MINERVA Voor paniek geen apotheek

Je bent pas een echte Alphenaar als je weet wie er voor de oorlog in dat huisje langs dat watertje woonde dat 'ze' hebben gesloopt. Of als je ergens verontwaardigd piepend over tekeer kunt gaan. Klagen daar zijn Alphenaren sterk in. Klacht van de week: de

 

We hebben hier in Alphen geen SpoedEisendeHulp bij het ziekenhuis. We hebben wel heel veel poliklinieken en bijvoorbeeld een hele goede geriatrische afdeling. Gespecialiseerde zorg is er dus wel, maar niet dag en nacht en ook niet in het weekend. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis met een SEH is het zuster-ziekenhuis in Leiderdorp een kwartiertje met de auto. De dichtstbijzijnde nachtapotheek is het LUMC in Leiden, dat is een halfuurtje met de auto.

 

Nu schijnt het heel erg te zijn dat je niet middenin de nacht een vers condoom kunt halen of een paar strips met dé pil kunt aanschaffen. Tja, seks is belangrijk. Maar er zijn natuurlijk legio technieken die je kunt toepassen zonder zwanger te raken of een enge ziekte op te lopen. Als je die niet kent kun je beter op zoek naar een relatietherapeut of een exemplaar van de Kamasutra. Beide te vinden via internet, dus 24 uur per etmaal online.

 

De hele akelige vraag die ik dan stel: hoe ziek ben je als je direct je medicijnen moet hebben en niet een paar uur kunt wachten?

De antwoorden? Bij een oorontsteking. Pseudokroep. Acute niersteenaanval. In stress situaties.

En daar komt de aap uit de mouw: in stress situaties. Dus als jij in paniek raakt. Paniek is echt géén reden om een apotheek 's nachts open te houden.

 

Volgens mij werkt het zo. In het Alphense ziekenhuis zit in de nachtelijke uren een HAP (HuisArtsenPost) met een huisarts van dienst. Als het echt ernstig is, zijn er twee mogelijkheden. Je gaat met de ambulance direct door naar een ziekenhuis voor een opname. Of, je krijgt van de huisarts je eerste 'shot' medicijnen én een recept of een advies om overdag terug te komen voor nader onderzoek. Medicijnen als morfine, prednison en antibiotica liggen dus bij de HAP.

 

Wil je dan toch meteen dat recept inwisselen, dan zul je in de auto moeten stappen. Van jezelf, van de buurman, van je zus of je belt een taxi. Zo simpel is dat. Als het echte nood is, wordt die taxi trouwens vergoed door je zorgverzekeraar. Ook om 8.00 uur 's morgens.

 

Moet je in Alaska wonen, of in Siberië, of op een eiland in de Stille Oceaan, of in de binnenlanden van Afrika, of in een of ander oorlogsgebied. Daar zijn geen huisartsen en geen apotheken. Daar moet je het zelf uitzoeken.

Dus: echt heel ernstig ziek? Bel de HAP en maak een afspraak. Het eerste shot ligt al op je te wachten.

Griep, diarree en hoestbuien? Dat soort zaken kan sowieso wel wachten tot de volgende dag.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!