Jij tandarts?

Toen ik werd gevraagd om een column te schrijven voor Alphens.nl had ik geen idee waarover. Ik ben tenslotte tandarts, geen schrijfster. Maar goed, ieder mens is creatief probeerde ik mezelf voor te houden en dus ik ging ‘op zoek’ naar een onderwerp. Nu woon ik in Amsterdam en werk in Alphen bij tandartspraktijk Koraalzwam. Dat, in combinatie met het feit dat ik in Limburg ben opgegroeid leek me op zich al een aparte combi. Alleen kon ik er geen onderwerp bij bedenken. Maar opeens had ik het! ’s Ochtends in de auto op weg naar Alphen bedacht ik me dat er parallellen bestaan tussen mijn werk als tandarts en het rijden in een auto. Flitsers!! Hoe eenvoudig kan het zijn!? Als tandarts maak je foto’s en in de auto kun je ook worden geflitst. Bingo, dacht ik. Maar na uit een kleine euforische roes weer enigszins normaal te denken, bleek dat lijntje toch wel superdun. Oké, weer verder met nadenken.

Aangekomen op de praktijk besloot ik tussen de behandelingen door mijn assistente  hiermee lastig te vallen. Twee weten immers meer dan 1. Op mijn vraag waar ik als tandarts in hemelsnaam over zou moeten schrijven, kreeg ik als reactie: “Jij bent eigenlijk geen echte tandarts”. Wat??? Hoezo niet?

Volgens haar kunnen de meeste tandartsen nogal ‘stijf’ zijn. En ik drink bier op feestjes, Whatsapp mezelf suf in de pauzes, ben niet suf gekleed en ga een leuk sociaal gesprek nooit uit de weg. Aldus de visie van mijn altijd enthousiaste assistente.

Haar opmerking zette me aan het denken. Het klopt inderdaad dat mensen niet vaak bij mij verwachten dat ik tandarts ben, behalve in mijn witte kloffie op de praktijk. Als mensen buiten werktijd – na wat gesprekjes, drankjes en hapjes – vragen wat voor werk ik doe en ze horen dat ik tandarts ben, wordt dat meestal niet direct voor waarheid aangenomen, zelfs niet als ze horen dit ik dit werk toch al wat jaartjes doe. Dat is best gek. Toch? Heeft Nederland dan het – overigens onterechte – beeld dat een tandarts een stijve oudere man moet zijn? Haha, dan staat ze nog wat te wachten. De opleiding tot tandarts zit momenteel namelijk voor ongeveer 80% vol met jonge enthousiaste dames die heel graag tandarts willen worden. Dus zie je op een feestje een jonge dame of heer die leuk aan het mee feesten is, gezellige gesprekjes kan voeren maar bovenal een gewoon mens is, dan zou dat zomaar eens een tandarts kunnen zijn die door de week heel erg gepassioneerd bezig is met het gezond en mooi houden van het gebit van mensen. Want de mond is – na de ogen – het tweede waar mensen bij een ontmoeting naar kijken en bovendien erg bepalend. Mensen met een minder mooi gebit durven namelijk helaas veel minder gewoon lekker zichzelf te zijn. En daarom ben ik trots om een tandarts met passie voor mensen en hun gebit te zijn.

Juliette is tandarts bij Tandheelkundig Centrum Koraalzwam in Alphen aan den Rijn


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.

Advertorial Horeca gisteren 17:24

Kamer van Admiraal: een geslaagde opening in de nieuwe zaak!

Vorige week was het een avond om te onthouden in Alphen aan den Rijn, toen de Kamer van Admiraal haar deuren opende voor het publiek. Met een top sfeer en een overvloed aan activiteiten, markeerde de opening een nieuwe mijlpaal in de lokale uitgaansscene.

Politiek plein gisteren 16:42

Krachtenbundeling tussen Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen

In een tijd van toenemende versnippering en politieke zelfgerichtheid slaan Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen (LBA) verrassend de handen ineen. Ze starten met samenwerken en hebben zelfs plannen om later dit jaar te fuseren tot één krachtige lokale partij.

Advertorial Overige gisteren 13:42

Neem jij het roer over van AlphensBootverhuur.nl?

AlphensBootverhuur.nl is een bloeiend bedrijf in de bootverhuur gevestigd in Alphen aan den Rijn en klaar om overgenomen te worden. Deze kans biedt een compleet pakket, inclusief de goed ontwikkelde website, twee boten met trailer, een uitgebreid klantenbestand en een efficiënt boekingssysteem. 

Evenementen gisteren 12:18

Shirma Rouse komt zingen op Haaspop!

Haaspop, een jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt tijdens het paasweekend, staat bekend om zijn eclectische mix van muzikale genres, van rock tot dance en nu ook gospel. Op eerste paasdag, te midden van de bruisende festiviteiten, zal de getalenteerde Shirma Rouse, ook wel bekend als de Queen of Soul, haar opwachting maken met het ZO! Gospel Choir uit Amsterdam Zuid-Oost.