Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Geen slachtoffers

4 augustus 2015 - 12:31  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Geen slachtoffers

Alphen aan den Rijn -

Stel je voor dat die ene alerte jongeman in Used Products niet direct alle klanten naar buiten had gesleurd. Dan was het een drama geworden.
Of dat de bewoners van de bovenwoningen thuis waren geweest.

Waar ik trouwens niemand over hoor: het had ook voor de mensen van het kraanbedrijf heel slecht af kunnen lopen. Kortom, het had gewoon veel erger kunnen zijn. Het leek in eerste instantie ook veel erger. Politie, brandweer en ambulancediensten - inclusief twee traumahelikopters - waren heel snel in de Hooftstraat. Het LUMC had direct het rampenscenario ingesteld. De brandweer dacht in eerste instantie dat er iets van twintig gewonden zouden zijn en misschien ook doden.

Gelukkig waren er geen 'echte' gewonden en ook geen doden. Er zijn genoeg filmpjes in omloop waarop het ongeval te zien is. Iedereen heeft tenslotte een camera op zijn of haar mobiel. En niet om het een of ander, als ik daar woonde zou ik ook staan kijken. Waarschijnlijk ook met mijn camera in de aanslag. En nu staan in het hele land de beste stuurlui op. Uit alle hoeken en gaten kruipen de al dan niet zelfverklaarde deskundigen. Maar zij waren er niet bij en zij hebben geen inzicht in de voorbereidingen en zij weten niet welke berekeningen er zijn gemaakt. Wat er nu echt mis ging, horen we over een paar weken of een paar maanden pas. Als het puin is geruimd. Als het onderzoek door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid klaar is. Als het OM verdachten en getuigen heeft gehoord. Geen slachtoffers dus. Blijft dat het heel naar is voor de eigenaren, ondernemers en bewoners van de weggevaagde en beschadigde panden. Zij zijn hun dak boven hun hoofd, al hun spullen en hun nering kwijt.

En de mensen die in dat buurtje en aan de overkant van de Oude Rijn wonen en alles hebben gezien doen voorlopig geen oog meer dicht. Geen slachtoffers. Behalve dan die hond in die bench op de bovenverdieping van Used Products. Die heeft het niet overleefd. Dat is heel vervelend voor de eigenaar. Maar meer ook niet.

En natuurlijk zijn er zogenaamd zeer fijngevoelige mensen die dan even moeten roepen dat het hondje wel degelijk een slachtoffer is.

Fotograaf: Josh Walet
Holland west