Gerommel in de marge zonder visie

Toen ik hier op mijn zevende - nog voor de laatste IJstijd - in Alphen kwam wonen, was Alphen maar voor een ding goed; pa vond hier werk dus reisden we zijn werk achterna. Alphen was toen een boerendorp waar niets gebeurde. In de loop van decennia leek he

Zo zijn er al sinds medio vorig jaar jonge mensen (van onder de 30 dus) die bij gebrek aan mogelijkheden in Alphen maar bij het meer gaan zitten. Onder het genot van een biertje proberen deze mensen om alsnog bij elkaar te kunnen zitten zonder een vermogen te hoeven uitgeven aan horeca-omzet en deze mensen wordt het stelselmatig onmogelijk gemaakt om ook maar iets te organiseren. Sterker nog; deze groep mensen wordt stelselmatig in de gaten gehouden en tegengewerkt. Niet dat er geen enkele controle dient te zijn, we leven in een samenleving waar men rekening met elkaar dient te houden. Controle is altijd nodig en zo'n spontane club trekt ook vast wel de nodige louche types aan. Maar de idioterie waardoor een willekeurige persoon die toevallig een tentje heeft meegenomen spontaan kan opdraaien voor een boete van honderden euro's is mijns inziens van de pot gerukt. Deze mensen werd duidelijk gemaakt dat open vuur verboden is bij het meer, tenzij er een vuurkorf aanwezig was. De vuurkorf werd geregeld waarna er wel weer iets anders werd gevonden. Hond en stok en zo.

Over een ander geval; er zijn een aantal mensen nu al anderhalf jaar bezig om het oude Kasteel-pand van de gemeente te huren omdat men daar een authentiek jongerencentrum wil beginnen. Dit zonder enige vorm van subsidie en met betaling van een marktconforme huur! Ik weet echt niet of zo'n jongerencentrum een succes wordt, maar dat is voor de discussie helemaal niet relevant; de gemeente had in anderhalf jaar bijna een ton aan huur kunnen innen voor een gebouw dat niet gebruikt wordt! Wat is het gevaar van een huurcontract voor een jaar met een kwartaal huur als voorschot? Er is geen echt risico, het is angsthazerij van de gemeente en ondertussen kort men gewoon 25% van de cultuursubsidies in Alphen, subsidies die sowieso al niets voorstellen. Trek even de subsidie aan de twee of drie melkkoeien zoals het Castellum Theater van het totaal van 3,2 miljoen euro per jaar af en je houdt een fooi over. Het moet toch niet gekker worden in Alphen?

Maar goed, ik dwaal af. Over die cultuur in Alphen dus. Vorig jaar werd er een handreiking gedaan door de toenmalige wethoudster van cultuur Helene Oppatja door de start van PopPlatformAlphen mogelijk te maken. Zo werd in elk geval voor de korte termijn de subsidie die aan Het Kasteel werd besteed nog steeds uitgegeven aan muzikale activiteiten. Let wel; de wethoudster kon niet al te ver over haar graf regeren dus werd de subsidie toegezegd met als voorwaarde dat er na een vrij korte periode zou worden geëvalueerd hoe een en ander werkt.
Er zijn nu verkiezingen geweest en wat ik bijna niet voor mogelijk hield is waarheid geworden; de coalitie die na afloop even snel in elkaar werd geflanst zodat de kritische raadsleden vooral niet zouden mogen meedoen, is de meest conservatieve popcultuur-vijandige club geworden sinds decennia. Waren de trouwe Kasteel-gangers al woedend op de PvdA-coalitie/wethoudster vanwege de sluiting van hun favoriete muzikale stek, het is nu zo mogelijk nog erger geworden. Wat de kansen zijn om met het PopPlatformAlphen door te gaan in de toekomst is mij dan ook volkomen onduidelijk maar ik zie het met regelmaat somber in. Per slot van rekening valt er weinig te subsidieren als er nog maar twee of drie plekken in Alphen zijn waar activiteiten kunnen worden georganiseerd, en de gemeente is hard op weg om precies dat te bewerkstelligen.

Zolang nieuwe initiatieven al bijvoorbaat worden afgeblazen terwijl de bestaande activiteiten worden getraineerd en gedwarsboomd vanwege 'de regelgeving' wordt het helemaal niets meer met Alphen op cultuurgebied en mogen de Alphenaren tot in lengte van jaren 18 euro subsidie ophoesten voor elk verkocht kaartje van het Castellum Theater. En voor wie die berekening niet begrijpt: alles inbegrepen loopt die subsidie volgens de mij bekende informatie tegen de miljoen euro per jaar aan terwijl volgens het Castellum Theater zelf de bezoekersaantallen de laatste jaren kelderen. De subsidie kan dus omgerekend ondertussen best hoger uitvallen dit jaar. For the record; ik neem het Castellum Theater niets kwalijk, die doen hun best in een moeilijke economie. Maar dat een gemeente met droge ogen de cultuur in Alphen de vernieling in helpt en de Max laat barsten, Het Kasteel kapot laat gaan om enkele tienduizenden euros en een drogreden van een accountantsverklaring enzovoort, terwijl men wel zo goed als ieder jaar de subsidie van Castellum verhoogt, DAT wil er bij mij niet in. Andere tenten zijn om die redenen kapot gegaan, ook in Alphen dames en heren politici.

Wordt het niet eens tijd voor een wat zakelijkere en structurelere aanpak dan dit Ad Hoc gedoe? Of denkt men dat cultuur zichzelf maar financieel moet bedruipen? Voor degenen die dat laatste denken; dat is zelden of nooit het geval geweest. Door de geschiedenis heen zijn er altijd rijke kooplui geweest, koningen, prinsen, enzovoort, die de cultuur hebben ondersteund.
Je hoort wel eens mensen roepen dat 'Rembrandt de Nachtwacht ook zelf heeft geschilderd'. Jazeker; in opdracht van de notabelen van Amsterdam. Om over Mozart nog maar te zwijgen, die werkte in opdracht van keizers en koningen, zijn Requiem is zelf besteld. Ik zie het fundamentele verschil niet met de nieuwe Amy Winehouse of de nieuwe Jimi Hendrix die ALS hij of zij in Alphen opstaat nu nergens terecht kan, behalve op het biljart van een café optreden. Lach niet om die namen; Within Temptation is een van de succesvolste band van de laatste 20 jaar in Nederland, Brainpower zit tegenwoordig in de VS, Knight Area speelt Europa plat, en ga zo maar door. Daarbij; politici mogen niet over moderne cultuur beslissen want die hebben daar over het algemeen geen enkel verstand van. Wellicht komt dat omdat ze jaren bezig zijn geweest met op het pluche komen en zijn blijven hangen in de sixties?

Ik heb overigens jarenlang gedacht dat ze wel verstand hadden van besturen maar ook daar ben ik ondertussen van terug gekomen.
 
Het is gerommel in de marge zonder visie.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.