MINERVA De Oude Rijn blijft vies

De gemeente Alphen heeft al jaren een uitstekend trackrecord voor behulpzaamheid aan organisaties die een mooi evenement voorbereiden. Niet dus. Legendarisch is het op het laatste moment afhaken van de complete organisatie van het Rijnplein Ice Event. Na jaren van tegenwerking werd daar de stekker eruit getrokken toen de gemeenteraad te beroerd was om een paar duizend euro bij te dragen aan vijf weken ijspret voor iedereen. Al even legendarisch zijn de verhalen van verschillende organisaties over de moeite die het kost om in dit dorp een vergunning te krijgen. Een halfjaar van tevoren alle formulieren invullen, nabellen of het zo goed is, overlegjes met allerlei ambtenaren en dan nog te horen krijgen dat het vier weken voor het evenement niet goed genoeg is. Gelukkig was daar wethouder Tseard Hoekstra die een heel duidelijk evenementenbeleid maakte. Er is een vastgesteld bedrag te besteden. Er zijn vastgestelde organisaties die een vastgesteld bedrag krijgen. En dan is de koek op.

Met het nieuwe college aan het roer heeft een nieuwe fenomeen haar intrede gedaan. Ook heel duidelijk. Maar of het iets toevoegt?
Wij faciliteren. Zegt de verantwoordelijke wethouder Willem Jan Stegeman. Wij geven geen geld. Punt uit. Valt niet over te praten.
Nu bestaat er een reddingsboei in de vorm van het potje Citymarketing van wethouder Gerard van As. Daaruit kunnen zaken worden betaald, geïnitieerd en gesubsidieerd die Alphen als stad op de kaart zetten. Bij voorkeur de landelijke kaart.

Stichting Aquarius wil de Oude Rijn Schoon. De hele Oude Rijn dus, van Harmelen tot Katwijk. Toevallig precies het Romeinse Limestraject dat Alphen - en alle andere langs die grens liggende gemeenten - een Unesco Werelderfgoedstatus willen geven en waar zij pas een handtekening voor hebben gezet.
De Oude Rijn is niet de eerste rivier die door Aquarius wordt schoongemaakt. En het is ook vast niet de laatste. De schoonmaak is gepland op Wereld Water Dag. Er komen elk jaar weer nationale televisiezenders op af om er een item van te maken, het komt in programma's als het journaal en bijvoorbeeld Hart van Nederland.

Het schoonmaken van de Oude Rijn wordt gedaan door vrijwilligers. Maar het kost wel geld. Omdat er een verzekering moet zijn voor die vrijwilligers, omdat er reddingsboten meevaren langs het hele traject, omdat er overal een EHBO-er bij moet zijn, omdat er langs de route activiteiten zijn, omdat er materiaal moet worden aangeschaft.

De Provincie Utrecht doet mee. De Provincie Zuid-Holland doet mee. De Waterschappen Stichtse Rijnlanden en Rijnland doen mee. Alle gemeenten van Harmelen tot Katwijk doen mee. Elke gemeente is goed voor 5 eurocent per inwoner.
Drie keer raden wie als enige de organisatie laat stikken?
Precies Alphen aan den Rijn. Die laat het bij prikkers, kopietjes en het smeren van lunchpakketjes.
14 van de 50 kilometer wordt nu niet schoongemaakt. En organisator Erik van Loon is er zo ziek van dat hij de telefoon op zwart heeft gezet.
Tot zover het nieuwe elan van 'onze' nieuwe gemeente.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige gisteren 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.