegblijven en hij de salarissen of de belasting niet meer kan betalen?  

OK, niet iedereen kan ondernemer zijn, maar je mag wel verwachten van mensen, die het hier voor het zeggen hebben of dat graag willen, dat ze een beetje kunnen rekenen. Dat ze zaken eerst uitzoeken voor dat ze wat maar wat schrijven in hun verkiezingsprogramma.  Dat ze rapporten lezen voordat ze aan een Lage Zijde beginnen of een rondweg plannen. Helaas: vergeet het maar. 

Na de verkiezingen gaat het echt niet beter worden vrees ik. Vrijwel alle partijen (die dus straks ook weer de wethouder gaan leveren) hebben de grootste moeite om iets over de lokale economie te zeggen. Waar het vandaan komt mag Joost weten, maar bijna allemaal praten ze elkaar na over versterking van de "GREENPORT" functie en het belang van de boomsierteelt voor onze economie. "Daar moet Alphen op inzetten, daar ligt onze toekomst". 

Ik heb eens wat onderzoek gedaan. Keurige cijfertjes van de gemeente Alphen aan den Rijn, de Kamer van Koophandel, van het Centraal Buro voor de Statistiek en van Greenport Boskoop zelf op een rijtje gezet. Je schrikt je kapot! Niemand heeft de moeite genomen om wat uit te zoeken, zelfs de VVD niet, waar nota bene onze wethouder economische zaken bij hoort. Ook de PvdA met haar wethouder voor werkgelegenheid, snapt er niks van. 

Er zijn in Alphen diverse bedrijven, die in hun ééntje meer omzet maken dan de hele boomsierteelt bij elkaar. Daar is nul komma nul aandacht voor. Die laten we gewoon vertrekken zoals Hoogvliet. Maar voor een Mickey Mouse bedrijfstak willen we complete wegen aanleggen door natuurgebieden en zelfs een speciale wethouder aanstellen. Het volgende Lage Zijde-rampscenario op basis van onkunde dient zich aan....

Wat voorbeelden: 

GREENPORT (= ALLE kwekers bij elkaar)

  Boskoop Regio totaal
Omzet 132 miljoen 200 miljoen
Aantal banen 1.070 1.670

 

WAT OMZETVOORBEELDEN VAN GROTE BEDRIJVEN

Bedrijf Omzet
Frames 132 miljoen
Hyva 600 miljoen
Zeeman 520 miljoen
Hoogvliet  650 miljoen
Goedhart 110 miljoen

 

ARBEIDSPLAATSEN IN ALPHEN AAN DEN RIJN (huidige gemeente)

Bedrijfstak Aantal banen
Landbouw 250 
Industrie 2166
Bouw 1233
Handel 5535
Transport 1178
Horeca 489
ICT 810
Banken 552
Vastgoed 277
Zakelijke diensten 2086
Verhuur 1075
Overheidsdiensten 1000
Onderwijs 2101
Gezondheid 2961
Cultuur sport recreatie 431
Overige diensten 413


METEN IS WETEN!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.