MINERVA We zijn Xanten niet

'Iets' doen met de romeinse roots van Alphen aan den Rijn valt niet zo goed bij wethouder Stegeman. De wethouder heeft dan ook weinig met de stad. Hij komt uit Culemborg, woont daar al heel lang en was daar ook wethouder. Sinds de fusie woont ie hier, want D66 kon in Alphen, Boskoop en Rijnwoude niemand vinden die wethouder kon worden.

Nou vind ik dat een beetje gek. Alphen zit in de top 25 van grootste Nederlandse gemeenten en laat daarmee 380 andere gemeenten achter zich. Bovendien is Alphen aan den Rijn het meest gemiddelde stadje van heel Nederland. Dus: hoezo is er in het nieuwe Alphen geen wethouder te vinden? Of is het niet terecht dat D66 met vier raadsleden - dus ook minstens 4000 stemmen - in de gemeenteraad zit?

Enfin. Stegeman moet iets vinden van de 'Identiteit en profilering van Alphen aan den Rijn'. Die notitie is door twee ambtenaren geschreven waarvan er minstens een ook al niet van hier is...
Dus vind ik het niet zo gek dat de identiteit en het imago van de nieuwe gemeente aan containerbegrippen als wonen, recreatie en duurzaam ondernemen zijn opgehangen. Als je niet van hier bent, dan wordt het al snel de grote gemene deler.
Wonen vanuit het forensenstadje Alphen aan den Rijn.
Recreatie vanuit de plattelandsgemeente 'met het grootste oppervlak' Rijnwoude.
Duurzaam ondernemen vanuit kwekersdorp Boskoop met het International Trade Center en de titel Greenport.

Maar met die drie containerbegrippen onderscheid je je als gemeente dus niet van die ruim 400 andere gemeenten.
Wel met het oppakken van de 'roots', en dat is het romeinse verleden van de stad Alphen, het dorp Zwammerdam en de rivier Oude Rijn. Dat is anders dan in andere gemeenten.
Nationaal en internationaal wordt dat ook zo gezien. Het romeinse castellum onder het Alphense Rijnplein is een bijzondere militaire vesting. In het jaar 40 n.Chr. gebouwd speciaal om de troepen voor de invasie van Brittannië te bevoorraden. Net als Valkenburg bijvoorbeeld. Al snel echter werd het castellum gebruikt om de noordgrens van het Romeinse Rijk te beschermen. De rivier de Rijn - waarvan de Oude Rijn 2000 jaar geleden de hoofdstroom was - werd immers onderdeel van die noordgrens.

De laatste 100 jaar hebben overijverige ambtenaren en ondernemers alles wat historisch en gedenkwaardig was in Alphen afgebroken en ondergeschoffeld. Dus nu zie je geen authentieke overblijfselen meer uit het romeinse verleden. Het castellum is rond 1980 opgegraven en had leuk bewaard kunnen blijven.
Zoiets als het badhuis in Heerlen, bijvoorbeeld. Of het romeinse stadje bij Xanten. Bij dat Duitse plaatsje is een deel van de opgraving zichtbaar, zijn een aantal gebouwen herbouwd en staat een groot museum.
Wij moeten het doen met een piepklein Romeins Museum en een romeinse afdeling in historisch themapark Archeon.

Hat kan ook anders. Kijk naar Kalkriese, het dorpje bij het Teutoburger Wald waar in het jaar 9 n.Chr. de beroemde veldslag tussen Romeinen en Germanen is uitgevochten. Drie romeinse legioenen - minimaal 15.000 militairen - gingen ten onder. De exacte plek van de veldslag is terug gevonden en er zijn opgravingen geweest. Verder is het gewoon een open plek in een groot bos.
Maar het is wel een heel bekende open  plek. Met festivals, een museum, een uitkijktoren, gedenkplaten en een groot restaurant.

Nee, we zijn Xanten niet. Maar we zijn misschien wel Kalkriese.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.