MINERVA Offerfeest

Hoe kan het dat er de laatste dagen allerlei respectloze en zwaar racistische uitspraken voorbij komen? Dat vraagt Irene zich af over de telkens weer opduikende zinloze discussies op 'Je bent pas een echte Alphenaar als...?' Ik vraag me dat als Alphenaar al langer af.

Onder het mom van 'een grapje moet kunnen' en 'vrijheid van meningsuiting' denken vele mede-Alphenaren dat alles wat er in je hoofd opkomt ook gewoon maar online kan worden gekwakt. Dingen die je bij jou aan tafel nooit zou zeggen - je oude oma zou zich in haar graf omdraaien – zeg je nu wel.
Er zijn minstens zoveel Alphenaren die meer waarde hechten aan fatsoen en respect. Oproepjes om elkaar in zijn/haar waarde te laten worden echter tegen dovemansoren geuit. Zo eindigde het oproepje van Irene om wat meer begrip voor elkaar in een door de ether 'smijten' van koran en bijbel compleet met een bloederig en goor plaatje.
Met als eindconclusie van Irene die het oproepje plaatste: ik haal de hele post wel weg...

De waarde van een discussie of mening is niet afhankelijk van of 'alles' ongenuanceerd wordt gedeeld. Het gaat er niet om wie de grootste bek heeft. De waarde van een discussie zit in het uiten van verschillende meningen die op feiten zijn gebaseerd. Het gaat om praten over verschillende kanten van een zaak met argumenten die waarde hebben.
Argumenten als 'wij doen het hier beter dan jullie' en 'oprotten naar je eigen land' zijn alleen maar loze kreten. Het zijn niet eens argumenten, zelfs geen meningen. Zo'n kreet is niks meer dan een onderbuikgevoel.

Een onderbuikgevoel heeft op zichzelf geen waarde. Het heeft een functie. Die functie is oeroud. Als je onderbuik zegt 'er is gevaar' dan ben je op je hoede, dan sla je om je heen, dan ren je weg.
Elk groepsgevoel is gebaseerd op zo'n onderbuikgevoel. Het gevoel van 'wij' tegen 'zij'.
De tijd dat het onderbuikgevoel mensen verder hielp, ligt echter al heel lang achter ons. Het helpt ons nu alleen maar aan een nieuwe oorlog.
Kennelijk zijn mensen als soort nog erg primitief.

De aanleiding van de stortvloed aan respectloze racistische praat was simpel: een vader fietste zaterdag met zijn dochter voorbij de moskee aan de Kennedylaan. De dochter stelde een vraag waar de vader geen antwoord op had. Kennelijk bracht hem dat in verlegenheid.
Wat was er te zien? Tientallen Alphenaren die geseald vlees in hun auto legden, net zo verpakt als bij de kiloslager. Het ging om in het slachthuis ritueel geslachte dieren die werden opgehaald. De grote porties horen erbij, het vlees is bedoeld om te delen.

Het is namelijk Offerfeest, vandaag.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.