Borrelpraat

U kent het wel, op een feestje sta je met iemand onder het genot van een borrel te praten en uiteindelijk komt de onvermijdelijke vraag: Wat doe je in het (gewone) leven? Ik zeg meestal dat ik in het oud papier zit (geen woord aan gelogen). 

Waarom zeg ik gewoon niet dat ik notaris ben? Nou om uiteenlopende redenen. Allereerst vind ik het persoonlijk niet zo belangrijk wat iemand doet. Maar wat ik veel interessanter vind, is dat het op feestjes al heel snel gaat over zaken die met mijn vak te maken hebben. Het is dan soms niet alleen interessant, maar ook vermakelijk om de “echte” kenners aan het woord te laten. Ik geef het toe. Soms gooi ik ook wel wat in de groep om vervolgen van vele kanten net zoveel meningen te horen. Bere interessant, te horen wat de mensen bezig houdt. Al snel komen aan de orde de AWBZ-bijdrage of “het schandaal” van het betalen van erfbelasting. Oplossingen worden van alle kanten aangedragen. Eén wil ik er graag kort uitlichten.

Voor veel mensen zit het geld vast in het huis. Schandalig toch als je dadelijk wellicht je huis moet opeten of over het geld wat in je huis vast zit bakken met belasting moet betalen? De oplossing ligt dan toch voor de hand? Draag het huis over aan je kinderen! Iedereen kent wel iemand of een familie waar ze dat hebben gedaan. En wat voor die ander goed was, is voor mij dan toch tenminste net zo goed? Of toch niet?

Jarenlang heb ik als docent aankomende notarissen onderwezen in alle in en outs van de overdracht van de woning aan de kinderen. Het was inderdaad het ei van Columbus. Let op: het was.

Kon je in het verleden er van uitgaan, dat er met de juiste constructie geld te besparen was, dan is het nu helemaal anders. Door zowel wijzigingen op het gebied van de overdrachtsbelasting (1995), inkomstenbelasting (2001) en de erfbelasting (2010) is het overdragen van het huis aan de kinderen thans in zijn algemeenheid het slechtste wat je kunt bedenken. Je betaalt niet alleen naast notariskosten overdrachtsbelasting, maar jaarlijks moet ook nog inkomstenbelasting worden betaald (1,2%) over de waarde van het huis. Uw huis verdwijnt namelijk uit Box I en verhuist naar Box III. Ook voor de AWBZ is dit daarom niet een goede constructie. Mede daardoor is eventuele hypotheekrente ook niet meer aftrekbaar. Als klap op de vuurpijl betaal je ook gewoon erfbelasting bij overlijden over de waarde van het huis.

Is er dan niets wat je kan doen? Ja hoor zat! Hoe? De volgende ochtend na het feestje een afspraak maken met Kroes en Partners Notarissen & Adviseurs, telefoonnummer 0172-521921 of notarissen@kroesenpartners.nl 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.