MINERVA Geen slachtoffers

Maandag vielen twee enorme bouwkranen en een groot brugdek op een aantal winkels en woningen aan de rand van het Stadshart. Als door een wonder is iedereen er hooguit met een paar blauwe plekken vanaf gekomen. Dat is dus opgelucht ademhalen na zo'n ongeval. Het had namelijk ook anders kunnen aflopen. Stel je voor dat David's al open was geweest. Dan was er niet een medewerker die de kraan net miste, maar dan waren alle rokers het haasje. Stel je voor dat het dinsdagmiddag was. Dan liepen er winkelmedewerkers en klanten in Van Zwieten.

Stel je voor dat die ene alerte jongeman in Used Products niet direct alle klanten naar buiten had gesleurd. Dan was het een drama geworden.
Of dat de bewoners van de bovenwoningen thuis waren geweest.

Waar ik trouwens niemand over hoor: het had ook voor de mensen van het kraanbedrijf heel slecht af kunnen lopen. Kortom, het had gewoon veel erger kunnen zijn. Het leek in eerste instantie ook veel erger. Politie, brandweer en ambulancediensten - inclusief twee traumahelikopters - waren heel snel in de Hooftstraat. Het LUMC had direct het rampenscenario ingesteld. De brandweer dacht in eerste instantie dat er iets van twintig gewonden zouden zijn en misschien ook doden.

Gelukkig waren er geen 'echte' gewonden en ook geen doden. Er zijn genoeg filmpjes in omloop waarop het ongeval te zien is. Iedereen heeft tenslotte een camera op zijn of haar mobiel. En niet om het een of ander, als ik daar woonde zou ik ook staan kijken. Waarschijnlijk ook met mijn camera in de aanslag. En nu staan in het hele land de beste stuurlui op. Uit alle hoeken en gaten kruipen de al dan niet zelfverklaarde deskundigen. Maar zij waren er niet bij en zij hebben geen inzicht in de voorbereidingen en zij weten niet welke berekeningen er zijn gemaakt. Wat er nu echt mis ging, horen we over een paar weken of een paar maanden pas. Als het puin is geruimd. Als het onderzoek door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid klaar is. Als het OM verdachten en getuigen heeft gehoord. Geen slachtoffers dus. Blijft dat het heel naar is voor de eigenaren, ondernemers en bewoners van de weggevaagde en beschadigde panden. Zij zijn hun dak boven hun hoofd, al hun spullen en hun nering kwijt.

En de mensen die in dat buurtje en aan de overkant van de Oude Rijn wonen en alles hebben gezien doen voorlopig geen oog meer dicht. Geen slachtoffers. Behalve dan die hond in die bench op de bovenverdieping van Used Products. Die heeft het niet overleefd. Dat is heel vervelend voor de eigenaar. Maar meer ook niet.

En natuurlijk zijn er zogenaamd zeer fijngevoelige mensen die dan even moeten roepen dat het hondje wel degelijk een slachtoffer is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.