Turf uit Vinkeveen

Niks bijzonders zou je zeggen, al eeuwenlang baggeren ze daar al op grote diepte om de smurrie naar boven te halen om het na droging laagveen turven te noemen. Die harde brokken brandden trouwens prima in de kachel. Nu nog wel denk ik.

Veel Alphenaren kennen Vinkeveen nu als een ideale vakantiebestemming met je bootje. Ik ook, want ik heb jarenlang een vast stekkie op één van die legakkers gehad, waar eertijds dat laagveen te drogen lag. Ja, heel veel plezier gehad daar. Veel vrienden en we hielden vossenjachten met het 'bakkie', de 27 MC. Dan hadden we verbinding met elkaar. Ik werd ooit eens 50 jaar en toen was ik de vos. Ze vonden me wel en daar had ik op gerekend want ik had genoeg bier en drank ingeslagen. Wat een tijden waren dat.

U begrijpt wel dat het daar niet over gaat nu. We hebben het over bijna 70 jaar geleden. Het was september 1944. Bij Booij de kolenboer op Gouwsluis moest weer voor de wintervoorraad brandstoffen gezorgd worden. De aanvoer van kolen uit Limburg was gestopt want het zuiden was al bevrijd. Achteraf begrijp ik wel waarom het moest gebeuren. Er was geen alternatief meer. In Vinkeveen lagen nog bergen turven te wachten om opgestookt te worden. We moesten de winter toch doorkomen. Het is dus heel logisch dat de firma Booij besloot om met een paar vletten naar Vinkeveen te gaan om daar een voorraad laagveen turven op te halen. En zo gebeurde het ook.

Met twee vletten werd er koers gezet naar Vinkeveen, vier grote kerels om te trekken. Ik weet de namen nog maar dat is niet belangrijk. Wel de 2 stuurmannen en dat waren ikzelf en mijn vriendje toen Cor Booij. We waren toen 15 jaar. Eigenlijk hadden we op school moeten zitten maar alle lokalen waren toen gevorderd door de moffen. Tijd genoeg dus. Bovendien hielden we wel van een avontuurtje.

Heel vroeg in de ochtend zouden we vertrekken. Het zal 4 uur in de morgen geweest zijn. Het was nog donker en dat was juist de bedoeling bleek wel. Op het terrein van Booij aan het eind stond een hele grote lange loods die vol zat met kolen maar door de moffen gevorderd was. Die kolen waren bestemd voor het gemaal aan de Gouwe en ook voor eigen gebruik natuurlijk. Er was bewaking bij maar die zaten liever om hun kacheltje in een andere loods. De namen van die bewakers ken ik wel maar zeg ik niet want ze werkten voor de moffen, maar niet van harte, ze moesten ook in leven blijven. Misschien zaten ze ook wel in het complot wat ik nu ga vertellen.

Wij jongens wisten van niets maar moesten ook mee doen. Onze mannen braken eerst nog die loods open. Daarna hebben we ik weet niet meer hoeveel zakken met kolen volgeschept en in de achteronders van die vletten gestouwd. Het was bedoeld om onderweg een ruilmiddel te hebben voor eten en drinken. Die berg kolen was wel bestrooid met kalk om te zien of er van gestolen was maar wij hebben nadien alles  ook weer met kalk gestrooid om het te verdoezelen. Onze mannen hadden dus allang het plan gehad.

Zo gingen wij dus op weg naar Vinkeveen. Trekkend langs de Westkanaalweg. En wij jongens maar sturen om de vlet recht te houden. Laat er nu opeens een motorboot van Carsjens ons voorbij varen. Ze hadden dus nog dieselolie en dat vind ik nu na 70 jaar toch wel merkwaardig. Het gewone leven ging toen dus toch nog wel door. Hoe het ook zij, na zwaaien hielden ze in en onze mannen gingen onderhandelen. Voor een paar zakken kolen waren ze bereid om ons op sleeptouw te nemen. Helemaal tot aan de Tolhuissluis van Nieuwveen. Dat was het eerste profijt van onze kolenroof. Die dag gingen we niet verder en hebben geslapen op de hooizolder van de boerderij naast de sluis. Natuurlijk weer voor een paar zakken kolen, we kregen nog iets te eten ook. De andere morgen gingen we weer vroeg op pad. Ik weet nog dat één van onze mannen een paar klompen van de boer mee nam. Dat vond ik niet zo netjes toen.

Maar goed, wij weer verder langs de Amstel nu. Langs de brug van Vrouwenakker (was er toen al een brug eigenlijk?) en zo kwamen wij aan de monding van de Kromme Mijdrecht. Het waaide nogal en het was een hele toer om die over te steken naar de andere kant. Met bomen is het ons gelukt. Een stukje verder was de Pondskoekersluis en dat was de toegang naar Mijdrecht en verder naar Vinkeveen (nu nog trouwens). Dat ging goed en al trekkend door de Kerkvaart en de groene landerijen kwamen we in Mijdrecht. Dwars door het dorp en daar was een bakker en een slager. Dank zij de nodige mudjes kolen hebben we daar brood en vleeswaren geritseld om in leven te blijven. Het laatste stuk naar Vinkeveen was toen nog maar een fluitje van een cent. Daar aangekomen vonden onze mannen wel weer een onderkomen tegen de nodige zakken kolen in een café met slaapgelegenheid. Ook de drank vloeide daar nog rijkelijk maar wij jongens moesten vroeg naar bed want wij waren te jong. De mannen zijn nog wel een poosje door gegaan. Al vroeg, het was nog half donker, gingen we op weg naar de legakkers van een veenbaas om te laden. Nog gelachen ook want één van de mannen liep de weg over en zomaar pardoes het water in, nog half dronken. We hebben hard gewerkt die dag. Wij jongens moesten de manden met turf volgooien en de mannen droegen die dan op hun schouders om ze in de vletten te storten. We moesten ze ook tellen maar met een kwinkslag werd ons gezegd dat het niet erg was als er soms een turfje teveel in de mand lag. Wat een lange dag was dat.

Met de avond waren we pas vol en toen bleven we die nacht weer in het café. Ook toen vloeide de drank weer rijkelijk. De andere dag op de terugweg. Dezelfde weg weer terug en die mannen maar trekken aan een lange lijn langs het jaagpad. Wij jongens hadden het makkelijker met sturen. De Tolhuissluis in Nieuwveen weer door en ergens hebben we toen 's nachts in het achteronder van de vlet geslapen. De meest kolen waren er uit dus er was ruimte genoeg toen. De vijfde en laatste dag was het nog wel een ruk naar huis maar het einde was in zicht. Onderweg nog de laatste kolen verkocht aan tuinders langs het Aarkanaal. Toen we vlak bij huis waren in het Aarkanaal nog, hielden we een rustpauze en zaten we allemaal in een lekker najaarszonnetje op het achterdek van een vlet. De mannen telden de overgebleven centen en wij jongens kregen toen ieder nog 5 gulden voor de moeite. Al met al is het een geweldige gebeurtenis geweest in mijn leven. Geen wonder dat ik het me nog zo goed kan herinneren. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.

Verkeer en vervoer vandaag 12:09

Meer verkeersdrukte verwacht vanwege het paasweekend

Met het paasweekend in het vooruitzicht wordt verwacht dat zowel vandaag als het komende weekend drukker zullen zijn op de wegen dan normaal. Vooral op donderdag 28 maart moeten weggebruikers rekening houden met een vroege en drukke avondspits.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat. 

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.