Klantvriendelijk

Ik zat onlangs in een forum met als thema 'de toekomst van de economie en de gevolgen voor de mens'. Een mond en ook een zaal vol. Blijkbaar spreekt het onderwerp veel mensen aan en dat is begrijpelijk gezien alle berichten in de media. Wat doen al die nieuwe ontwikkelingen met ons en hoe gaan we de nieuwe tijd tegemoet. Ik was gevraagd iets te vertellen over de toekomstige invulling van binnensteden. De voorzitter van de avond gaf mij ter introductie de volgende vragen mee: is er nog toekomst voor de fysieke winkel of kopen we straks alles via het internet? Hebben de centra van steden straks alleen nog lege winkels en is er alleen nog ruimte voor horeca en vermaakindustrie?

De sprekers die mij voorgingen, vertelden over de ontwikkeling en de gevolgen van robotisering en het internet. Volgens hen doen we straks alles digitaal: van shoppen, communiceren, onderwijs en zaken doen tot het besturen van stad en land. We hoeven geen werk meer te doen dat ook door robots kan worden gedaan. Dat geldt zowel voor fabrieken als in ziekenhuizen. Het voert te ver om in een paar woorden te vertellen hoe zij onze toekomst zien, maar ik werd er niet vrolijk van.

Toen ik aan de beurt was vergat ik mijn voorbereiding en verhaal over de invloed van het internet, de huizencrisis en het nieuwe consumentengedrag op de ontwikkeling van onze binnensteden. Ik vertelde wat mij onlangs in het centrum van Alphen was overkomen, waardoor ik gesterkt werd in míjn geloof dat er toekomst is voor goed functionerende binnensteden.

Het was de avond voor Valentijnsdag toen ik iets voor zessen de parfumeriewinkel binnenstapte. Niets te merken van gehaaste verkoopsters, nee, mij werd heel vriendelijk gevraagd of zij me ergens mee kon helpen. Ik vertelde dat ik voor mijn vrouw een lekker luchtje zocht. Wat voor merk? Dat was ik alweer vergeten, maar volgens mij zag het vorige cadeau er ongeveer zo uit zei ik wijzend naar een flesje. Ik voegde eraan toe dat mijn vrouw het erg leuk vindt als ik met iets nieuws aankom, bij voorkeur iets wat zij nog niet kent. Rustig liet de allervriendelijkste verkoopster mij verschillende luchtjes ruiken, waarop ik steevast antwoordde "best lekker, maar denkt u dat het bij een vrouw van net ( …. ) past?" "Zeker mijnheer, hier kunt u echt mee thuiskomen." Ze pakte het heel feestelijk in en gaf er nog wat monstertjes bij. Het was inmiddels ruim over zessen, maar ik voelde geen gehaast. Na "een hele fijne avond" verliet ik tevreden de winkel.

De volgende morgen zette ik het kunstig verpakte cadeau op het nachtkastje met een kopje thee. De loftuitingen die volgden, logen er niet om. "Wat een lekkere geur" en "hoe weet jij dat dit zo’n bijzondere geur is" en "zo mooi ingepakt". Een feest was het voor mijn vrouw.

En dat is het ook. Niemand op internet had mij zo kunnen informeren en het product zo mooi kunnen verpakken. En mij zo zelfverzekerd van de juiste keuze naar huis laten gaan. Het gaat om de beleving en als ondernemers zich allemaal zo klantvriendelijk en met vakkennis presenteren ligt er nog een mooie toekomst voor binnensteden in het verschiet.

Martin de Vries
Centrummanager


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.