Imbecielen

Worden we geregeerd door imbecielen? Wittgenstein heeft het ons ingestampt. Als iemand (of jijzelf) iets beweert, probeer dan bewijzen voor het tegendeel te vinden. Zolang je die niet vindt bestaat de kans dat de bewering waar is. (Modus Tolendo Tollens)

Eveline Jacoba Verhoeve, in haar hoedanigheid als Minerva, godin der handwerken en samenwonend met de gewelddadige Jupiter én zijn mooie forse, maar jaloerse vrouw, Juno, beweert dat wij geregeerd worden door imbecielen. Natuurlijk in de moderne overdrachtelijke betekenis. Laten we kijken of de uitspraak op zichzelf kan gelden.

Worden we geregeerd? Nee, wij regeren onszelf. Daar hebben we een ingewikkeld en zorgvuldig (haha!) systeem, voor ontwikkeld. Iedereen mag meepraten. Elke volwassene mag zich kandidaat stellen en stemmen. Uiteindelijk krijgen we daardoor op elk niveau een vertegenwoordiging van 'onze' kijk op de samenleving. Door nu lijdzaam te stellen dat we worden geregeerd, ontkennen we onze eigen verantwoordelijkheid. Namelijk dat het 'stelletje imbecielen' daar zit door onze schuld. Zijn we ontevreden? Nou ransel ze dan de kerk uit. Maar doe niet net of wij zonder zonden zijn.

Nee dus, we 'worden' niet geregeerd maar regeren zelf niet naar onze zin.

Zijn het imbecielen, de vertegenwoordigers die wijzelf hebben aangewezen op grond van hun  mooie vakantiefolders? (Stem op mij dan schijnt altijd de zon!) Nou, ik heb daar al eerder iets over gezegd. Maar imbecielen gaat mij gevoelsmatig te ver. Het zijn hele gewone, gemiddelde, mensen met een normaal verstand., Hun enige handicap is dat zijn een (te) grote ambitie paren aan een (te) gering zelfbesef. En ook dat is heel middelmatig, dus normaal. Vraag aan een autobestuurder of hij een goede chauffeur is en 90% vindt zichzelf beter rijden dan alle anderen. Vraag een politicus of hij slimmer en oprechter is dan zijn collega's en 90% vindt zichzelf met afstand beter dan het domme, slome stelletje waarmee hij in de vergaderzaal moet zitten. Zelf begrijpen ze wel dat een overgelopen sloot een dijkdoorbraak a la Wilnis veroorzaakt, maar de rest van de raad niet. En zelf snappen ze wel dat Timmermans een ordinaire baantjesjager is, de rest niet. Dat soort type.

Dus, ja, in de ogen van de medepolitici zijn het imbecielen die de publieke macht 'in handen' hebben, wie zijn wij om dat tegen te spreken.

Vervolgens de intentie. De samenleving loopt in de soep. Dat is ruwweg de inhoud van de boodschap. Loopt de samenleving in de soep? Jazeker. De door onszelf gefabriceerde samenleving is veel te ingewikkeld om te begrijpen. Zelfs niet door mensen die er hun werk van maken. De economische gemeenschap heeft zich tijdens de crisis de stuipen gelachen over het totale economische onbegrip van de beambten die de zware economische besluiten voor ons moesten nemen. En omdat de nationale overheid de zorgkosten (jeugdzorg, thuiszorg, gehandicapten, veel geld – gering rendement) niet meer kan overzien wordt die neergelegd op een localer niveau. Iedereen die hulp nodig heeft, weet dat de tientallen hulpinstanties wel erg hun best doen maar er nauwelijks iets van bakken. Laat de gemeentes het nu maar proberen te regelen. Dan verdwijnt het pijndossier tenminste van ons tweedekamerbordje. Over het falen van de overheid, dankzij de ambtenaren, niet omdat die niks doen maar integendeel omdat die juist veel te hard werken en daardoor veel te veel willen regelen, valt wel wat te vertellen. Maar daar nemen we nu geen ruimte voor. Eén voorbeeldje? Veel (te veel) mensen zijn afhankelijk van toeslagen. Dat wijst op zich al op een slechte constructie. Een onlangs gehouden onderzoekje toonde zelfs aan dat geen van de 'toeslagen-deskundigen' de toeslagenbrij foutloos kon benoemen.

Ja dus, de wijze waarop de publieke macht wordt uitgeoefend is wanhopigmakend destructief.

Alles bijeen zou ik Minerva willen voorstellen de zin om te breien tot:

Wij onnozele zelfgerichte klootzakken hebben een stelletje imbecielen gekozen om voor ons de samenleving in het honderd te laten lopen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.