De siliconentieten van Serious Request

Ook in Alphen aan den Rijn zijn weer de nodige initiatieven gestart om geld voor Serious Request op te halen. Het thema dit jaar is de hulp van het Rode Kruis in oorlogsgebieden. Prima hoor als je je hart laat spreken, maar toch...

Een klein dorpje in Afrika: sommige hutjes zijn zo goed en kwaad als het ging gerepareerd, maar de meeste zijn tot de grond toe afgebrand. Veel inwoners zijn doodgeschoten en de 'gelukkigen' die het overleefd hebben, zijn meestal gewond, verkracht of hun familie kwijt geraakt. Er is nauwelijks meer te eten. Geneesmiddelen en artsen zijn er al helemaal niet. Overal gehuil van kinderen. Zo gaat dat in oorlogsgebieden.

In de verte verschijnt een stofwolk. Die paar kindertjes, die dat nog kunnen, rennen joelend een paar grote auto’s tegemoet. Niet van die oude dingen die ze wel eens gezien hebben, maar blinkend witte landrovers met zo’n liertje voorop en een grote band achterop. Overal zijn moderne design logo’s opgeplakt, rode kruizen of teksten als 'Serious Request'.

Uit de voorste auto stapt een mooie blonde dame. Wat een grote tieten heeft ze! Weten die kindertjes veel. Die hebben nog nooit van siliconen gehoord. Uit de andere auto stappen nog meer mooie blanke mensen. Camera’s draaien. Redactieteams fluisteren, dat het erger moet en gaan op zoek naar echt schrijnende gevallen. Verkoopt beter.

Een wanhopige moeder smeekt of ze haar kunnen helpen. De barbiepop stelt haar gerust. “We gaan actie voeren mevrouw. Binnenkort is er een gigantisch feest in Nederland, waar we veel geld hopen op te halen.” “Kunnen jullie op dit moment dan niets doen?”, vraagt de moeder huilend. “Zonder hulp gaat mijn dochtertje dood.”

De dorpsoudste komt aangestrompeld op één been. Hij leeft nog, maar daar is ook alles mee gezegd. “Jullie hebben toch 100 miljoen eigen vermogen? Kunnen jullie nu niet iets voorschieten dan?” Een meegereisde deskundige gaat het proberen uit te leggen: “We willen er zeker van zijn dat we volgend jaar ook projecten kunnen ondersteunen en daarom hebben we dat geld op de bank staan. Daarnaast kennen wij in Nederland hy-po-the-ken, so-ci-a-le voor-zie-ning-en en se-cun-dai-re ar-beids-voor-waar-den. We hebben wel een verantwoordelijkheid naar onze eigen medewerkers en directeuren.”

De oude man schudt zijn hoofd. Hij begrijpt het niet goed. Iemand van het goede doel maakt een notitie. Over een paar jaar moet hier een schooltje staan. Dan kunnen ze iets leren over economie, over geld en politiek. Alleen met een goede opleiding krijg je welvaart, nietwaar?

In Nederland is het groot feest. “Is everybody happy?” gilt een blonde babe met een strak shirtje door de microfoon. “YEAH”, galmt het over het plein. In Afrika huilt op dat moment een moeder bij een kindergrafje.

Een klein stukje van de HONDERD MILJOEN die het Rode Kruis in reserve houdt, had haar VORIGE WEEK kunnen helpen. Maar ja, toen was het nog geen kerstsfeertje. Dan haal je minder op.

Machiel van der Schoot


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.