Was IS vroeger WAS..?

Wie mijn stukjes in de ons familieblad Band wel eens gelezen heeft of wie mij een beetje kent, weet dat ik op z’n zachtst gezegd nogal behoudend om niet te zeggen conservatief ben aangelegd. Voor mij is lang niet elke verandering automatisch een verbetering in tegendeel..

Zo herinner ik mij nog goed de niet mis te verstane kritiek van sommige oudere De Band-lezeressen op de toenmalige hoofdredactie van dit fameuze familieblad vanwege het stoppen met de papieren uitgave. En om heel eerlijk te zijn mis ik de papieren versie toch ook wel een beetje, en niet alleen vanwege het feit dat ik werkzaam ben in de papierrecycling branche.. 

Zo lees ik, alle voordelen van hun digitale equivalent ten spijt nog immer liever een papieren krant of boek. Als ik op zaterdagochtend die doffe plof van de van extra veel bijlagen voorziene krant op deurmat hoor dan weet ik niet hoe snel ik deze moet oprapen om deze vervolgens onder het genot van een paar diepzwarte espresso’s van het begin tot het eind door te spitten. Niks geen gescroll of geswipe maar heerlijk ouderwets knisperend geblader ! en probeer ook maar eens een ezelsoor te leggen in zo’n kille e-reader.  Zo’n opengeslagen tabloidformaat is trouwens ook erg handig om je achter te verstoppen als je ruzie hebt met je voordeurdeler en vanwege de zwijgstront al te confronterend oogcontact wilt vermijden.

Nu ben ik nog niet zo behoudend dat ik hier wil beweren dat vroeger alles beter was maar raak er toch steeds meer van overtuigd dat het in wel heel veel gevallen wel opgaat. Neem bijvoorbeeld de verregaande automatisering en robotisering, vrij recent wist een grote Nederlandse bank weer eens te melden dat er ruim 1700 banen (mede in het kader van winstoptimalisatie) moesten verdwijnen als direct gevolg van de digitalisering. Dezelfde bank staat zich er ook via een vuistdikke jaarlijkse rapportage (ook digitaal opvraagbaar) zichzelf tevreden op de borst slaand, op voor dat het maatschappelijk verantwoord onderneemt!

Waar kan een maatschappelijk verantwoord mens zich tegenwoordig nog aan vasthouden? De privatisering van veel vroegere nuts of semi overheidstaken maar ook die van bijvoorbeeld zorgverzekering of openbaar vervoer is welbeschouwd in vrijwel alle gevallen een fiasco gebleken. Waar oorspronkelijk nog beoogt werd dat de “vrije marktwerking” een sterk neerwaartse druk zou hebben op de kosten is het omgekeerde vaak het geval. Winstoogmerk en kostenverlaging voor de burger gaan nu eenmaal zelden samen.

Nee, zelfs een eenvoudig kinderfeest als Sinterklaas is niet meer wat het vroeger was. Persoonlijk heb ik nooit echt warme gevoelens gehad voor de goedheiligman noch voor zijn zwart geschminkte knecht maar of een Kaas- of Stroopwafelpiet daar nu echt verandering in gaat brengen betwijfel ik. 

Realityprogramma’s op TV staan naar mijn mening lichtjaren af van welke realiteit dan ook. Social media blijken maar al te vaak bijzonder asociaal. Ouderenzorg is verworden tot zelfredzaamheid in Den Haag met een mooi woord participatie genoemd en tegelijkertijd viert verregaande individualisering hoogtij, de jeugd maar ook veel volwassenen hebben alleen nog maar oog en aandacht voor wat er zich op het scherm van hun smartphone of Ipad afspeelt. Werkelijke integratie van welke minderheidsgroep dan ook is nauwelijks meer dan simpelweg mislukt te noemen, winkelen kan straks uitsluitend nog digitaal, treinreizen ook en studeren is straks alleen nog maar voor rijkeluiskinderen weggelegd.

Nu hoor ik u denken: "Maar meneer Rietveld heb je dan in deze donkere dagen voor kerst helemaal niets positiefs te melden?" Het antwoord op deze vraag kan even duidelijk als kort zijn.. Neen!

Wandelend door wat eens Alphens centrum gelegen aan de Lage Zijde van de Rijn was, bekroop mij toch even het beangstigende gevoel alsof dit deel van mijn geboortedorp onder handen genomen is door mortiergeweld van verdwaalde IS-strijders… Niet veel meer dan bergen puingranulaat en half gesloopte winkelpanden en woningen, als stille getuigen van de Alphense vernieuwingsdrift. Niet dat veel van de gebouwen die ten prooi gevallen zijn aan de niets ontziende sloopkogel nu het hoogtepunt waren van architectonische schoonheid, maar de troosteloze aanblik die deze ‘warzone’ biedt stemt treurig.

Eerlijk gezegd loop ik persoonlijk al enige tijd rond met het idee om hier in de Alphense regio mijn eigen kalifaat uit te roepen om vervolgens met gelijkgestemden sterk conservatieve wet- en regelgeving in te voeren. Met als motto stop de zogenaamde vooruitgang..! 

Is er dan echt helemaal niets positiefs te melden vanuit het Alphense..? Natuurlijk wel. We verkopen hier nog steeds de lekkerste patat van Nederland en zowel de groenste kerstbomen, als de lekkerste oliebollen en het mooiste vuurwerk zijn allemaal nog steeds bij Kabalt verkrijgbaar!

Rest mij nog om u allen bijzonder fijne feestdagen toe te wensen en voor wie ik niet tegen het lijf loop op één van de komende nieuwjaarsrecepties alvast een voorspoedig maar vooral gezond 2015 gewenst!

Kalief Ruud


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.