Vrij parkeren, anders?

Het is wel duidelijk dat de gemeente er weinig voor voelt om ALLE INWONERS van de gemeente TWEE MILJOEN euro te laten betalen voor het vrij parkeren in het Stadshart waar maar een deel van hen gebruik maakt of zou kunnen maken. En dat alleen zodat er daardoor MISSCHIEN meer consumenten uit Alphen en daarbuiten de weg naar de kassa van de ondernemers in dat Stadshart kunnen vinden.

Dus draaien de winkeliers, onder aanvoering van Stadshartmanager Martin de Vries, de zaak maar om en lanceren het 'plan' om bezoekers van dat Stadshart tegemoet te komen in die parkeerkosten door die als 'korting' te verrekenen met de gedane aankopen.

Belang
Natuurlijk hebben de Alphense winkeliers een groot probleem. Niet alleen in de dorpen en wijken, maar ook in het Stadshart van Alphen aan den Rijn. Je kunt dan ook niemand kwalijk nemen dat ondernemers werkelijk elke strohalm aangrijpen om de nood te lenigen. Is het niet de huurverlaging, dan wel nóg meer uren open op zondag, en, natuurlijk, gratis parkeren. Geen wonder dat je met een 'oplossing' voor dat parkeren de voorpagina van het AD/Alphen haalt.
Natuurlijk gaan ze daarmee consequent aan het echte probleem voorbij, namelijk dat té veel Alphense ondernemers zich met soortgelijke assortimenten tegen gemiddelde prijzen op de 'gemiddelde' Alphenaar richt. Dat is voor die helemaal niet zo gemiddelde Alphenaar natuurlijk weinig aantrekkelijk, het leidt daarnaast nog tot veel onnodige concurrentie, en, uiteraard, tot verlies aan marge en hoge publiciteitskosten.

Het Plan
Tja, plan, het is voorlopig nog niet meer dan een ruw idee dat ik overigens, zowel voor dat Stadshart als voor De Ridderhof, al veel vaker heb voorgesteld. Technisch kan het ook al jaren, hoewel dat nu, met betaling van parkeergelden via je mobieltje via Yellowbrick, steeds eenvoudiger wordt. Maar omdat de winkeliers, gesteund door een aantal politici, steeds hoopten op medewerking van de gemeente, waren ze tot op heden niet van plan daar zelf het nodige aan bij te dragen. Dat dit besef er nu blijkbaar is, is al een winstpunt, natuurlijk. Wat rest is de uitwerking en dát betekent nog wel wat. Want zoiets werkt natuurlijk alleen als die korting rechtstreeks wordt verrekend via het kassasysteem, maar waar kan de klant nu al betalen via de telefoon? En wie betaalt die conversie dan weer? De gemeente? Waarom niet, als éénmalige bijdrage! Uiteraard moet de infrastructuur bij providers als Yellowbrick worden aangepast, maar dat zullen ze, puur uit eigenbelang, wel gaan doen. En dan zullen de consumenten nog allemaal moeten beschikken over een Yellowbrick app, iets wat hen niet langer geld kost, maar geld oplevert.
Dus zo bekeken zou dit kortingsplan in één klap heel wat innovaties tegelijkertijd stimuleren, en daar zouden alle betrokkenen, met mij, heel blij mee moeten zijn.

Helpt het?
Dáár moet ik toch de nodige vraagtekens bij zetten. Volgens mij maakt dit vooral voor de HUIDIGE bezoekers van het Stadshart een bezoek aantrekkelijker. Want blijkbaar voldoet ons Stadshart in hun ogen nu al aan hun wensen. Maar ja, dat betekent dat de ondernemers vanuit hun omzet parkeerkosten betalen die tot aan nu door hun klanten zelf betaald worden. Dáár schieten ze dus niet zoveel mee op.
Maar of het nieuwe klanten trekt?
Zeker niet op korte termijn, want het zal wel even duren voor het systeem werkt, en nog langer voor voldoende consumenten op dat Yellowbrick systeem zijn overgeschakeld. Tja, en tegen die tijd zullen alle omliggende winkelcentra dit ook al geïmplementeerd hebben. Dit soort technologische trukendozen hebben altijd meer effect op de ondernemers, dan op hun klanten. Die klagen wel over de parkeerkosten, maar of ze hierdoor komen, vaker komen en langer blijven? Zó hoog zijn die tarieven nu ook weer niet. En je moet meer uitgeven om meer korting te krijgen, toch?

De kern van de zaak is natuurlijk of de vele NIET-BEZOEKERS van ons Stadshart nu vinden dat hiermee dat Stadshart opeens 'the place to be' wordt. Uiteindelijk bepalen toch de winkelmix, de horeca, de activiteiten en de bezoekers de sfeer die mensen doet komen, en opnieuw doet komen. Vooral veel Alphenaren uit de omliggende, nieuwe, wijken hebben zo hun bedenkingen ten aanzien van ons Stadshart. Tenslotte liggen hún roots niet in Alphen, en kennen ze alternatieven buiten Alphen. En natuurlijk hebben ze allang andere winkelcentra gekozen om hun geld uit te geven. Dat geldt overigens voor het gros van onze jeugd, die natuurlijk alles buiten hun eigen woonplaats al gauw 'cool' vinden en die steeds vaker over een reispas beschikken om daar te komen.
Nee, zolang de Alphense winkeliers niet inzien dat de bakens verzet moeten worden naar méér differentiatie, méér beleving ín en om de winkels, verrassend door minder 13 in een dozijn formules, en méér bricks & clicks superspeciaalwinkels, vaak samen in één pand, in een veel kleiner Stadshart, zal er van een duidelijke verschuiving van de consumentenvoorkeur geen sprake kunnen zijn.

Tenslotte zitten die andere (grotere én kleinere) winkelcentra ook niet stil!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.