Lisa vertelt... Erbij horen

Zomaar een weekje overgeslagen. Ja, dat kan gebeuren, het was ook een hele gekke week. Zoals sommigen van jullie misschien wel weten, is dit niet de enige plek waar ik schrijf. Ik schrijf artikelen voor een cultuurpodium in Capelle, waar ik zo af en toe ook bands interview en ik schrijf in Barista Café. Op deze plek werk ik aan mijn eigen boeken.

Vandaag de dag kan dat prima met al de mogelijkheden om zelf boeken uit te geven. Dus begin vorig jaar kwam mijn eerste boek uit, The Elemental bij Amazon. Een heuse presentatie bij boekhandel Haasbeek, interviews in de krant, op de radio, de verkoop online liep lekker, reviews waren goed, ik was nog nooit zo blij. Maar toch blijft het kriebelen. Is het niet handiger om een echte uitgever te hebben? Zelfstandig is leuk en levert een hoop royalties op, maar zelfstandig zegt het al en nemen ze in de boekenwereld erg letterlijk, je moet alles zelf doen.

Dus toch blijf je dat manuscript opsturen. Maar zie er maar eens tussen te komen. Tussen al die duizenden die net als jij ook een plekje willen hebben. En waar wil je zelf dan bij? Door zo zelfstandig te werken, wilde ik ook weer niet alles uit handen geven, dus niet een al te traditionele uitgever waar ik (bijna) niks meer in te brengen heb. 

De laatste twee jaar is ook de uitgeverswereld aan het veranderen en de zogeheten hybride uitgever is in opkomst. Als auteur maak je een 'match' met je eigen team (boek manager, editor, designer, proeflezers en marketing manager) en iedereen gaat pas 'verdienen' als het boek verkoopt. Dus geen grote voorschotten (soms wel kleintjes voor je volgende boek), maar de royalties zijn zeker niet slecht en je werkt met een team waar je zelf achter staat! Nou, dat klonk te mooi om waar te zijn. Dat was het bijna ook, want na hoopvol mijn manuscript opgestuurd te hebben, hoorde ik maar niets en bleef de telefoon stil, geen nieuwe mailtjes.

Sinds vorig jaar heb ik denk ik wel 30 uitgevers aangeschreven, wereldwijd, dus afwijzing is iets waar je mee leert omgaan. Verbeter de dingen die je kunt verbeteren, maar neem het verder vooral niet persoonlijk. Er zijn gewoon veel meer schrijvers dan uitgevers en die willen allemaal net zo graag als jij. Dus ik was voorbereid op teleurstelling.

Alleen kwam er bijna twee weken geleden een heel ander bericht. Een pakket met documenten om door te lezen en te ondertekenen. Ik dacht, 'daar hebben we mijn manuscript retour', maar het bleek een contract te zijn voor 5 jaar! Ik weet niet wat ik als eerste gedaan heb. Waarschijnlijk een heel wazig gezicht getrokken, want de tekst van de brief wilde in eerste instantie maar niet inzinken. 

Dus ik hoor er nu bij, bij de mensen van Booktrope Publishing in Seattle. Ik heb een schat van een boek manager, alhoewel ze het type is wat me een enorme schop onder mijn kont kan geven, maar dat is goed. Ik zit met afgekloven nagels dit te tikken, want momenteel is mijn editor met de rode pen door mijn boek aan het pluizen voor de eerste edit en wil mijn designer weten of ik voor een mystieke cover of 'vrouwelijk mysterieus' wil gaan. Ja, dat zijn zo van die vragen. 

Dus een hoop controle is toch weggevallen, maar wel door mijn eigen keuze. Ik heb mijn team zelf uit kunnen zoeken. Nu moet ik er mee leren werken. Weet je, dat vind ik helemaal niet erg. Soms is erbij horen gewoon ontzettend leuk!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.