Iedere jongere heeft dromen

Iedere jongere heeft dromen maar ze verwezenlijken gaat niet altijd gemakkelijk. Daar is soms tijdelijke ondersteuning bij nodig. De geschoolde maatjes van Jeugdsupport Rijnland willen en kunnen aan de slag.

Wat is Jeugdsupport
Jeugdsupport Rijnland is het nieuwe maatjesproject voor jongeren (12-27) die te maken hebben of hebben gehad met een vorm van jeugdzorg. Vrijwilligers worden voor een jaar gekoppeld aan een jongere die tijdelijk een maatje wil voor ondersteuning. Wekelijks hebben ze contact en ondernemen samen leuke dingen, bezoeken nieuwe opleidingen, helpen zoeken naar werk of  een (sport) vereniging.

In oktober 2014 zijn we met het project in Rijnland gestart. Er hebben zich al vrijwilligers aangemeld die graag de jongeren willen ondersteunen. Na hun  intake, het volgen van een training en het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen ze nu aan de slag. Ze worden op zorgvuldige wijze gekoppeld, voor gemiddeld een jaar,  aan jongeren die een maatje willen. De jongeren hebben zichzelf aangemeld of worden aangemeld door hun hulpverlener.

Wie zijn die vrijwilligers die iedere week 2-3 uur willen optrekken met een jongere?
Als ik kijk naar de vrijwilligers die zich bij mij hebben aangemeld zie ik dat ze allemaal jongeren  die een moeilijke start hebben gehad  of een moeilijke periode doormaken, een kans op verbetering van hun situatie willen bieden. Sommigen  doordat ze zelf in hun verleden moeilijkheden hebben gehad en weten hoe dat  is maar ook hebben ervaren  hoe je je eigen situatie kunt verbeteren. Anderen hebben geen problemen gehad in hun jeugd en zijn zich bewust van de kansen die zij hebben gekregen  en willen daarom jongeren wat bieden. De leeftijden lopen uiteen van 25 tot 55 jaar en ook het opleidingsniveau varieert van MBO tot Wetenschappelijk Onderwijs.

Zo is er bijvoorbeeld Peter die midden 50 is en op zijn 14 jaar uit huis ging en op zich zelf ging wonen. Vader was weg en moeder opgenomen in een psychiatrische ziekenhuis. Woonde overal en nergens, gebruikte geen drugs en volgde wel zijn school.  Na vele jaren worstelen met zichzelf en de wereld om hem heen lukte het hem om, door zijn doorzettingsvermogen en discipline, zijn leven op orde te krijgen. Nu heeft hij al vele jaren een baan, een huis en een partner en is hij tevreden met zijn leven. Hij heeft zijn problemen achter zich gelaten en wil zijn ervaringen, kracht en tijd inzetten voor Jeugdsupportjongeren.

Maar ook José, 29 jaar,  die een jeugd heeft gehad die zich kenmerkte door goed, leuk en weinig problemen. Juist daarom wil ze anderen die minder kansen hebben gehad, ondersteuning bieden.

En Renée, 35 jaar, die regelmatig in haar jeugd van het rechte pad af ging. Totdat ze haar passie ontdekte: dansen. Daar richtte zij zich op, kreeg daardoor andere vrienden, vrienden die naar school gingen en dromen hadden over hun toekomst.  Dat gaf haar de kracht om te gaan voor een beter leven.  Ze ging weer dromen en  ontdekte wat ze echt wilde gaan doen met haar leven. Haar ervaring  wil ze graag inzetten in haar maatjes contact.

Is maatje zijn iets voor mij?
Voor een maatje is opleidingsniveau of culturele achtergrond niet belangrijk. Wel levenservaring, een houding van zeggen- wat- je- doet- en- doen- wat- je- zegt,  stevig in je schoenen staan en bereid zijn contact te maken van mens tot mens. Nee, niet als hulpverlener, beterweter of als alles-regelaar. Een maatje is iemand met wie de jongere goed kan opschieten en met wie hij leuke dingen kan doen. Zij vormen samen een koppel dat, met een gemeenschappelijk doel voor ogen, op vriendschappelijke basis een dagdeel per week gedurende een jaar samen optrekken. Kenmerken van het maatjescontact zijn: gelijkwaardigheid, vertrouwen en gezelligheid.

Wilt u meer weten over Jeugdsupport of heeft u interesse om maatje te worden? Neem contact op met Anne Wöstmann, coördinator Jeugdsupport- Rijnland, M 06 35122334, jeugdsupport.rijnland@humanitas.nl.

Voordat u aan de slag kan als vrijwilliger krijgt u eerst een training. De eerstvolgende training (3 dagdelen) vindt plaats in maart/ april. Op www.humanitas-rijnland.nl staat er meer informatie over Jeugdsupport.

 

Anne Wöstmann
Coördinator Jeugdsupport, Humanitas- Rijnland
jeugdsupport.Rijnland@humanitas.nl

Telefoon: 06 35122334, bereikbaar op maandagochtend, dinsdag en woensdag

Kantoor: CJG Stadhuis, Stadhuisplein 7, 2405 SH Alphen aan den Rijn
www.humanitas-rijnland.nl


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.