Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Het vingertje van Jaap

7 oktober 2015 - 16:00  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Het vingertje van Jaap

Alphen aan den Rijn -

Jaap heeft het moeilijk.
De complete framing van de kant van Sportspectrum is door Reinder een soort van genegeerd met zijn openingszin: "Nee, ik zal er geen traan om laten dat Sportspectrum ophoudt te bestaan."
Maar Jaap kan wel wat met de rest van het verhaal. Hij gaat braaf uitleggen hoe goed Sportspectrum het doet. Hoe stout 'de politiek' is. Hoe zielig al die werknemers van Sportspectrum zijn.

Jaap heeft het moeilijker met mijn essay van vorige week.
Waarom? Omdat daar uitsluitend controleerbare feiten in staan. Echte feiten, daar kun je niet omheen. Bovendien is een essay het analyseren van de feiten en het leggen van duidelijke verbanden. Een essay heeft dus helemaal niets met een mening te maken. Een mening heb je over feiten. En de feiten over Sportspectrum staan in het essay.
Arme Jaap. Daar kan hij niets tegenin brengen en dus praat hij in zijn open brief alleen maar tegen Reinder. Want die heeft een mening gegeven.

Gelukkig heb ik ook een mening.
Mijn mening gaat over de onnozelheid van directie en bestuur van Sportspectrum. Als je in maart 2014 - dat is dus anderhalf jaar geleden - hoort dat je de complete subsidie verliest en je doet niks, ben je als directie geen knip voor de neus waard. Als je als bestuurder in september 2015 meldt 'We hadden de hele tijd het gevoel dat we onderdeel uit zouden maken van de nieuwe situatie', dan heeft de directie jou niet goed voorgelicht.

Natuurlijk heb ik ook een mening over het personeelsbeleid.
Ik vind het heel erg dat Sportspectrum haar medewerkers helemaal niets heeft verteld over de situatie die al in maart 2014 duidelijk was. Dat de medewerkers kennelijk niets weten van de brief met opzegging van de subsidierelatie van november 2014. En dat er nu door de directie een spel wordt gespeeld over de ruggen van de werknemers.

Uiteraard vind ik ook iets over die zwembaden.
Het is duidelijk dat het grootste deel van het personeel in de beide Alphense zwembaden werkt. Dat zijn vooral badmeesters en zweminstructeurs m/v.
Hoeveel dat er precies zijn weet de gemeente - lees wethouder Michel du Chatinier - niet, want Sportspectrum wil geen nette uitgewerkte lijst met personeel, functie en taak overleggen. Hoe een nieuwe exploitant dan met goed fatsoen kan zeggen hoeveel mensen ze over wil nemen, is vooralsnog een raadsel. En dus verkeren de zwembadmedewerkers in het ongewisse.

En ik vind nog iets. Speciaal over Jaap.
Jaap wijst dan wel met zijn wijsvingertje de kant van 'de bloggers' op, maar er wijzen wel minstens drie andere vingers naar hemzelf. Omdat hij de feiten niet kent. Omdat hij zich voor het karretje van Sportspectrum laat spannen. En vooral omdat hij als interim-bestuurder (met nog veel meer werkzaamheden elders) bijna een ton per jaar van 'ons' subsidiegeld in zijn zak steekt.

Lees hier het essay van Minerva
Lees hier de open brief van Jaap Peters
Lees hier de blog van Reinder Koornstra

Fotograaf: Josh Walet
Holland west