Een duivelse delicatesse!

Zeeduivel, een prehistorisch monster om te zien, maar wat smaakt hij fantastisch! Dit is nou mijn favoriet uit de zee. Een stevige witvis, beetje vlezig van structuur. Als we deze vis in de vitrine hebben liggen bij Sluizeman dan zijn de reacties niet gering. Kinderen vinden het ook altijd leuk om deze vis te bekijken. Vooral als we dan zijn mond even opendoen om zijn indrukwekkende bek met tanden te laten zien. Dan kan hun dag helemaal niet meer stuk!

De zeeduivel is een echte roofvis en verschuilt zich op de zandachtige zeebodems van de Atlantische Oceaan. Vanaf Marokko tot aan Noorwegen toe, maar ook in de Middellandse zee kan je hem tegenkomen. Moet je wel heel diep duiken.. Hij heeft een tentakel op zijn  kop zitten die hij heen en weer beweegt. Dit lijkt dan op een klein visje en hier lokt hij andere vissen mee. Als ze in de buurt komen, hapt hij toe. Hij trekt de visjes met zijn grote bek vacuum naar binnen.

Een zeeduivel kan wel 2 meter lang worden en 40 kilo zwaar. Hij is bruin van kleur op zijn rug en wit op zijn buik. Zijn kop is zo'n 60% van zijn lichaam, we kunnen dus maar ongeveer 25% van deze vis eten. Het is om die reden best een prijzige vis, maar zeker de moeite waard om een keer te proberen. In restaurants kan je hem vaak op de kaart vinden. Ook in het buitenland als je op vakantie bent, dan kan je hem vinden als 'monkfish'. Maar probeer hem ook echt eens thuis, gewoon naturel, zodat je de smaak van de zeeduivel proeft!

Overigens ik hoor soms de opmerking van mensen dat ze niet van vis houden. Maar deze vis is, net als heel veel andere vissen, niet vissig van smaak. Dit klinkt een beetje gek, maar de ene vis heeft meer een vissmaak dan de andere. Sowieso hoort een verse vis niet naar vis te ruiken. Die ruikt naar de zee! Een dorade heeft bijvoorbeeld een echte vissmaak, daar moet je van houden. Maar een zeeduivel niet. Ik durf te zeggen dat bijna iedereen die lust!

Mijn favoriete recept: zeeduivelfilet in stukjes van een paar centimeter gesneden, omwikkelen met een goeie parmaham en deze stukjes in de oven grillen. Ikzelf vind het dan erg lekker met Nantuasaus, dit is een saus van schaal- en schelpdieren. Als je een keer wilt koken en indruk wilt maken, maak dit maar! Succes verzekerd!

Groetjes Angelique


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.