Hele week gezond eten voor 50 euro? Makkie!

Op mijn facebookpagina ontstond half december een felle discussie over of je nu wel of niet voor 50 euro met 'een' gezin gezond kunt eten. Ergens halverwege de discussie werd het plan geboren om dat dan zelf eens uit te proberen. Gewoon als experiment. Aa

Omdat ik het had verzonnen, moest ik het ook regelen. Dat kostte even wat tijd en moeite.
Eerst moest ik me inlezen in het onderwerp 'gezonde voeding'. Dat werd uitzoeken wat het Voedingscentrum zegt, uitzoeken of er geen modernere inzichten zijn dan de Schijf van 5, een paar rapporten lezen, in gesprek gaan met Transition Town Alphen en met een voedingsdeskundige.
Uiteindelijk besloot ik om als startpunt een boodschappenkar vol te laden met gezonde voeding waar een gezin van vier een week van kan eten. Uitgangspunten waren de Schijf van 5, de tips van Ingeborg en een 'realitycheck' door Manon Brugman. Zij doet als eenoudergezin met drie pubers mee aan het experiment.
Het viel behoorlijk tegen. Op de boodschappenlijst: 7 volkoren broden, 1 kilo kaas, 7 liter melk, 7 kilo groenten, 5,5 kilo (volkoren) pasta/rijst/aardappelen, 3 kilo vlees of vleesvervangers, 700 gram halvarine, 56 stuks fruit, 50 liter drinken, tussendoortjes en smaakmakers. Ondanks dat ik vooral actieartikelen kocht en van alles naar de goedkoopste optie zocht werd het prijskaartje 97,30 euro.
Het is nu aan Manon om te bewijzen dat zij een soortgelijke hoeveelheid gezond voedsel voor de helft van dit bedrag kan kopen.

Ik heb wel een paar dingen geleerd, die middag in de supermarkt.
Omdat ik altijd winkel in Ten Brink Foodretail in de Herenhof, was het voor de hand liggend om dat nu ook te doen. Ergens halverwege schoot een van de managers mij aan: "Heb jij ineens een gezin gekregen?" Kijk, dacht ik, sociale controle bestaat toch.
De boodschappenlijst was gebaseerd op een weekmenu. Zomaar achter die kar in de supermarkt tekeergaan leek me niet goed. Een heel strak weekmenu zorgt echter ook voor problemen, omdat gewoon niet alles er altijd is. Zo moest ik zeven broden kopen voor 1.79 per stuk terwijl volkorenbrood normaal gesproken ook voor een aanzienlijk lager bedrag verkrijgbaar is.
Het weekmenu heb ik gebaseerd op seizoensproducten. Die zijn altijd beter voor je lijf dan ingevoerde gekweekte groenten en fruit. Ondanks dat ik echt al het fruit goed heb bekeken en voor goedkoop ging, schrok ik van de prijs. 2 stuks fruit per dag kost ruim 12 euro.
De meevaller van de dag was en is de prijs van biologische, ekologische en lokale producten. Duurzaam is niet per definitie duurder en soms zelfs goedkoper. Dat heeft te maken met verkrijgbaarheid in het seizoen en met de benodigde hoeveelheden. Speciaal als je op de aanbiedingen let.

De komende week ga ik mijn persoonlijke uitdaging aan. Gezond en duurzaam eten voor maximaal 50 euro. Met als handicap verplicht in één winkel alles aanschaffen. En als extra opdracht ingrediënten voor één warme maaltijd voor het gezin van Manon kopen.

Wordt vervolgd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.