Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Snippergroen

24 juni 2014 - 14:52  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Snippergroen

Alphen aan den Rijn - Eigenlijk ging ik iets schrijven over weer zo'n Calimero-actie van een Boskoops raadslid. "Waarom hoeft de historie van Boskoop met de kwekerijen er niet in?", vroeg Sjaak Blaazer van Nieuw Elan. Daarmee was hij meteen de grootste Calimero van alle Boskoopse raadsleden (vijftien in totaal) want de rest hield wijselijk zijn/haar mond dicht. "Omdat er al een hoofdstuk speciaal over de Greenport Boskoop in dit stuk staat", zuchtte René Driesen van GroenLinks over de notitie Identiteit.

 

Maar goed, Calimero Blaazer heeft het niet gehaald. Staatssecretaris Jetta Klijnsma troefde hem af met haar fijngevoelige opmerking over de moestuinen: 'Moestuinen zijn een prima aanvulling op een pensioentje'. Nu is het niet zo'n grote stap van kwekerij naar moestuin - althans niet in mijn hoofd - dus die stap zet ik maar meteen.

 

Een moestuin is een goed idee. Ergens in Boskoop bijvoorbeeld. Of in Aarlanderveen of Koudekerk of zo.

Maar hoe zou Jetta denken dat we dat gaan doen in de stad Alphen? Er is hier een hele grote wijk waar iedereen een balkon heeft van maximaal 5 vierkante meter. Er zijn verschillende wijken waar helemaal geen buitenruimte bij een flatje hoort. Er zijn veel oude buurtjes met een platje waar je net een tuinstoel op kwijt kunt. De rest van de 'tuin' wordt ingenomen door de uitgebouwde keuken.

 

En hoe gaan we dat doen als 'onze' empathische en sympathieke ambtenaren het her en der verspreide snippergroen netjes binnen de regelgeving willen douwen?

Voor wie het niet weet: snippergroen is de verzamelnaam voor van die kleine stukjes grond waar de gemeente Alphen aan den Rijn eigenaar van is. Deze stukjes grond worden overal sinds jaar en dag verzorgd door de 'buren'. Mensen wier eigen tuintje aan het snippergroen grenst. Zij geven al tientallen jaren geld uit aan het onderhoud en zij verzorgen de plantjes. Alsof het van henzelf is.

Nu hebben de Alphense ambtenaren ineens bedacht dat het snippergroen in Benthuizen moet worden aangekocht of ontruimd. Nu meteen. Dus. De mogelijkheden voor moestuintjes aldaar worden en passant de nek om gedraaid. Dat past lekker in het beleid van Jetta.

 

Op zichzelf is het idee van een moestuintje niet verkeerd.

Kruiden in een pot nemen niet zoveel ruimte in. Aardbeipotten staan in elke zichzelf respecterende tuin op het terras. Tomatenplanten zijn zo leuk tegen de schutting aan.

Een appelboompje is zo geplant. Hetzelfde geldt voor frambozenstruikjes of kruisbessen. Een aardappelplant in een al dan niet afgezaagde container is een trend. In elke bak van 1 bij 1 passen genoeg slaplanten voor het hele seizoen.

 

Maar...

Een moestuin is geen alternatief voor een stukje AOW. Een moestuin vergt wel enige kennis. Juist de senioren zijn gebaat met een 'gemakkelijke' tuin, niet met veel onderhoud. En hoe moet dat dan met die gepensioneerden in een levensbestendige flat zonder balkon?

 

Ik denk zomaar dat Jetta even bij ons in het gemeentehuis om de hoek heeft gekeken.

Dat gezeur over die moestuintjes is net zo'n kansloze Calimero-actie als dat gezeur over 'maar wij in Boskoop dan?'.

Fotograaf: Josh Walet