Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De laatste loodjes?

24 januari 2014 - 16:49  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

De laatste loodjes?

Alphen aan den Rijn -

Dat heb ik geweten.
Echt gezond eten alleen of met z'n tween is - als je heel erg strak plant en er vaak op de fiets of lopend op uit gaat om een koopje binnen te slepen - nt doenlijk. Het moet niet tegen zitten.
Dus je moet geen supervolle agenda hebben waardoor zelf koken in de knel komt. Je moet ook niet al te ver van alle winkels afzitten, zodat je ook binnen de winkeltijden binnen kunt rennen. Je moet sowieso dus alle tijd van de wereld hebben.
Het wordt lastig als je een dieet volgt. Zeker als er dure producten in de lijst van wat je wl mag eten zitten. Het is onmogelijk om een etentje te geven of om een verjaardag te vieren. Voor iets duurs of extra's is gewoon geen ruimte in het budget.
Als je niet goed kunt koken, heb je een extra probleem. Ouderwetse stamppot is te doen, maar je moet dan wel weten hoe je dat moet maken. Recepten van het Nibud - 1 euro per persoon - of van het Voedingscentrum - 2 euro per persoon - vallen voor meerpersoonsgezinnen al buiten het budget.
Buiten de deur koffie drinken, een broodje eten of een pizza halen, is er per definitie niet bij.

Voor mij waren de regels van de Schijf van 5 en van Ingeborg van Leeuwen van Kundig in Voeding niet ver buiten mijn comfortzone. Bovendien kan ik koken en ik woon vlakbij de supermarkt van mijn keuze. Een menu maken was dus niet echt moeilijk. Deze week. In een drukke week was het een stuk lastiger geworden. Speciaal als er ook buiten de deur moet worden gegeten en gedronken, omdat ik nu eenmaal niet altijd thuis kom.

Wat heb ik nu geleerd?
In de eerste plaats dat ik echt echt echt die twee stukjes fruit per dag moet eten. In de tweede plaats dat ik geen maaltijden moet overslaan, want dat wreekt zich dan ergens laat op de avond. In de derde plaats zijn er een paar duurdere producten waar ik gaan afstand van wil doen. Noten en vette vis zijn relatief prijzig, maar die blijven op het menu.
Een belangrijke les: acties en aanbiedingen kopen is alleen slim als je een vriezer hebt n als je ze vervolgens ook echt op je menu zet. Anders belanden de acties in de vuilnisbak en dan is het niet goedkoop maar duur koop.

Het allerbelangrijkste is echter dat een krap budget om gezond te eten funest is voor je sociale leven. Een deel van je netwerk valt gewoon weg als jij niet mee kunt doen in de kroeg, aan de vrijdagmiddagborrel of aan ergens in het dorp een bakkie doen. Dat geldt dubbel als je kinderen hebt die niet kunnen trakteren, waar geen cola in de kast staat en die niet ongestraft iets van de fruitschaal of een boterham kunnen snaaien als hun maag knort. Lekkere trek? Daar praten we niet eens over.

Food4Fifty Challenge van Transition Town Alphen pakt nu de handschoen op. In de loop van het jaar komen er acties en initiatieven van de grond om goed en gezond eten voor meer mensen bereikbaar te maken. Voorlichting en stadslandbouwprojecten staan alvast op de agenda voor 2014.


Fotograaf: Josh Walet