Waarom ik geen koninklijk lintje wil

Als u graag naar Blauw Bloed van de EO kijkt, stop met lezen! Als u ontroerd raakt bij het zien van de drie koninklijke dochtertjes in een grote groene achtertuin, stop met lezen. Als u graag de hele dag achter de buis, Prinsjesdag (met die gouden koets)

Ik werd ongeveer twee maanden geleden gebeld door Bas Eenhoorn, met de vraag of ik wist dat ik recht had op een koninklijke onderscheiding, en wat ik daarvan vond. Het is gebruikelijk dat als je 10 of 12 jaar raadslid bent geweest, je automatisch een lintje krijgt. Ik had zoiets uiteraard eerder gehoord, maar ik ben al heel lang tegen de monarchie en dus tegen allerlei koninklijke zaken. Eigenlijk al lang voordat ik raadslid was. Ik ga u dat proberen uit te leggen. En als u na het lezen van dit blog nog steeds blind achter het koningshuis aanloopt, moet u toch eens aan een consult bij een deskundige gaan denken…

Een monarchie is in mijn ogen een achterhaald systeem. Een regeringsvorm met erfopvolging in zijn systeem is volslagen belachelijk. Het feit dat we nu al weten dat het volgende staatshoofd na WimLex, dus Amalia zal zijn is gewoon raar. Ik heb ook veel bezwaar tegen al de privileges die leden van het koninklijk huis hebben. Onder andere de belachelijk hoge salarissen (Alexander 825.000 euro per jaar, Maxima 327.000, en Beatrix ook nog 466.000!). Zegt u nu niet dat WimLex daar ook personeel en beveiliging van moet betalen, want daar krijgt hij per jaar ook nog 17,8 miljoen euro voor!

Wat doet ie daar nu eigenlijk voor? Wat heeft hij met die grote verhalen over watermanagement (doe ik ook ieder dag boven het toilet), en “wereldsanitatie” nu eigenlijk bereikt? Heeft de hele derde wereld sinds zijn uitspraken meer rioleringsstelsels gekregen, is kindersterfte door schoon drinkwater door ZIJN toedoen minder geworden? Nee natuurlijk niet. Het zijn (bijvoorbeeld net als de Paus doet), mooie uitspraken. Ook die bereiken in mijn ogen niets, maar werkt wel zeer positief bij hun volgelingen; geeft ze status.

Maxima moeten we niet overslaan. Toch mooi op WimLex zijn kroningsfeestje een jurk aan waar maar liefst 80 mensen aan gewerkt hebben. Hoezo belachelijk? Prinsjesdag, nog zoiets vreemds. Eenmaal per jaar wordt er een gouden (!) koets uit een schuur gereden om de koning drie straten verderop te rijden. Als ik een sprookje wil zien, pak ik gewoon het plaatjesboek van de gebroeders Grimm. Weet u het nog hoe dat ging bij haar inburgering. Uiteraard voorrang boven elke andere echte vluchteling, en uiteraard met privé leraren. Hoezo voorrang. Het onder een valse naam meedoen van WimLex aan de Elfstedentocht. Zou ie de boete die staat voor valse naam opgeven van 360 euro ooit betaald hebben. Hoe kwam hij trouwens aan een deelnamebewijs? Mij lukt dat echt niet hoor. Het jagen op vetgemest wild in “zijn” kroondomeinen op de Veluwe. Hoe legt ie dat eigenlijk uit aan zijn kinderen dat ie die beesten allemaal afknalt?

Het verdedigen dmv een hele domme brief van zijn schoonvader, die (laten we eerlijk zijn en kijken hoe we dat doen en deden met tweede wereldoorlog misdadigers) toch ook een heel fout verleden heeft. Over foute verledens gesproken; klein zijsprongetje. Die opa Bernhard von Lippe Biesterfeld was toch ook eigenlijk niet zo’n beste. Steeds meer komt er boven water van hem. (beginnend met de 1,1 miljoen dollar aan steekpenningen van straaljager fabrikant Lockheed, en onlangs nog in beeld ivm controleren van de Roy van Zuidewyn). Belastingontloping van tante Cristina. (mag allemaal hè mensen, dat zijn die mazen in de wet)

Foute vakantiehuizen op foute plekken in Mozambique. Vriendschappen met foute staatshoofden (bijvoorbeeld aan sultan Brunei, en onlangs Poetin). En dan zeggen velen dat bij handelsmissies, de aanwezigheid van ons staatshoofd, “deuren opent”; wat een onzin, kijk bijvoorbeeld naar Duitsland. Gaat het prima met alleen de minister, staatssecretaris of Merkel zelf.

Ook zo’n raar iets, “het verbindt ons als volk”. Het koningshuis verbindt ons? Wat een onzin! Het Nederlands elftal straks weer in Brazilie, dat verbindt pas echt! Mandela verbond het Zuid Afrikaans volk. Maar ons koningshuis verbindt toch niet??!!

Ik snap dat ik met deze column geen vrienden maak. Hoeft ook niet, maar ik wil wel eens dat mensen hun ogen openen bij dit rare instituut. Mèt hun rare leden.

Oja, en dat lintje. Van mij mogen echte vrijwilligers (die dus in tegenstelling tot goedbetaalde raadsleden, echt belangeloos optreden voor hun buurt, club, kerk of wat dan ook, heel veel goed werk doen) dus een lintje krijgen! Mijn vader, mijn vorige baas Klaas van der Holst, die mannen die jaren onderhoud deden bij de speeltuin in de buurt, en noem al die anonieme fantastische vrijwilligers maar op. Dat zijn mensen die een lintje verdienen. En uiteraard mijn moeder ook. De beste moeder van de wereld. Die acht kindertjes baarde, een fantastische jeugd en leven daarna gaf. Die verdient een lintje (ze moet dat lintje van mijn vader trouwens na zijn overlijden, teruggeven; SCHANDE!) Wat mij betreft hoeft dat absoluut niet met de toevoeging koninklijk te zijn!!  “Het behaagt de koning om u een lintje te geven”; dat is dus een leugen! Die WimLex heeft nog nooit van zijn leven van Ronald Pleij gehoord. En dat wil ik zo houden ook! Ik vind het al heel erg dat mijn Vierdaagse medaille een koninklijke onderscheiding is. En waarom die niet weigeren? Omdat ik daar vrijwillig me in vier dagen helemaal de touwtandjes voor heb gelopen! En het was nog lekker ook….

In de lokale politiek 20 jaar rondlopen was een voorrecht en grote eer! En... u bent trouwens nog niet van mij af. 

Ronald Pleij 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.