Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Grootste zorg is bereikbaarheid Hooftstraat

7 september 2011 - 18:00  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

Grootste zorg is bereikbaarheid Hooftstraat

Alphen aan den Rijn -

Het thema van Op Het Dorp was deze keer: verpaupering van de Hooftstraat. Daaraan gekoppeld bleek in de voorbereiding dat ondernemers die binnen de renovatieplannen vallen en ondernemers die daarbuiten vallen wél dezelfde zorgen delen. Vandaar dat het thema ruim werd opgevat.
Gast aan tafel was Ming Wen Tsao, eigenaar van Toko Ming Jen in de Hooftstraat. Hij schetste de situatie vanuit het perspectief van de winkeliers.
Ook gast aan tafel was wethouder Tseard Hoekstra. Hij heeft in zijn portefeuille ruimtelijke ordening en economische zaken.

 

Bereikbaarheid

De aanwezige ondernemers blijken zich de allermeeste zorgen te maken over de bereikbaarheid van hun bedrijven. Daarbij gaat het om twee verschillende zaken: hoe moeten de bezoeker/klanten de winkels bereiken én hoe moeten de leveranciers met vrachtwagens bij de panden komen?
Wethouder Hoekstra stelde vast dat er nog ruimte zit in de besluitvorming:

-of de Oudshoornseweg opnieuw wordt opengesteld wordt binnenkort in de gemeenteraad behandeld. Openstelling heeft grote financiële gevolgen én heeft ook gevolgen voor de plannen van de nieuwbouwwijk Nieuwe Sloot, deelgebied Park.

-in de Hooftstraat kan het éénrichtingsverkeer gewijzigd worden (dus andersom).

-hoe de Blijenbergstraat aansluit vanuit de Lijsterlaan/Willem de Zwijgerlaan wordt nog onderzocht.

 

Aanloopstraat

Een ander punt dat veel discussie opriep is de term ‘aanloopstraat’. Uit landelijke onderzoeken blijkt dat overal de aanloopstraten als fenomeen verdwijnen. Er ontstaan overal compacte stads- en dorpscentra. De straten hieromheen krijgen vaak vanzelf een gemengde uitstraling: deels woningen, deels bedrijven-aan-huis en deel gespecialiseerde winkels.
De Alphense ondernemers verwijten het gemeentebestuur dat zij door de plannen voor het Stadshart in deze positie worden gedwongen. Er zou geen sprake zijn van een natuurlijke ontwikkeling.
Wethouder Hoekstra bestrijdt dit en ziet vooral kansen voor kleinschalige gespecialiseerde winkels.

 

Thorbeckeplein

De gemeente Alphen zet zwaar in op de herontwikkeling van het Thorbeckeplein en omgeving. Het Stadshart bestaat dan namelijk uit Rijnplein aan de Hoge Zijde, Aarhofgebied inclusief Van Mandersloostraat en Thorbeckeplein aan de Lage Zijde.
Zonder de ontwikkeling van het Thorbeckeplein tot A-locatie zijn winkels in de hele Hooftstraat ten dode opgeschreven, zo zegt de wethouder.

 

Voorbereiding door Op Het Dorp

-André de Jeu had een powerpoint presentatie verzorgd. Aan de hand van foto’s werd de situatie in de Hooftstraat geschetst.-

-Marco Simons was van tevoren bij verschillende ondernemers binnengelopen om te peilen waar zij zich de meeste zorgen over maakten.

-Johnny Ilgen had een interview met wethouder Hoekstra voor de website en voor het Alphens Nieuwsblad verzorgd over de toekomstige verkeerssituatie rond de Hooftstraat.

-Eveline Verhoeve had gesprekken gevoerd met verschillende belangenorganisaties, deskundigen en betrokkenen en was met de fotocamera op stap gegaan om de situatie in beeld te brengen. Hieruit zijn verschillende artikelen voor het Alphens Nieuwsblad gekomen.

-Voor Alphen Stad TV is een interview met Hooftstraatwinkelier Ming Wen Tsao gemaakt. Hij schetste de situatie van de ondernemers.

-Kortom: er is veel voorbereidend werk gedaan!

 

Ondernemers

Uit de voorgesprekken en het onderzoek kwam al in een vroeg stadium naar voren dat fictie en feiten nogal door elkaar liepen. Daaruit werden ook de kernvragen geformuleerd.

-Wat is precies het gebied waarover we praten (het deel van het centrum dat niet in de plannen voor het Stadshart is opgenomen)?

-Hoe wordt de verkeerssituatie?

-Wat zijn de gevolgen van de bouwplannen op korte termijn?

-Wat is een aanloopstraat en bestaat zoiets wel?

-Wat zijn de plannen van het gemeentebestuur voor de Hooftstraat op lange termijn

Fotograaf: Josh Walet
Eveline J. Verhoeve.'
Eveline J. Verhoeve

Eveline Verhoeve schrijft over lokale - Alphense - politieke en maatschappelijke onderwerpen.

Hooftstraat.'
Hooftstraat

Lekker winkelen aan de Lage Zijde.