Vluchtelingen

Tot voor kort was de hele vluchtelingenproblematiek eigenlijk de ver van onze bed show voor de meeste Alphenaren maar sinds afgelopen week is dit hele item een stuk dichter bij onze dagelijkse gang van zaken gekomen.

Wat is namelijk het geval? De Alphense politieke partijen SP, ChristenUnie en D66 willen onze gemeente aanbieden als opvangplaats voor vluchtelingen. Dit zou dan moeten gebeuren in het voormalig verzorgingstehuis Rijnzate onder het mom van verantwoording nemen als Alphense samenleving voor de soms mensonterende beelden die, via de verschillende media, tot in onze huiskamers te zien zijn.

Toch mogen er wel wat vraagtekens gezet worden bij deze, naar mijn inschatting, wat eenzijdige berichtgeving die tot ons komen met als doel begrip te kweken voor het toelaten van een, nog niet in te schatten, stroom vluchtelingen en vooral gelukszoekers, zowel in Alphen, Nederland en Europa in het algemeen.

In de gepolariseerde discussie die inmiddels is losgebarsten rondom de asielzoekers, is de voorgaande zin al bijna genoeg reden om als een soort van neo-nazi weggezet te worden door politiek correct, links, intellectueel Nederland. Vraagtekens en zorgen over dit vraagstuk worden als kleinburgerlijk en rechts radicaal bestempeld en al snel in de hoek bij Wilders gepropt. Het is dan ook bijna onmogelijk om tot een afgewogen oordeel te komen, gebaseerd op een objectieve berichtgeving, hoe hier mee om te gaan.

Laat er geen misverstand zijn over de opvang van echte oorlogsvluchtelingen. Als rijk en beschaafd land en Westerse samenleving hebben we de morele verplichting die natuurlijk op te vangen. Wat mij persoonlijk alleen bevreemd is het feit dat veel vluchtelingen niet blij zijn als ze eenmaal het oorlogsgebied ontvlucht zijn en in het veilige Turkije zijn aangekomen. Nota bene een NATO land en deze biedt de bescherming van de hele Westerse wereld aan hen. Steun vanuit hier, aan Turkije, zou dus de grootste problemen oplossen en een gevaarlijke overtocht verder naar Europa geheel overbodig maken. Stap je toch op zo'n gammel bootje, richting Europa, is dat geen kwestie meer van vluchten voor oorlogsgeweld maar op zoek naar welvaart.

Ja, het is vreselijk om een peuter te zien drijven op een Grieks strand of andere stoffelijke resten te zien van omgekomen vluchtelingen. Ik zal zeker niet ontkennen dat deze foto's de harde realiteit in beeld brengen maar zo zijn daar aan de andere kant de filmpjes, interviews en foto's van samenklonterende vluchtelingen, hoofdzakelijk mannen, die breed lachend aangeven naar het rijke Westen te willen en geld, betere voeding en betere kleding eisen en klagen over langzaam internet en een gebrek aan privacy in de verschillende opvangplekken.

Dit laatste komt me een beetje over alsof midden in de nacht je huis in brand staat en je poedelnaakt op straat komt te staan. Als eenmaal de brandweer is aangekomen en je voorziet van kleding en een bakkie koffie dan direct te eisen dat je opgevangen wil worden in het Hilton of Sheraton met volledige roomservice.

Maar goed in Alphen willen ze dus deze vluchtelingen ook gaan huisvesten en nog wel zonder te weten wie en wat er dan onze grenzen binnen komt. Waar een gemiddelde bijstandsmoeder zich moet verantwoorden voor een tweede tandenborstel op de wasbak of een werkloze minimaal enkele keren per week moet solliciteren om geen korting op zijn of haar uitkering te krijgen en er aan alle kanten op de meest noodzakelijke voorzieningen van ouderen en zorgpatiënten wordt gekort, zetten we hier de deur open voor?? Ja, voor wie eigenlijk.. Zou het niet prettig zijn als we dat zouden weten?

Ook de gekozen locatie is minstens opmerkelijk te noemen. Rijnzate! Nog niet al te lang terug gesloten wegens verregaande problemen zoals de brandveiligheid. Normaal is het bakken van een sateetje al reden genoeg voor D66 om een heel winkelcentrum te willen sluiten maar in dit geval ligt dat blijkbaar anders. Ik kan me niet voorstellen dat dit gebouw, voor een aanvaardbaar bedrag, bewoonbaar is te maken en dit zou zo maar in de miljoenen kunnen gaan lopen is mijn aanname. Mocht het wel mogelijk zijn, wat ik dus betwijfel, komen de volgende zaken om de hoek kijken. Het duurt minimaal een half tot 1 jaar voor de asielaanvragen in behandeling worden genomen en wat doen we intussen met deze, voornamelijk, mannen. Houden we Sportspectrum nog een poosje in leven zodat deze leuke spelletjes kunnen organiseren of hoe zit het met medische hulp, veiligheid in de buurt en kan de toch al onderbezette politie dit wel aan en betekenen 200 vluchtelingen nu een veelvoud daarvan, in de toekomst, dmv gezinshereniging? Zomaar wat vragen die bij me opborrelen.

Wat zou het toch fijn zijn als deze hele problematiek in alle openheid gevoerd zou kunnen worden op inhoudelijke feiten en niet door het vingerwijzen naar onderbuikgevoelens en valse sentimenten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.