We hebben elkaar bikkelhard nodig

Wethouder Van As (Nieuw Elan) doet vanavond, maandag 21 maart, een ultieme poging om de centrumondernemers van Alphen aan den Rijn weer op één lijn te krijgen. En daarmee de in december jammerlijk afgeblazen Bedrijven Investerings Zone (BIZ) voor het Stadshart weer nieuw leven in te blazen. Want door middel van die BIZ heeft elke ondernemer de afgelopen vier jaar verplicht moeten bijdragen aan allerlei acties die ervoor moeten zorgen dat de Alphenaar het eigen centrumgebied weer gaat bezoeken, en blijft bezoeken. Daarvoor kunnen gebouwen, in tegenstelling tot wat politici én zakenlui graag wíllen geloven, blijkbaar niet zorgen. Want sinds het gereedkomen van het peperdure Rijnplein is het aantal bezoekers elk jaar opnieuw afgenomen.

Onvrede
Waar voorheen winkeliers en horecamensen zelf bepaalden of ze aan overkoepelende acties, zoals het Sinterklaasfeest en de feestverlichting, wilden meewerken, was er onder de betalers veel onvrede over de 'freeriders' die níet betaalden, maar wél profiteerden. Bij een BIZ kán 'freeriden' niet meer, maar prompt komen ondernemers met de klacht dat ánderen méér profiteren van die activiteiten dan zijzelf, en dus scheppen ze hetzelfde probleem, maar dan anders. Want natuurlijk zijn er ondernemers die ervan uitgaan dat méér GEZAMENLIJKE activiteiten in het centrum uiteindelijk ook hen meer mogelijkheden geven, maar voor de meesten is het toch vooral 'What's in it for ME'.
Bij de vorige BIZ investeerde ook de gemeente al in die acties, nu werken ook de verhuurders van de panden actief mee met de realisatie van de nieuwe BIZ. En wordt niet langer, zoals in december, aangenomen dat de betrokken ondernemers het principe onderwijl wel kennen, maar wordt er een heuse informatieavond belegd.

Actief meedoen
Natuurlijk is het mogelijk om Alphenaren naar hun centrum te krijgen door 'leuke dingen' te organiseren. Het is zelfs mogelijk hen in grote getale 's avonds naar de horecagelegenheden te trekken, maar het wil maar niet lukken die Alphenaar overdag de winkels in te krijgen. En 'recreatief shoppen', urenlang winkelen en uitgaan samen, lijken Alphenaren alleen maar buiten Alphen te doen. Echt, dat ligt niet aan de hoge parkeerkosten, zoals het ook niet bleek te liggen aan de beperking van koopzondagen. Nee, ons Stadshart is gewoon teveel een boodschappencentrum, waar mensen zo snel en efficiënt mogelijk hun aankopen doen, om dan weer vlug naar huis te gaan.
Natuurlijk speelt de samenstelling van het winkelaanbod daarbij een grote rol, we hebben ontegenzeggelijk veel te veel 'boodschappenwinkels' in ons centrum, maar dat is natuurlijk een kip-en-ei verhaal, dat alleen door een actief nieuw retailbeleid veranderd kan worden.
Maar vooral valt op dat wát er ook aan activiteiten in de stad plaatsvindt, vooral de winkels daar HELEMAAL niets mee doen. Bijna nergens worden etalages en displays aangepast aan deze activiteiten, nergens zie ik winkeliers op straat die met actiefolders inspelen op die evenementen! Dát was ook een frustratie voor de vorige centrummanager overigens. Want op deze manier krijgt de Alphenaar wat vertier aangeboden, maar zijn het alleen de betrokken reclame- en evenementenbedrijven die er, op kosten van ondernemers en gemeenschap, leuk aan verdienen.
Kortom, de onvrede van veel winkeliers over de effecten van die acties ligt voor een belangrijk gedeelte aan het feit dat hij, of zij, er zelf niets aan doet.
Het ligt zeker niet aan de BIZ!

Oplossing
Tja, op je achterste zitten wachten tot er wat klanten binnenkomen, dát kon misschien tien jaar geleden nog, maar het kan nu niet meer, en heeft het eigenlijk ook nog nooit gekund. Winkeliers (horecamensen zijn wat dit betreft een stuk actiever) zullen ervoor moeten zorgen dat hun klanten, elke keer als ze langs komen opnieuw een reden zien hun winkel binnen te stappen. En dat betekent dat die winkel steeds opnieuw moet worden ingericht. Nieuwe etalages, nieuwe displays, nieuwe acties, nieuwe kleuren, nieuwe geuren, etc. Enfin, Carin Frijters schreef een boek over alle mogelijkheden die de winkelier wel heeft, maar gewoonlijk niet benut: "Prikkel de Koopknop".
Tja, dat betekent natuurlijk extra werk, een argument dat ik veertig jaar geleden ook van mijn eigen winkelpersoneel hoorde. Nou, én?
En natuurlijk, speel in op elk evenement dat in en rond de stad wordt georganiseerd. En niet alleen TIJDENS het evenement, maar ook vooraf, en naderhand. Waar gebeurt dit? Daar zou eens wat onderzoek naar gedaan moeten worden, ook buiten Alphen.
Tja, en dán zou het wel handig zijn weer een centrummanager te hebben. Niet als duvelstoejager voor de centrumondernemer, niet als organisator van evenementen, maar als initiator en coördinator van de manier waarop Alphense ondernemers samen inspelen op de mogelijkheden die de BIZ kan opleveren.

Maar om te beginnen toch maar massaal naar die meeting op het stadhuis!

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.