Oorlog tussen Aarhof en Rijnplein?

'Dreigen' lijkt in onze stad in de mode te komen. Een week geleden zeiden een aantal winkeliers rond het Rijnplein hun huurbaas de wacht aan, en het lijkt erop dat meer winkeleigenaren reikhalzend uitzien naar de afloop van hun huurcontract. Het lijkt in

Aarhof en Stadshart
Het was te verwachten dat de nieuwe eigenaren van de Aarhof proberen 'hun winkelcentrum' zo waardevol mogelijk te maken, om het uiteindelijk weer met winst te kunnen verkopen. Maar in overbewinkeld Alphen leidt elke uitbreiding (zie mijn voorbeeld uit het Duitse Wittlich uit het vorige blog) tot leegstand elders en dus schieten alleen die nieuwbakken eigenaren er iets mee op. De ene ondernemer iets geven, wat anderen moeten opgeven, dat kán geen gemeentelijk beleid zijn. Nieuwkomer Blokker én Albert Heijn willen graag uitbreiden in De Aarhof, dat is goed voor hen, niet voor Alphen, en al helemaal niet voor de Alphenaren. De planologische blunder om Green een compleet winkelcentrum bij De Baronie te laten neerzetten gaat de Alphense bevolking toch al vele jaren achtervolgen. Nog zoiets in De Aarhof gaat de stad niet overleven.

Leegstand
De overal in ons Stadshart zichtbare leegstand is immers vooral structureel. Die leegstand blijft, zelfs als de crisis ooit wordt opgelost!
Dat komt deels doordat het internet leidt tot kleinere winkels en een compacter Stadshart (http://www.bricksenclicks.me). Anderzijds komt dat omdat een Stadshart, dat nog altijd vooral functioneert als boodschappencentrum voor de centrumbewoners, juist daarom onaantrekkelijk is als 'Shopping' centrum voor de rest van de Alphense bevolking. Laat staan dat het ooit functioneert als hét centrum voor Groot Alphen, zoals vele megalomane optimisten al twintig jaar dromen. Vier Hoogvliet supermarkten binnen een straal van één kilometer maken onze dorpsstad toch al tot de risee van retailend Nederland. Nee, Alphen moet beleid ontwikkelen om binnen 10 jaar een compact, verrassend en dus aantrekkelijk Stadshart daadwerkelijk te realiseren. Daar past geen 'Baronie' in, geen nieuwe winkels bij het Station (à EUR 5.000.000 belastinggeld) en zeker ook geen uitbreiding van de Aarhof. Intussen, maar dát heb ik al eerder gesteld, moet de onzin van 'Hooftstraat Koopstraat', met alle andere snipperbewinkeling, eens naar de geschiedenisboekjes!

Aarhof
De Aarhof is al heel lang geleden gebouwd als autonoom functionerend stadscentrum voor het snel uitbreidende Alphen aan den Rijn. Vandaar dat praktisch alle branches er vertegenwoordigd waren, naast wat er al vanuit ons dorpsverleden beschikbaar was. Het was de tijd waarin ook De Ridderhof werd gebouwd en De Herenhof werd gepland in wat toen Ridderveld II heette. De tijd waarin ons gemeentehuis de kool en de geit wilde sparen, en NIET durfde te besluiten om ons Stadshart als geheel te realiseren aan de Lage Zijde. Nee, onder druk van bewoners en zakenlui in het oude 'Alphen' werd besloten dat Stadshart aan beide zijden van de Alphense brug te realiseren. Een besluit waar we sindsdien alleen maar ellende van hebben gezien. Want uiteindelijk leidde de nieuwbouw aan de Hoge Zijde juist tot het echec aan de Lage Zijde én tot de bouw van Alphens kleinste winkelcentrum, de Atlas, in wat onze grootste wijk zou worden: Kerk en Zanen!
Kortom, er is maar gebouwd, gebouwd en nog meer gebouwd, zonder dat iemand ook maar op het idee kwam dat je geen winkels bouwt omdat bouwers en verhuurders eraan verdienen, maar de huurders: winkeliers of horecaexploitanten! En dát gaat niet gebeuren als de Alphenaar dat nieuwbenoemde Stadshart niet meer, maar juist minder gaat bezoeken!
Als gevolg zit Alphen aan den Rijn nu al met structurele leegstand, en dat wordt alleen maar erger. Om dat op te lossen, niet alleen in Alphen overigens, zal er aan randen van het huidige Stadshart heel veel winkelruimte gesaneerd worden.
Merkwaardigerwijze komt er in Alphen alleen maar meer bij!
Centrummanager Martin de Vries doet, met een aantal ondernemers, zijn best, maar zonder revolutionair nieuw gemeentelijk beleid gaat ons Stadshart vanuit de huidige impasse in een dodenspiraal terecht komen. De uitbreiding van de Aarhof zou daarvoor de druppel kunnen zijn die deze emmer doet overlopen!

Beleid voor de hele gemeente
Het is, om allerlei redenen, goed dat rond het Thorbeckeplein nu eindelijk knopen zijn doorgehakt. Nu daar vernieuwing op de rails is gezet, moeten we niet dom gaan doorbouwen elders, maar eens de tijd nemen om voor de hele gemeente, de hele stad én ons Stadshart nieuw beleid te ontwikkelen. Wat willen we waar gaan doen, als gemeente, als Alphenaren en als omwonenden van onze stad. En wat doen we dan met onze wijk-, buurt- en dorpscentra. En dat, in deze tijd van vergrijzing, ontgroening en participatie, niet alleen met betrekking tot de retailsector. Het wordt tijd om af te stappen van steeds nieuwe plannen op het niveau van winkelcentra en besluiten te nemen die de leefbaarheid van stad én kernen voor de komende 50 jaar garanderen.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.