MINERVA De mensen die het geld ophoesten

Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar ik wil graag weten waar mijn belastinggeld voor wordt gebruikt. Speciaal in deze tijden waarin je als club je subsidie zomaar kwijt kunt raken, of je onderdak als je pech hebt. En waarbij kunst en cultuur niet meer mee tellen. Sterker nog: het voortbestaan van Theater Castellum, Muziekschool en nog een paar andere organisaties wordt bedreigd.

Dat 'we' met z'n allen veel te veel geld uitgeven, lijkt me wel duidelijk. Dat hoef ik niet uit te leggen. De gemeentebegroting van Alphen aan den Rijn laat zien dat er een slordige 350 miljoen binnenkomt en dat dat er ook weer uitgaat. Per inwoner is dat 3271 euro aan belastinggeld.

Daar moet 'de gemeente' alles voor doen. Alles als in wegen aanleggen, bruggen bouwen, ambtenaren betalen, uitkeringen uitkeren, subsidies geven, sportvoorzieningen neerzetten, bibliotheek overeind houden en het theater en de muziekschool, opnieuw de groenste gemeente worden, buurtvoorzieningen behouden en zoiets als het riool ophogen.

Dan zou je denken dat er heel voorzichtig met dat geld wordt omgesprongen. Je zou ook denken dat onze raadsleden een behoorlijk strakke visie hebben over wat er wel en wat er niet door de gemeente moet worden betaald. Tenslotte zijn alle raadsleden 'van hier' en zij betalen lekker mee.

Die strakke visie zie ik echter niet. Niet bij de raadsleden en ook niet bij de wethouders. Nieuw & Anders is het devies van 'onze' dames en heren politici. Jammer dat het blijft bij een beetje van dit en een beetje van dat. De harde keuzes gaan over 'tussenlagen eruit halen ', dus een half miljoen weghalen bij het theater en bij de muziekschool, een heel miljoen bij SportSpectrum en nog wat sprokkelwerk bij de rest.

Dat zet dus op die 350 miljoen geen zoden aan de dijk. Het verknalt wel de 'brood en spelen' gedachte, wat - zo weet iedereen die een beetje onderlegd is in de geschiedenis van de Oudheid - funest is voor een beetje dictator, danwel overheid.

De overheidsgebouwen, de ambtenarensalarissen, de prestigeprojecten, de fraaie nieuwe wegen en mooi weer spelen voor de Bühne. Het lijkt erop die dat allemaal belangrijker is dan het wel en wee van de inwoners. Jeweetwel, de mensen die het geld ophoesten.

Wat ik dan zou willen?
Een hele nieuwe manier van denken waarbij heel veel zaken gewoon niet worden gedaan. Geen nieuwe wegen of nieuwe bruggen of ingewikkelde verkeersaders. Geen opgetuigde welzijnsorganisatie met van die nutteloze clubjes. Geen gezeur over een scheve stoeptegel en wat woeste bosjes. Geen gezanik over kunstsportvelden.

Maar wel: gratis buurthuizen voor iedereen, een fatsoenlijk tarievenstelsel voor 'de leuke dingen voor de mensen' en de tussenlaag die het allermeeste kost - dat zijn onze ambtenaren - er gewoon tussenuit. En niet zeuren dat  dan de professionaliteit weg is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.