Bruggenbouwer Hoekstra

Fascinatie Het kán niet anders of wethouder Tseard Hoekstra heeft ooit op een VVD bijeenkomst een workshop bijgewoond over 'bruggen bouwen'. Alleen heeft hij dat verkeerd opgepikt. Want in plaats van figuurlijk bruggen te bouwen tussen mensen en belangen, bouwt hij ze letterlijk: Maximabrug, Rijnhavenbrug en Fietsbrug! De overeenkomst tussen zijn bruggen is alleen dat ze allemaal nergens toe leiden, maar dat ze 'De Alphenaar' wel veel geld kosten!

Fietsbrug Aarkanaal
Op de één of andere manier lijkt er in onze gemeenteraad een meerderheid af te tekenen om in het verlengde van de Bruinsslotsingel, óver het Aarkanaal én N207 heen, een fietsbrug aan te leggen die aansluit op de fietspaden langs die N207 en de N231 naar Aarlanderveen. Hoe logisch dat ook lijkt, het is compleet onzin daar zoveel geld aan te besteden.
Ik ben één van de Alphenaars die nog wel eens, op weg naar een koorrepetitie, naar Nieuwkoop fietst. Dan rij ik gewoon via Bruinsslotsingel en Westkanaalweg over de Zegerbrug en fiets dan over de rustieke Korteraarseweg dwars door Aarlanderveen naar de Aarlanderveenseweg, en vervolgens dwars door de weilanden naar Nieuwkoop. Die peperdure fietsbrug scheelt, kijk het maar na op de kaart, fietsers uit Aarlanderveen, Nieuwkoop of Noorden hoogstens een paar minuten. Uit de richting Zwammerdam, Bodegraven of Meije maakt het niets uit, die fietsen toch langs de Kortsteekterweg of Steekterweg. Fietsers uit Ter Aar of Nieuwveen maken er ook al geen gebruik van. Kortom, een totaal nutteloos geval, die fietsbrug, die hoogstens wat recreanten soelaas biedt. Als Hoekstra die Korteraarseweg autovrij, en kinderveilig, maakt (dat lijkt me, met één boerderij vlak bij Aarlanderveen, geen probleem) kost dat niets! In de huidige plannen komt, midden in een natuurgebied, een hoge brug (die zal toch minstens een meter of zes/zeven hoog moeten zijn, met lange hellingen aan beide kanten) en een huis moet worden weggebroken. Waarom? Alleen omdat er een provinciaal potje voor is?

Rijnhavenbrug
Veel Alphenaren zal die Rijnhaven nooit zijn opgevallen, en daar missen ze ook helemaal niets aan. Een volledig nutteloze en vooral lege plas water, gelukkig grotendeels afgeschermd door bedrijfsgebouwen. In het kader van het provinciale project 'Oude Rijn zone' is er, ook hier, provinciaal geld beschikbaar om allerlei verrommelde plekken langs die Oude Rijn weer wat toonbaarder te maken. Dít is er één van. Wethouder Robert Blom wilde er ooit een Alphense Goudkust realiseren met dure huizen en een eigen aanlegsteiger. Maar zelfs nadat een aantal ondernemingen met een veiligheidsrisico, na jaren soebatten, vertrekken, zijn er, voor Robert's lustoord gerealiseerd kan worden, nog wel wat decennia te gaan, vrees ik. Dempen, de meest logische oplossing, kan weer niet in verband met de functie als waterberging. Gemeentelijke frustratie alom!
Dus vond een groep Alphenaren met een warrig plan voor een 'jachthaven' gul onthaal op ons Stadhuis. Natuurlijk zat het er niet in voor elk sloepje de brug in de druk bereden Hoorn open te zetten, dus reserveerde de gemeente alvast 5 miljoen (!) om deze brug op te hogen. Helaas bleek die bestuurlijke daadkracht weer wat overdreven, want de financiers van dit dwaze plan maakten ongetwijfeld dezelfde berekeningen als ik in januari deed in het blog "Jachthaven Rijnhaven". Men kreeg de zaak dus financieel niet rond, en nu zit de gemeente opnieuw met een mogelijk nutteloze investering in die Rijnhavenbrug in haar maag.
Maar onze Tseard is, met zijn projectgroep Rijnhaven, niet voor één gat te vangen en wil dat de gemeente die jachthaven nu helemaal zelf gaat opzetten en exploiteren. Dat laatste is wel niet de bedoeling, maar het zal lastig zijn exploitanten te vinden voor een jachthaven die aan zoveel moderne eisen NIET kan voldoen. In een sector waarin weinig toekomst zit. Er is weinig geleerd van de case Aquarijn, waar het functioneren als makelaar van huizen de gemeente ook al slecht afging.
Mijn eerdere suggestie die haven gewoon dicht te gooien, en 'waterberging', met of zonder jachthaven, in de Gnephoekpolder te realiseren, is natuurlijk weer te simpel.

MAXIMA brug
Tja, beste lezers, over die 'Hoekstra's Funny' heb ik in de loop der jaren al zoveel geschreven, dat ik er hoogstens op kan wijzen dat U die vierbaans brug, waarvan maar heel weinig Alphenaren gebruik van zullen maken, in ieder geval vanaf een heuse uitkijktoren kunt bekijken. Misschien is een combinatiekaartje met Avifauna (inclusief boottocht) een optie? Je moet toch íets, met zo'n brug naar Nergenshuizen.

Boskoop
Het lijkt mij gewoon logischer als Hoekstra zijn miljoenen in een betere ontsluiting van Boskoop zou stoppen. Want dat die oude hefbrug een twijfelachtig 'bezit' is, dát is vriend en vijand intussen wel ál te duidelijk. Maar gelukkig, Boskopers, zolang bruggenbouwer Hoekstra op die plek zit, komt er vast nog wel eens een nieuwe brug!
Met Tseard Hoekstra als brugwachter, natuurlijk!

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.