Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De boertjes uit Boskoop gaan Alphen kapot maken

4 december 2013 - 17:00  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

De boertjes uit Boskoop gaan Alphen kapot maken

Alphen aan den Rijn -

Zoals landelijke partijen graag een paar Troetel-Marokkanen op hun lijst zetten, zo hebben de Alphense partijen bij de verkiezingen allemaal een paar Troetel-Boertjes op hun lijst gezet. Vooral niet laten blijken dat je discrimineert. Het gevolg is echter dramatisch.

In de nieuwe gemeente is 65% Alphenaar en 35% boertje. In de gemeenteraad is die verhouding echter helemaal zoek. De Alphenaren krijgen 4 zetels te weinig en de boertjes 4 zetels te veel. Een verschil dat groter is dan de grootste partij! Als zoiets landelijk zou gebeuren, hadden we binnen de kortste keren een Sharia-wetgeving en zou de BOERka verplicht worden.

In Alphen is die nachtmerrie werkelijkheid geworden. De boertjes hebben de macht overgenomen. Denk nou maar niet dat het ooit nog goed komt met het centrum in Alphen. Wethouder Kees Van Velzen (Benthuizen) legt liever een jachthaven aan in een industriegebied, dan dat hij iets aardigs doet voor het centrum. Kandidaatwethouder Enge Prins, van D66, woont in Zwammerdam. Die is tegen alles wat leuk is in het centrum. Vooral geen aardig haventje. Ik denk dat ze dat ook moet zeggen van haar SP-partner anders krijgt ze Pandapunten (zoek maar op wat dat betekent). De rest blijft liever op de boerderij. 

Dan heb je nog de Grote Greenport Leugen. De boomkwekerij zou de belangrijkste bedrijfstak zijn in onze gemeente. Ja, als je nooit de modder of de stront van je laarzen afspoelt wel. Maar niet in de grote boze buitenwereld. Er zijn in Boskoop niet meer dan 600, meestal hele kleine, kwekers. Daarvan kan 60% op dit moment niet eens aan zijn rente- of aflossingsverplichting bij de bank voldoen.

Voor die achterhaalde bedrijfstak wil de nieuwe raad een dure weg dwars door een natuurgebied gaan aanleggen. Alle economische inspanningen gaan de komende jaren daar naar toe. Ze vergeten dat er maar liefst 9 bedrijfstakken zijn, die veel groter zijn dan die bomenzooi. Hoogvliet, met veel meer omzet dan heel Boskoop bij elkaar, gaat weg uit Alphen omdat de gemeente geen straatje op het industrieterrein wil omleggen. Het stuk grond dat Hoogvliet wilde bijkopen! ligt al jaren ongebruikt rente te happen.

Het ene na het andere bedrijf gaat failliet of gaat weg. Gisteren maakte bijvoorbeeld Verwo Beton bekend uit Alphen te vluchten. Wethouder van Velzen (niet toevallig oud-voorzitter van GreenPort) koopt zelfs van uw en mijn geld chemische bedrijven uit om weg te gaan. Misschien terecht, maar wat komt er voor terug?

Helemaal niks. We hebben hier in Alphen 35.000 arbeidsplaatsen nodig. Niemand van de boertjes lijkt te beseffen wat de gevolgen zijn nu dat steeds minder wordt. Niemand heeft plannen om het tij te keren. Niemand interesseert er zich voor. Enig idee wat de effecten daarvan zijn op de leefbaarheid, de huizenprijzen, het winkelaanbod, of de werkeloosheidcijfers?

Dat gaan die paar boomkwekertjes en kaasboerinnen echt niet invullen. Als ze al een keertje een baantje voor iemand hebben , dan buiten ze liever een Pool of een Roemeen uit.

Machiel van der Schoot

P.S. VOA wanneer gaan jullie de noodklok luiden?

Fotograaf: Josh Walet
Maggie Blue