Peter maakt je beter

De slaapkamerdeur gaat zachtjes open. "Mam, ben je nog ziek? Ik ga even iets voor je halen." Geruisloos loopt hij weg en dan komt hij terug. Ik weet al wat er gaat komen. Er wordt een knuffelbeer in mijn handen gedrukt en ik hoor fluisterend: "Hier heb je Peter. Beterschap mam." Door de extreme hoofdpijn kan ik niet direct slapen en met Peter in mijn armen denk ik terug aan de tijd dat wij elkaar leerden kennen.

Kindlief is net 7 jaar. Hij voelt zich al een paar dagen niet lekker. Als hij vroeg in de ochtend ijlend in bed ligt met een koorts van 41,2 en bijna niet wakker te krijgen is, ga ik met spoed naar de huisarts. Hier wordt een ambulance gebeld, omdat het vermoeden bestaat dat hij hersenvliesontsteking heeft. Als hij op de brancard ligt, krijgt hij van de ambulancebroeder een troostbeer in zijn handen gedrukt, met de mededeling: "Deze beer is van jou en hij blijft bij jou." Duf omklemt kindlief de beer. Ik zie dat deze gift hem troost en hem een gevoel van veiligheid geeft.

Met spoed gaan we naar Leiderdorp en hier begint een reeks van onderzoeken. Om de aandacht af te leiden en zoonlief wakker te houden, vragen we constant hoe de beer gaat heten. Af en toe noemen wij wat namen, totdat er ineens een duidelijk antwoord komt: Peter. Al lachend constateren we dat dit wel een 'vreemde' naam is voor een beer, maar jammer dan…hij is vastberaden. Het wordt Peter. Pappa zegt hierop: "Oké…Peter maakt je beter."

Gelukkig komt er geen punctie, want d.m.v. foto's komen ze erachter dat het 'maar' een zware longontsteking is. Een nachtje ziekenhuis is helaas wel verplicht. Tijdens de nachtdienst komen twee verpleegkundigen regelmatig controleren. Daar waar 's morgens de koorts extreem hoog was, is zijn lichaamstemperatuur nu veel te laag. Gelukkig houden ze hem goed in de gaten.

In de ochtend word ik om 06.00 uur wakker gemaakt door een stemmetje: "Mamma, ik heb honger." Wat ben ik blij met deze woorden… 'hij is er weer'!

Ik raak in gesprek met één van de verpleegkundigen. Ik vertel haar over de angst die ik gisteren had mijn kind te verliezen. Dat ik aan mijn moeder had gedacht. Zij had namelijk haar kind/mijn zus verloren en zei altijd: Het ergste wat je kan overkomen is je kind verliezen. Want als je je kind verliest, verlies je een deel van jezelf.

Dan vertelt de verpleegkundige dat dit weer haar eerste dienst is in maanden, omdat ze thuis is geweest vanwege het overlijden van haar zoon. Het gesprek voelt enorm vertrouwd. Dan zegt zij: "Ik wilde niet meer naar buiten. Ik wilde niet met mensen praten. Ik wilde me verstoppen. Maar mijn man zei: We gaan nu naar buiten. Peter had het ook zo gewild."

Terwijl zij deze naam noemt, voel ik het bloed uit mijn gezicht wegtrekken. Ik draai me om en vraag aan mijn kind: "Hoe heet jouw beer ook alweer"? Ik zie de vrouw een beetje 'beledigd' kijken. Alsof ze zeggen wilt: 'Ik praat over iets serieus en nu praat jij eroverheen'. Door de koorts is hij wat warrig, maar ineens zegt hij: "Ik noem mijn beer Peter. En pappa zegt: Peter maakt je beter." Ik draai mij om en de vrouw staat als genageld aan de grond en tranen vullen haar ogen.

Dan zeg ik: "Sorry dat ik u onderbrak, dat kwam heel raar over. Maar ik wilde u dit laten horen. Ik wilde dat u het uit zijn mond hoorde en niet dat u dacht dat ik hem de woorden in de mond legde". Aangeslagen verlaat ze de ziekenhuiskamer.

Ik leg aan mijn kind uit hoe het verhaal met de vrouw zit en hij zegt: "Als ik haar zie, wil ik haar nog iets zeggen." Als ze terugkomt, kijkt hij haar aan en zegt: "Mevrouw, als ik 's avonds ga slapen, bid ik altijd voor een aantal mensen. Ik ga ook voor Peter bidden hoor." De vrouw slikt en slikt en maakt zich dan zo spoedig mogelijk uit de voeten. Dit wordt haar teveel…dat merk ik. Ik heb haar niet meer gezien na dit 'incident'. Haar dienst zat er op, dat weet ik. Maar ik denk dat ze eerder weg is gegaan dan de bedoeling was.

Deze bijzondere gebeurtenis is me altijd bijgebleven en de desbetreffende verpleegkundige ook. Heel vaak vraag ik me af hoe het met haar gaat. Nu dus weer. De naam van haar zoon is een onderdeel van ons gezin geworden. Als iemand ziek is, wordt Peter tevoorschijn gehaald en zeggen we stuk voor stuk: "Peter maakt je beter."

Ik omarm de knuffelbeer en val met een glimlach op mijn gezicht in slaap. In de hoop dat Peter dit keer wederom voor een gezonde volgende dag zorgt.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.