MINERVA De verkeerde vraag

De Alphense gemeenteraad heeft in al haar wijsheid besloten om de bevolking te consulteren met als vraag 'Bent u voor of tegen koopzondag'. Zo kwam ik althans raadsleden van velerlei pluimage op straat tegen. En zo begint ook de - op de website verstopte - vragenlijst van de gemeente Alphen aan de Rijn.

Even een andere vraag.
Bent u voor of tegen hoogbouw? Tegen? Mooi, dan slopen we heel Ridderveld. We bouwen mooi niks aan de Lage Zijde, daar blijft het gewoon een gesloopt zooitje. En de Stationsomgeving blijft braak liggen.
Dit is het schoolvoorbeeld van een verkeerd gestelde vraag.
Want, natuurlijk gaan we Ridderveld niet slopen. En natuurlijk zorgen we dat het Thorbeckeplein bewoonbaar wordt. En bij het Station wordt een torenflat gebouwd. Maar dan is er wel genoeg hoogbouw en 'we' willen misschien wel meer leuke eengezinswoningen.

Bent u voor of tegen koopzondag... Dat is dus de verkeerde vraag.
Net als bij hoogbouw gaat het er namelijk helemaal niet om of u voor of tegen bent. Waar het om gaat, is hoe vaak er een koopzondag moet worden toegestaan door de Alphense gemeenteraad. En dat is een hele andere vraag!
Onder die vraag ligt een bureaucratische, paternalistische en religieuze benadering van het fenomeen koopzondag. De bottom line is dat de gemeenteraad bepaalt wanneer welke winkel open mag.

In de gezondheidszorg zijn ploegendiensten normaal. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld beveiligers, storingsdiensten en horecamedewerkers. Als je zo'n beroep kiest, weet je dat je ingeroosterd wordt voor avondwerk, nachtwerk en weekend- en zondagsdiensten.
Er is geen enkele socialistische of religieuze politieke partij die serieus overweegt om dit soort bedrijven en organisaties te dwingen om op zondag helemaal gesloten te zijn. Sterker nog: de dominee en meneer pastoor werken altijd op zondag!

En daarom kan de Alphense gemeenteraad in maart maar één correct besluit nemen.
En dat is de bal bij de winkeliers leggen. Laat hen zelf uitmaken wanneer ze open zijn.
Wellicht krijgen we dan in Alphen-Stad wél gezellige koopzondagen met allerlei activiteiten. Hoeven er geen ingewikkelde vrijstellingen voor tuincentra en de woonboulevard te worden bedacht. Zijn de supermarkten in de wijkwinkelcentra allemaal op zondagmiddag open. En genieten de winkeliers in de dorpen op zondag van hun zondagsrust.
Of, de gemeenteraad doet wat ze wel vaker doet: zich bemoeien met zaken die haar eigenlijk helemaal niet aangaat. Maar het is het straks wel de ondernemer die met de gebakken peren zit, niet de plaatselijke politiek.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.