Robbels - John de Hoon

“Ik ben er als directeur van Vogelpark Avifauna nog steeds kapot van. Vierendertig vogels, zomaar gestolen. En het is niet de eerste keer dat het ons overkomt. In 2009 hadden we ook al een keer te maken met diefstal. Toen ging het om twintig vogels, inclusief een stel Montserrat-troepialen. Nu zijn er onder meer zestien zeldzame neushoornvogels verdwenen. Die maakten deel uit van een internationaal fokprogramma om de soort in stand te houden. We zitten echt met onze handen in het haar, want we hebben geen idee waar de vogels kunnen zijn. En er zijn verzorgers die niet meer weten waar ze het zoeken moeten. Het is een frontale dreun in ons gezicht.”

 'Waar een wil is, is een weg...'
“Kijk, die diefstal zit ons uiteraard mateloos dwars. Inmiddels zijn er veel instanties druk bezig om te zien hoe we de vogels kunnen opsporen. Ze zijn allemaal gechipt en geringd, dus je zou zeggen dat ze meteen gesignaleerd worden wanneer ze in het professionele circuit opduiken. Alleen is het helemaal niet zo zeker dat dat ook echt gebeurt. Voor hetzelfde geld is er één of andere gefortuneerde mafketel in Verweggistan die zeldzame vogels in zijn achtertuin houdt. Dan vind je ze dus niet meer terug. En voor al die mensen die niet snappen dat onze vogels gestolen kunnen worden: ja, we hebben bewaking. En ja, die is sinds 2009 geïntensiveerd. Maar nee, je kunt niet alles voorkomen. Ook voor vogelcriminelen geldt: 'waar een wil is, is een weg'. Triest, maar waar.

'Als onze vogels maar weer terugkomen...'
“Wat mij persoonlijk ook dwars zit, zijn de flauwe grappen die je in social media ziet opduiken. 'Voorlopig kipsaté op het menu bij Avifauna' of 'Nu in de aanbieding bij Avifauna: chicken wings...'  Ik kan er met mijn verstand niet bij dat mensen dat roepen. In elk leed zit humor, daar ga ik nog wel in mee. Maar dit is echt ongelooflijk tragisch. Dit raakt niet alleen ons vogelpark; het heeft wereldwijde impact. Ik kan alleen maar hopen dat de dieven tot inkeer komen en de vogels terugbrengen. Wat mij betreft doen ze dat net zo stiekem als ze de diefstal hebben gepleegd. Of dan de kous af is? Dat laat ik graag aan de wet over. Als onze vogels maar weer terugkomen.” 

Mag ik je in al die malaise toch een drankje aanbieden?
“Ondanks alle verdrietige gebeurtenissen gaat het leven gewoon door. Om in stijl te blijven, kies ik voor een Vliegende Flügel. Paar ijsblokjes in een longdrinkglas, dan een aardige bodem Flügel en afmaken met Red Bull. Geeft je vleugels."

Beetje wrange humor...
“Ach... Je hebt eigenlijk wel gelijk. Maar wat moet je dan? We voelen ons allemaal machteloos in deze situatie. Elke dag die voorbij gaat, is een dag minder hoop op een goede afloop. Gelukkig beleven we het samen, als team. Het lost niks op, maar het maakt wel veel goed. Proost!”

Robbels worden elke vrijdag in herberg De Harmonie - in het oude centrum van Alphen aan den Rijn - opgetekend door Rob Buisman.
Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.