VVD en Supermarkt

Nóg meer Supers? VVD Wethouder Hoekstra heeft, in het zicht van zijn komende verkiezingsnederlaag, maar buiten het zicht van politiek en kiezer, het plan opgevat om aan de Euromarkt nóg twee supermarkten te huisvesten op de plaats waar nu het Tauro gebouw

Euromarkt
In de afgelopen decennia werd wel duidelijk dat de bekende stadscentra onvoldoende ruimte boden aan de grote speciaalzaken. Dat leidde, naast de ontwikkeling van wijk- en buurtcentra als Ridderhof, Herenhof en Atlas, tot de ontwikkeling van Groot Schalige Winkelgebieden. Omdat gemeenten, in die tijd nog vele honderden meer dan nu, doodsbenauwd waren voor verlies aan koopkracht "aan de buren", gingen ze massaal deze GSW gebieden ontwikkelen. Die vielen niet alleen ten prooi aan steeds grotere winkels in woninginrichting, meubels, slapen en koken, maar gaven ook ruimte aan bouwmarkten en dergelijke grootschalige winkels in de sfeer van wonen en lifestyle. Tegenwoordig is de functieverdeling tussen 'recreatief winkelen' (Stadshart), Boodschappen doen (Dorps-, wijk- en buurtcentra) en het voorzien in specifieke wensen (Beleveniscentra of losstaande super stores als Ikea) actueel. En dat betekent dat die GSW gebieden steeds minder voldoen aan hun oorspronkelijke doelstelling. Als gevolg moeten de eigenaren iets bedenken om hun eigendom veilig te stellen. Dus proberen ze politici over te halen het vigerende bestemmingsplan te wijzigen om zo de vestiging van winkels, waarvoor dat GSW centrum niet bedoeld was, tóch mogelijk te maken. Winkels die functioneel gewoon thuishoren in de bestaande winkelcentra en zo de bestaande Retail infrastructuur bedreigen. Voor Hoekstra wegen de belangen van de vastgoedsector blijkbaar zwaarder dan die van de burgers in onze gemeente. De actie van wethouder Van As, met name verantwoordelijk voor het Stadshart, is vanuit die positie te begrijpen.

Afspraken
Het blijkt moeilijk te zijn met de supers afspraken te maken omdat ze in hun landelijke concurrentiestrijd nu eenmaal overal winkels willen openen. Daarbij hebben deze bedrijven geen enkele boodschap aan de werkelijke behoeften van en mogelijkheden in de betrokken gemeenten. Waar de toenmalige wethouder Blom met Hoogvliet de afspraak maakte dat het bedrijf de vestiging aan de Raadhuisstraat zou sluiten op het moment dat de winkel in De Baronie zou openen, maar dat filiaal bleef gewoon open. Erger nog, via een 'balletje-balletje' constructie bleek Hoogvliet opeens een volledig ongeplande vestiging boven de geplande ALDI winkel in De Ridderhof te openen. En als dank voor het feit dat de gemeente twee keer voor het blok was gezet, was Hoekstra meer dan bereid hen ook een vestiging aan het Thorbeckeplein te gunnen. Als slotakkoord, nog vóór de Baronie open was, blijkt deze wethouder dus al toezeggingen gedaan te hebben voor twee nieuwe vestigingen aan de Euromarkt. Met ongetwijfeld ernstige gevolgen voor de rest van de supermarkten in Alphen en de omringende plaatsen. Haaks ook op het 'kernenbeleid'!
In ieder geval levert zoiets weer een forse extra verkeersstroom ván en náár Kerk en Zanen op, zodat de noodzaak van de vierbaans westelijke rondweg weer wordt aangetoond. En dát project valt nog altijd onder Hoekstra's verantwoordelijkheid!

Mea Culpa?
Toch niet, hoewel ik heb gepleit voor de vestiging van ALDI in het pand van de It's. Dat lijkt in tegenspraak met het voorgaande, ís dat echter niet.
Hoewel je in die grote Wijk Kerk en Zanen een tweede Herenhof zou verwachten, is De Atlas niet meer dan een buurtcentrum, en dan nog maar met één supermarkt. Zonder ruimte om daar ook maar íets bij te bouwen. Daarbij wás er jarenlang, voor de verhuizing naar De Ridderhof, een ALDI vestiging in die wijk gevestigd. Toen It's failliet ging, was het duidelijk dat het moeilijk zou worden de bestaande winkelruimte aan de Euromarkt te vullen. Alles bij elkaar opgeteld verbeterde de ALDI vestiging daar de beperkte keuzemogelijkheden voor de straks 20.000 bewoners van die wijk, én de leefbaarheid van de Euromarkt!
De nieuwe plannen hebben echter betrekking op het Tauro bedrijfsverzamelgebouw, en, met supermarkten van zeker 2500 m2 per stuk, op de direct omliggende parkeerterreinen. Dat is heel wat anders dan die ene Aldi ernaast.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.